• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Konsten att göra syrat smör

november 15, 2012 by Johan Hedberg 11 Comments

Smör hemgjort recept

Korta eller långa versionen?

Har vi inte hört det här tidigare? tänker ni. Jo, till viss del har ni nog det eftersom det inte var så länge sen jag var vansinnigt lyrisk över mitt hemgjorda smör och sen efter det med jämna mellanrum trakasserat folk på twitter med varje ny batch jag gjort.

Dock är inte smör smör om det inte är mjölksyrat eftersom det enligt den samlade expertkåren är först då som det verkligen får smak. Faktum är att de har rätt. Syran tillför något som jag är för outbildad för att sätta ett exakt namn på, men lite som tjejen som i Okej’s sexspalt frågar hur man vet om man fått orgasm – har man fått det vet man om det. Same goes with mjölksyrat smör.

Smör per se är grädde som vispas tills det övergår till kärnmjölk och smör. Sen finns det lite krusiduller runtomkring som man kan roa sig med. Det var lite av det jag tänkte vi skulle roa oss med nu.

När smöret väl ska avnjutas ska det inte tas fram direkt ur kylskåpet för då blir det hårt och smakar absolut ingenting. Ställ det istället i rumstemperatur på kvällen innan du går och lägger dig men se till att det är täckt med lite papper eller en assiett. På morgonen kommer du mötas av det ljuvligaste av smör som du någonsin ätit. Oroa dig inte för att det blir dåligt, ty surt är det redan.


Mjölksyrat smör

Tid: Under 20 minuter

  • 1/2 liter grädde (40%-ig)
  • 2 msk filmjölk
  • Salt efter smak
  1. Häll grädde och filmjölk i en bunke, rör om ordentligt och täck med plastfolie. Låt stå framme 6-8 timmar i rumstemperatur.
  2. Antingen häller man vispgrädden i en skål och vispar med en elvisp eller så använder man en hushållsassistent eller Kitchen Aid med visptillbehöret.
  3. När man vispar blir det först vispgrädde, därefter övervispad grädde och därefter en grynig massa. Fortsätt vispa.
  4. Nu kan man börja fundera på om det är något som är fel. I flera minuter händer absolut ingenting. Sen händer allt.
  5. Helt plötsligt börjar massan separeras och kärnmjölken frigörs som en vattenliknande vätska. Häll av vätskan och vispa ett tag till för att säkerställa att all vätska frigjorts. Krama det sen i händerna för att få ur lite vätska till.
  6. Det kan här vara en idé att badda smöret en aning för att få bort den absolut sista ytvätskan, men det är inget krav.
  7. Vispa i salt efter smak. Prova dig fram försiktigt. Även om det är gott med salt i smör vill man inte att det blir för mycket.
  8. Lägg smöret i en fin skål eller slå in i lite papper och lägg in i kylen.

Filed Under: Mejeriprodukter Tagged With: hemgjort, mjölksyrat, recept, smör

Previous Post: « Surdegsbrödet som fick smak av kummin
Next Post: Årets Kock-snack på Uppsala Konsert och Kongress »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme