Halloncupcakes recept

Två små krabater möts och magi uppstår

Visst har jag pratat nog om hur mycket jag älskar hallon? Vi är klara med det nu? Hört mitt tjat så att öronen ramlar av? Kan vi bara ta det en liten gång till?

Näst efter Malwina-jordgubbar är hallon något av det bästa jag vet från den svenska sommarträdgården. Man kan göra så oerhört mycket gott och de som inte går åt direkt fryser man in för att få en dos lycka under vintern.

Som tack för hjälpen tidigare hade jag lovat Det Stora Konsultföretaget att kika in och bjuda på lite fika. Nu var stunden kommen och det var dags att betala av skulden, men frågan var bara vad som kunde stilla detta förmodligen någorlunda fikakräsna. Jag låg och funderade hela natten och… nej, ärligt talat, det gjorde jag inte. För hallon blir ingen förbannad av.

Det blev mitt standardrecept för cupcakes med ett tillägg samtidigt som jag tog en ganska fast frosting som pallar att smaksättas med något fuktigt utan att rasa samman.

Resultatet är en hallonkavalkad i mushig form.

Hallon- och kardemummacupcakes med hallonfrosting

Tid: Runt 30 min arbete, cirka 20 minuters gräddning

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Smält smöret och låt det svalna. Micron är ett bra tips. Rör ordentligt i det.
 3. Knäck äggen i en skål, tillsätt strösockret. Vispa ordentligt tills det blivit en fluffig smet.
 4. Ha i smöret och rör runt tills det blandats ordentligt. Här brukar jag lägga bort vispen och ta en slickepott istället.
 5. Häll därefter ner alla övriga ingredienser och rör försiktigt tills det är blandat, klumpfritt och väldigt gott.
 6. Slutligen vänder man ner hallonmarmeladen i smeten och häller därefter upp i formar.
 7. Jag gjorde de här i silikonformar som ger små munsbitar men grundregeln är ’Runt 20 min, stick ner en tandpetare och kommer den upp utan kladd så är de klara’.
 8. Vispa smöret fluffigt (det måste vara rumstempererat). Vispa därefter i florsockret lite åt gången.
 9. Dela och skrapa ur vaniljstången och tillsätt det tillsammans med citronskal, citronsaft, hallonmarmelad och Philadelphia.
 10. Vispa till det är en slät smet (kolla så allt florsocker verkligen löst sig). Ställ in frostingen i kylen ett tag om den är för lös för att spritsa.
 11. Spritsa eller täck cupcakesen med frosting på annat lämpligt sätt. Garnera med lite rivet limeskal, några lavendelblommor och kanske lite nyplockade smultron.