• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Hemkokt tomatpuré

augusti 24, 2012 by Johan Hedberg 3 Comments

tomatpure recept

Som om all världens tomatsmak koncentrerades i en liten matsked

Det här är en sån där typisk sak som jag aldrig egentligen funderat över att göra själv. Att köpa en tub tomatpuré går på ren rutin när man är i butiken och det finns ett riktigt bra utbud utan en massa konstigheter i.

Men när säsongen kommer och man står med tomater upp till knäna och har gjort allt som står på listan är det hög tid att fundera vidare. Det är något fantastiskt som händer när man kokar ner tomater tills de reducerats till en tjock grötliknande massa. När man tar en liten sked av den nykokta purén är det som att någon kastar in en handgranat med tomatsmak i munnen. Jag ryggade nästan tillbaka av chocken vid första smakprovet. Inte för att det smakade illa, utan för att det var så mycket smak.

Det tokiga i sammanhanget är att tre kilo tomater blev i slutändan några få deciliter puré. De mer eller mindre försvann framför mina ögon. Eller snarare transformerades till a higher state of consciousness. Ok, nu blev det för flummigt.

Kortfattat: Hemkokt tomatpuré är awesome. Prova.


Tomatpuré

Tid: 3 timmar tog det för mig
Mängd: Cirka 3 dl

  • 1/2 dl olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 kg tomater
  • 1 nypa salt
  1. Hacka tomaterna i bitar och häll i en skål. Se till att saften följer med och inte rinner av skärbrädan.
  2. Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad gryta eller stor kastrull.
  3. Finhacka vitlöksklyftan och låt den fräsa en aning i oljan utan att få färg.
  4. Tillsätt tomaterna uppdelat i fem omgångar så att grytan inte svalnar av helt utan fortsätter puttra.
  5. Ha i saltet.
  6. Låt koka utan lock cirka 15 minuter och rör om ibland. Det ska inte stormkoka utan bara puttra.
  7. När tomaterna kokat sönder helt tar man av grytan från spisen och det är nu det riktiga jobbet börjar.
  8. Ta ett par dl och lägg i en finmaskig sil. Mosa med en träsked tills all saft och kött tryckts genom nätet. Kvar ska bara vara kärnor och skal.
  9. Upprepa med resten av grytan. Se till att ha något kul att lyssna på under tiden för det är under det här momentet man balanserar på gränsen till att tappa förståndet.
  10. Häll tillbaka purén i grytan och koka upp.
  11. Låt koka under ett par timmar och rör noggrant lite då och då för att säkerställa att det inte bränner fast.
  12. När purén blir allt grötigare ser man hur den mörknar allt medan sockret i tomaterna karamelliseras och mer och mer vätska försvinner.
  13. Mot slutet blir den blank och får nästan en fetaktig yta. Då är den klar.
  14. Ta av från plattan, låt svalna och häll över i en glasburk. Klarar sig utan problem en vecka i kylen men frys gärna in i en iskubslåda så har man lagom att ta fram vid behov.

 

Filed Under: Såser, Sylta, safta, konservera, Tomater Tagged With: recept, tomater, tomatpuré

Previous Post: « Citrontarte med en touch lime
Next Post: Veckans länkkärlek – v 34 »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme