• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Lemon Meringue Pie

augusti 16, 2012 by Johan Hedberg 3 Comments

Lemon meringue pie recept

Sött och syrligt i denna pajernas paj

Det här är helt klart en av mina bästa pajer alla kategorier. Det söta från marängen på toppen blandas med den syrliga citronen. Den blir frisk och fräsch, men ändå söt och mushig.

I botten har man en klassisk fransk Pâte Sucrée (alltså en pajdeg för söta pajer på ren svenska), ovanpå i princip en citroncurd som övergått till fast konsistens och på toppen maräng som fortfarande är mjuk inuti.

Lite av hemligheten ligger i att inte överbearbeta degen. Helst kör jag den i en matberedare med knivtillsatsen men man kan självklart göra den med bara händerna. Se då till att inte mosa ihop den för mycket så att smöret smälter helt och man står med en kladdig deg som inte längre är smulig. Första gången kan det verka konstigt, men lita på mig, man lär sig efter ett par försök.


Lemon Meringue Pie

Tid: Räkna med runt 2 timmar
Mängd: 1 stor eller 5 st små

  • 180 g vetemjöl
  • 30 g strösocker
  • 100 g kylskåpskallt smör
  • 50 g iskallt vatten
  • 1 g salt (ett kryddmått)
  • 1 sats citroncurd
  • 5 äggvitor
  • 110 g florsocker
  1. I en skål eller matberedare blandar man samman mjöl, socker och salt.
  2. Skär i smöret i små bitar och antingen nyper man samman med fingrarna (jag brukar ta upp allt och smula mellan händerna för att få det riktigt finfördelat) eller kör i matberedaren tills det påminner om sand.
  3. Sprinkla över vattnet och kör / nyp lite till precis tills degen börjar gå samman.
  4. Rulla ihop till en boll, täck med plastfolie och lägg in i kylen minst en timme.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. När timmen gått kavlar man ut degen och täcker skalen/skalen. Jag föredrar en deg som är cirka 1/2 cm tjock.
  7. Pricka ytan med en gaffel och fyll sedan skalet med torkade ärtor eller bönor. Detta förhindrar att degen reser sig i ugnen och behåller därmed sin fina form.
  8. In med skalet i ugnen och låt stå inne cirka 15 minuter eller tills det fått fin färg.
  9. Låt skalet (eller skalen, om man valt att göra flera små) svalna och ha sen i citroncurd nästan ända upp till kanten.
  10. Vispa äggvitorna till ett hårt skum (gör gärna samma test som i Mumsmums-receptet). Viktigt här är att använda en absolut helt ren skål. Jag brukar diska ur den precis innan användning och därefter dra med en bit citron i hela innan jag torkar ur den. På så vis vet man att det inte finns kvar någon fettfläck som sabbar.
  11. Sikta över hälften av florsockret (det går så klart även att använda strösocker, men jag tycker florsockret snabbare löser sig och kräver inte fullt lika mycket arbete), vispa lite, tillsätt resten av florsockret och fortsätt vispa tills det blir en fast marängsmet där man kan göra toppar som inte sjunker ihop.
  12. Spritsa marängsmeten ovanpå curden, eller ännu hellre – ta en slickepott och dutta ut den som ett täcke med ett gäng toppar på. Det beror lite på hur man vill ha det.
  13. In i ugnen igen cirka 10 minuter eller tills ytan får lite bruna nyanser.
  14. Ta ut och låt svalna en aning innan servering. Ska absolut helst ätas samma dag eftersom marängen tappar lite charm efter en natt i kylen, men den är absolut representabel även dagen efter.

Filed Under: Från ugnen, Paj Tagged With: lemon, maräng, meringue, paj, pie, recept, Sött

Previous Post: « Hemgjorda mums-mums
Next Post: Smördegsbakelse med hallon »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme