Om man nån gång tröttnar på att bara äta dem som de är vill säga

När växthuset på landet oförtröttligt spottar ur sig tomater, eller när jag okynnesköpt en hel låda på Norrängens Tomater (vilket är närmaste stället för oss Uppsala-bor för att köpa tomater direkt av producent) står man inte för det trevliga problemet att det går att äta sig mätt på tomater och ändå ha en massa över. Vad göra?

Här är 8 förslag på lämpliga sätt att använda sina tomater

1. Gör tomatsås och spara till vintern
Den här tomatsåsen lämpar sig att ha till pasta, lasagne, kött eller vad som helst. Om man av någon outgrundlig anledning inte gillar salvia finns det ett recept här som passar bättre.

2. Tomatmarmelad
Lite syrlig men ändå söt. En bit rostat bröd, smör, tomatmarmelad och ett glas juice är min traditionella uppladdning när Vuelta de Espana drar igång. Om man väntar för länge på säsongen och står med bara en massa gröna tomater lämpar de sig nästan ännu bättre att göra marmelad på. Grön tomatmarmelad är en delikatess att dra fram när vintermörkret är som tyngst.

3. Soltorkade tomater Brukar du köpa dem i butik? Hemgjorda soltorkade tomater är så löjligt enkelt att göra hemma att allt annat ter sig fånigt.

4. Gazpacho Va? Kall och läskande tomatsoppa mitt i vintern? Ja, varför inte. En gazpacho är om inte annat oerhört gott när man börjar kravla sig upp ur en sådär lagom värdig bakfylla. Testa gärna varianten tomatcho när du ändå är i farten.

5. Konservera dem
Suverän metod om man har riktigt gott om dem. Ta ett gäng glasburkar med skruvlock och ställ in i ugnen på 120 grader under 10 minuter så de blir helt steriliserade. Packa därefter tomater, några basilikablad, kanske några vitlöksklyftor och måhända lite oregano eller salvia, riktigt hårt i hela burken. Det ska inte vara några luftfickor kvar att tala om. Häll på ett par matskedar med en riktigt god olivolja, en rejäl nypa havssalt och några stadiga drag med pepparkvarnen. Skruva på locket, men inte helt utan bara så det börjar bli lite, lite motstånd. Ställ in i ugnen igen och när det börjar bubbla ordentligt tar man ut dem och drar åt locket sista biten. Vad som händer nu är att man har konserverat de små liven och trots att jag förvarar dem i skafferiet klarade sig alla tills jag ätit upp dem. Den sista gick åt i slutet av februari. Det som är så ljuvligt är att de smakar precis som när de skördades. Varenda uns smak blir kvar.

6. Koka din egen ketchup
Snoka reda på ett recept fram tills dess att jag kokat ihop en flaska här hemma och den här gången kommit ihåg att skriva ner receptet. Men en sak är säker – har du väl börjat göra din egen kommer du inte köpa i butik igen.