• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

6 saker man kan göra med sensommarens tomater

augusti 13, 2012 by Johan Hedberg 4 Comments

Om man nån gång tröttnar på att bara äta dem som de är vill säga

När växthuset på landet oförtröttligt spottar ur sig tomater, eller när jag okynnesköpt en hel låda på Norrängens Tomater (vilket är närmaste stället för oss Uppsala-bor för att köpa tomater direkt av producent) står man inte för det trevliga problemet att det går att äta sig mätt på tomater och ändå ha en massa över. Vad göra?

Här är 8 förslag på lämpliga sätt att använda sina tomater

1. Gör tomatsås och spara till vintern
Den här tomatsåsen lämpar sig att ha till pasta, lasagne, kött eller vad som helst. Om man av någon outgrundlig anledning inte gillar salvia finns det ett recept här som passar bättre.

2. Tomatmarmelad
Lite syrlig men ändå söt. En bit rostat bröd, smör, tomatmarmelad och ett glas juice är min traditionella uppladdning när Vuelta de Espana drar igång. Om man väntar för länge på säsongen och står med bara en massa gröna tomater lämpar de sig nästan ännu bättre att göra marmelad på. Grön tomatmarmelad är en delikatess att dra fram när vintermörkret är som tyngst.

3. Soltorkade tomater Brukar du köpa dem i butik? Hemgjorda soltorkade tomater är så löjligt enkelt att göra hemma att allt annat ter sig fånigt.

4. Gazpacho Va? Kall och läskande tomatsoppa mitt i vintern? Ja, varför inte. En gazpacho är om inte annat oerhört gott när man börjar kravla sig upp ur en sådär lagom värdig bakfylla. Testa gärna varianten tomatcho när du ändå är i farten.

5. Konservera dem
Suverän metod om man har riktigt gott om dem. Ta ett gäng glasburkar med skruvlock och ställ in i ugnen på 120 grader under 10 minuter så de blir helt steriliserade. Packa därefter tomater, några basilikablad, kanske några vitlöksklyftor och måhända lite oregano eller salvia, riktigt hårt i hela burken. Det ska inte vara några luftfickor kvar att tala om. Häll på ett par matskedar med en riktigt god olivolja, en rejäl nypa havssalt och några stadiga drag med pepparkvarnen. Skruva på locket, men inte helt utan bara så det börjar bli lite, lite motstånd. Ställ in i ugnen igen och när det börjar bubbla ordentligt tar man ut dem och drar åt locket sista biten. Vad som händer nu är att man har konserverat de små liven och trots att jag förvarar dem i skafferiet klarade sig alla tills jag ätit upp dem. Den sista gick åt i slutet av februari. Det som är så ljuvligt är att de smakar precis som när de skördades. Varenda uns smak blir kvar.

6. Koka din egen ketchup
Snoka reda på ett recept fram tills dess att jag kokat ihop en flaska här hemma och den här gången kommit ihåg att skriva ner receptet. Men en sak är säker – har du väl börjat göra din egen kommer du inte köpa i butik igen.

Filed Under: Tomater

Previous Post: « Veckans länkkärlek – v 32
Next Post: Hjälp, jag är nominerad till Matbloggspriset »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme