• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Hallon- och kardemummacupcakes med hallonfrosting

september 11, 2012 by Johan Hedberg 3 Comments

Halloncupcakes recept

Två små krabater möts och magi uppstår

Visst har jag pratat nog om hur mycket jag älskar hallon? Vi är klara med det nu? Hört mitt tjat så att öronen ramlar av? Kan vi bara ta det en liten gång till?

Näst efter Malwina-jordgubbar är hallon något av det bästa jag vet från den svenska sommarträdgården. Man kan göra så oerhört mycket gott och de som inte går åt direkt fryser man in för att få en dos lycka under vintern.

Som tack för hjälpen tidigare hade jag lovat Det Stora Konsultföretaget att kika in och bjuda på lite fika. Nu var stunden kommen och det var dags att betala av skulden, men frågan var bara vad som kunde stilla detta förmodligen någorlunda fikakräsna. Jag låg och funderade hela natten och… nej, ärligt talat, det gjorde jag inte. För hallon blir ingen förbannad av.

Det blev mitt standardrecept för cupcakes med ett tillägg samtidigt som jag tog en ganska fast frosting som pallar att smaksättas med något fuktigt utan att rasa samman.

Resultatet är en hallonkavalkad i mushig form.

Hallon- och kardemummacupcakes med hallonfrosting

Tid: Runt 30 min arbete, cirka 20 minuters gräddning

  • 2 stora ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 g smör (inte margarin, smör)
  • 1 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljpulver)
  • Skalet av 1/2 citron (endast det yttersta)
  • En nypa salt
  • 160 g vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 2 1/2 tsk nymortlad kardemumma
  • 4 msk hallonmarmelad
  • 70g smör
  • 450 g florsocker
  • 1 vaniljstång
  • Skalet av 1/2 citron
  • 1 msk citronsaft
  • 1-2 msk hallonmarmelad (testa dig fram)
  • 100 g Philadelphia
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Micron är ett bra tips. Rör ordentligt i det.
  3. Knäck äggen i en skål, tillsätt strösockret. Vispa ordentligt tills det blivit en fluffig smet.
  4. Ha i smöret och rör runt tills det blandats ordentligt. Här brukar jag lägga bort vispen och ta en slickepott istället.
  5. Häll därefter ner alla övriga ingredienser och rör försiktigt tills det är blandat, klumpfritt och väldigt gott.
  6. Slutligen vänder man ner hallonmarmeladen i smeten och häller därefter upp i formar.
  7. Jag gjorde de här i silikonformar som ger små munsbitar men grundregeln är ’Runt 20 min, stick ner en tandpetare och kommer den upp utan kladd så är de klara’.
  8. Vispa smöret fluffigt (det måste vara rumstempererat). Vispa därefter i florsockret lite åt gången.
  9. Dela och skrapa ur vaniljstången och tillsätt det tillsammans med citronskal, citronsaft, hallonmarmelad och Philadelphia.
  10. Vispa till det är en slät smet (kolla så allt florsocker verkligen löst sig). Ställ in frostingen i kylen ett tag om den är för lös för att spritsa.
  11. Spritsa eller täck cupcakesen med frosting på annat lämpligt sätt. Garnera med lite rivet limeskal, några lavendelblommor och kanske lite nyplockade smultron.

Filed Under: Finfika, Från ugnen, Hallon Tagged With: Cupcakes, frosting, hallon, recept, Sött

Previous Post: « Fluffig krusbärskaka med hemgjord vaniljvisp
Next Post: Janssons Frestelse »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme