Smör hemgjort recept

Korta eller långa versionen?

Har vi inte hört det här tidigare? tänker ni. Jo, till viss del har ni nog det eftersom det inte var så länge sen jag var vansinnigt lyrisk över mitt hemgjorda smör och sen efter det med jämna mellanrum trakasserat folk på twitter med varje ny batch jag gjort.

Dock är inte smör smör om det inte är mjölksyrat eftersom det enligt den samlade expertkåren är först då som det verkligen får smak. Faktum är att de har rätt. Syran tillför något som jag är för outbildad för att sätta ett exakt namn på, men lite som tjejen som i Okej’s sexspalt frågar hur man vet om man fått orgasm – har man fått det vet man om det. Same goes with mjölksyrat smör.

Smör per se är grädde som vispas tills det övergår till kärnmjölk och smör. Sen finns det lite krusiduller runtomkring som man kan roa sig med. Det var lite av det jag tänkte vi skulle roa oss med nu.

När smöret väl ska avnjutas ska det inte tas fram direkt ur kylskåpet för då blir det hårt och smakar absolut ingenting. Ställ det istället i rumstemperatur på kvällen innan du går och lägger dig men se till att det är täckt med lite papper eller en assiett. På morgonen kommer du mötas av det ljuvligaste av smör som du någonsin ätit. Oroa dig inte för att det blir dåligt, ty surt är det redan.


Mjölksyrat smör

Tid: Under 20 minuter

  1. Häll grädde och filmjölk i en bunke, rör om ordentligt och täck med plastfolie. Låt stå framme 6-8 timmar i rumstemperatur.
  2. Antingen häller man vispgrädden i en skål och vispar med en elvisp eller så använder man en hushållsassistent eller Kitchen Aid med visptillbehöret.
  3. När man vispar blir det först vispgrädde, därefter övervispad grädde och därefter en grynig massa. Fortsätt vispa.
  4. Nu kan man börja fundera på om det är något som är fel. I flera minuter händer absolut ingenting. Sen händer allt.
  5. Helt plötsligt börjar massan separeras och kärnmjölken frigörs som en vattenliknande vätska. Häll av vätskan och vispa ett tag till för att säkerställa att all vätska frigjorts. Krama det sen i händerna för att få ur lite vätska till.
  6. Det kan här vara en idé att badda smöret en aning för att få bort den absolut sista ytvätskan, men det är inget krav.
  7. Vispa i salt efter smak. Prova dig fram försiktigt. Även om det är gott med salt i smör vill man inte att det blir för mycket.
  8. Lägg smöret i en fin skål eller slå in i lite papper och lägg in i kylen.