tomatpure recept

Som om all världens tomatsmak koncentrerades i en liten matsked

Det här är en sån där typisk sak som jag aldrig egentligen funderat över att göra själv. Att köpa en tub tomatpuré går på ren rutin när man är i butiken och det finns ett riktigt bra utbud utan en massa konstigheter i.

Men när säsongen kommer och man står med tomater upp till knäna och har gjort allt som står på listan är det hög tid att fundera vidare. Det är något fantastiskt som händer när man kokar ner tomater tills de reducerats till en tjock grötliknande massa. När man tar en liten sked av den nykokta purén är det som att någon kastar in en handgranat med tomatsmak i munnen. Jag ryggade nästan tillbaka av chocken vid första smakprovet. Inte för att det smakade illa, utan för att det var så mycket smak.

Det tokiga i sammanhanget är att tre kilo tomater blev i slutändan några få deciliter puré. De mer eller mindre försvann framför mina ögon. Eller snarare transformerades till a higher state of consciousness. Ok, nu blev det för flummigt.

Kortfattat: Hemkokt tomatpuré är awesome. Prova.


Tomatpuré

Tid: 3 timmar tog det för mig
Mängd: Cirka 3 dl

 1. Hacka tomaterna i bitar och häll i en skål. Se till att saften följer med och inte rinner av skärbrädan.
 2. Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad gryta eller stor kastrull.
 3. Finhacka vitlöksklyftan och låt den fräsa en aning i oljan utan att få färg.
 4. Tillsätt tomaterna uppdelat i fem omgångar så att grytan inte svalnar av helt utan fortsätter puttra.
 5. Ha i saltet.
 6. Låt koka utan lock cirka 15 minuter och rör om ibland. Det ska inte stormkoka utan bara puttra.
 7. När tomaterna kokat sönder helt tar man av grytan från spisen och det är nu det riktiga jobbet börjar.
 8. Ta ett par dl och lägg i en finmaskig sil. Mosa med en träsked tills all saft och kött tryckts genom nätet. Kvar ska bara vara kärnor och skal.
 9. Upprepa med resten av grytan. Se till att ha något kul att lyssna på under tiden för det är under det här momentet man balanserar på gränsen till att tappa förståndet.
 10. Häll tillbaka purén i grytan och koka upp.
 11. Låt koka under ett par timmar och rör noggrant lite då och då för att säkerställa att det inte bränner fast.
 12. När purén blir allt grötigare ser man hur den mörknar allt medan sockret i tomaterna karamelliseras och mer och mer vätska försvinner.
 13. Mot slutet blir den blank och får nästan en fetaktig yta. Då är den klar.
 14. Ta av från plattan, låt svalna och häll över i en glasburk. Klarar sig utan problem en vecka i kylen men frys gärna in i en iskubslåda så har man lagom att ta fram vid behov.