Kardemummakaka med äpplen recept

Som en riktigt söndagslyxig sockerkaka

Det var helgen då vi skulle bygga ett nytt älgpass, min bror och jag. På två dagar gick vi från något hämtat ut Den Arga Snickarens mardrömmar till ett par snabbspikande, rätvinkelsågande hantverkare som när allt damm hade lagt sig lyckades producera ett älgpass stort nog att sitta två i och ändå få plats med värmare, matsäck och pall att lägga upp fötterna på. Att det sen var tillräckligt stabilt för att kunna jaga med pansarskott från får vi se som en bonus.

Men ska det hantverkas är fikapauserna viktigare än någonsin. Det går inte att bara dra fram något gammalt ur skafferiet som ska föreställa kex med fyllning i och tro att det räcker. Nu började vi så klart inte hantverkartidigt – vi är nämligen inte tokiga – vilket innebar att smörgås med stekt ägg eller kanske till och med en liten charkuteritallrik kändes som overkill och andra mer matiga tillbehör fick vänta till lunchen som skulle serveras ett par timmar senare. Därmed fokus på fikabröd.

Fredag kväll hade det bakats bullar (mer om det inom kort) men de behövde något som ackompanjerade dem. En mjuk kaka som fortsatte spela på kardemummatemat kändes som ett självklart alternativ.

Som en variant mellan äppelkaka och sockerkaka där kardemumman (som är som allra godast när det är lite höstdofter ute) absolut inte får köpas färdigmald utan ska mortlas hemma. Har du ingen mortel redan så köp en billig variant på typ Clas Ohlson (funkar alldeles utmärkt) och lär dig mala ner kryddor själv. Jag vet att jag brukar skriva att man inte kan jämföra färdigmalda kryddor med nymortlade men jag säger det gärna en gång till – det går inte att jämföra. Den som en gång upplevt dofterna som sprider sig upp från en mortel vet precis vad jag pratar om.

Det brynta smöret ger en lite nötig ton till kakan. Visst funkar det med att bara smälta det, men varför nöja sig med nästan bäst när det går att få det superbra? Bryn smöret i en kastrull med lock på tills det tystnar och därefter blir brunt och luktar nötigt. Ta av, låt svalna och sila sen genom en tesil för att få bort de där små partiklarna som samlas på botten av kastrullen.

Precis innan fatet ställdes fram kilade jag ut till pallkragen med alla kryddor som fortfarande frodas och rotade fram lite ätbara blommor – salvia och gräslök fick det bli.

Kardemummakaka med äpplen och brynt smör

Tid: Runt 20 min arbete och runt 40 min i ugnen

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form.
  2. Bryn smöret. I en kastrull smälter man det och låter det sen gå tills det blir brunt och får en nötaktig doft. Sila borta alla små partiklar (använd en tesil) och använd de cirka 50 g som återstår.
  3. Knäck äggen i en skål och häll i sockret. Vispa tills det blir riktigt, riktigt fluffigt. Vispa då en liten stund till.
  4. Dela och skrapa ur vaniljstången och ha ner det i äggvispet. Tillsätt även kardemumman och citronskalet som man helst river av på ett hypervasst rivjärn.
  5. Skala äpplena och skär bort köttet från kärnhuset. Skiva i bitar som är cirka 2 mm tjocka. Dela citronen som nyss blivit av med skalet och pressa saften över äpplena. Rör runt med fingrarna så alla sidor av äpplena får citronsaft på sig. Ställ åt sidan.
  6. Rör ner det avsmalnade smöret och mjölken i smeten.
  7. Sikta över vetemjöl och bakpulver och häll i saltet i smeten. Rör med en slickepott precis tills alla klumpar är borta. Man vill inte överjobba så man får glutentrådar och förlorar den ivispade luften som ger den fina fluffigheten.
  8. Häll i lite av smeten i formen och lägg därefter i äppelbitarna. Täck med resten av smeten och ställ in en bit ner i ugnen.
  9. Grädda cirka 40 minuter eller tills en tandpetare som sticks ner i smeten kommer upp utan kladd på. Får kakan lite för mycket färg lägger man över en bit folie för att skydda den.
  10. Ta ut, låt svalna en stund och stjälp sen upp och låt svalna klart på ett galler. Sikta över lite florsocker och servera gärna med rabarbersaft.