Champagne

Här är lite inspiration för dig som fortfarande funderar på vad du ska servera

Nyårsmiddagen kan vara den mest hypeade på hela året. Är man den som ska agera värd har julen med stor sannolikhet inneburit mental stress inför årets sista middag vilket man mentalt redan börjat tillaga.

Som jag ser det finns det två vägar att gå – den enkla eller den komplicerade.

Den enkla innebär för mig en enkel förrätt, tacksam varmrätt och efterrätt som kan förberedas.

Förrätten stavas löjrom (från Kalix eller Vänern). Serveras med lite smetana, hackad rödlök, ett par kvistar dill och lite färsk citron men kan varieras i all oändlighet, uppskattas av alla och är ekonomiskt försvarbart. Räkna med 40-50 g löjrom per person. Alternativet är att halstra ett par pilgrimsmusslor, men det är alltid någon av gästerna som har svårt för de små godsakerna och då sitter man där med skammen (nåja…). Eller så kokar man en soppa på butternutsquash.

Varmrätten blir en hummer med några enkla tillbehör. En aioli och lite gott bröd, det är allt som behövs. Prismässigt även här helt OK om man betänker att varje person äter en halv hummer och tar man kanadensisk landar det på runt 100 kr per person. Tidsmässigt är det en vinnare eftersom det tar ett par minuter att lägga upp allt. Köp hummern så nära själva nyårsafton som möjligt om du inte delar den själv eftersom en färdigdelad tappar mycket av den goda saften om den får ligga länge i kylen. För den som tycker det är klyschigt med hummer på nyårsafton så hör jag vad du säger, men är något så gott som hummer tar jag varje tillfälle som ges att äta det.

Efterrätt blir saffransinkokta päron eftersom de kan förberedas redan nu. 

Ungefär så tänkte jag mig min nyårsafton, lämnar tid för att göra andra roliga saker utan att man för den skull gör avkall på kvalitén. Dock, är man ute efter den mer avancerade modellen ber jag att få överlåta till andra duktiga att stå för recepten. Här är en laddning med tips:

– Mat är viktigt, men glöm för all del inte etiketten! Vad ska man ha på sig? Vad tar man med sig i present?  Mats Danielsson från Etikett-bloggen har koll på läget.

– Emmas kök gör en nyårsmeny som faller många i smaken – Toast Skagen, Oxfile och Crème Brûlée

– Inte helt otippat står Liselotte Forslin för en riktigt spännande meny i Upsala Nya Tidning (YAY för rådjur!). På Le Parfait som hon driver tillsammans med Ulrika Ekblom finns det ännu mer inspiration inför nyår i form av en Champagne cocktail med tilltugg och Lingonberry fizz. Plus allt annat gott som de tidigare publicerat förstås. Jag har sagt det förut och jag säger det igen – en av Sveriges absolut snyggaste och proffsigaste matbloggar.

– Matrepubliken har några bra tips (blinier – hurra!) men det huvudsakligt skälet till att den är med här är att det är en himla bra blogg som ni ska se till att börja följa. Alltså på riktigt, den är fantastisk och jag förväntar mig att ni läser den slaviskt från och med nu. Frågor på det?

– En helt over the top-dessert att bjuda på är de här Mocha Ferrero Rocher-cupcakesen som Hovkonditorn svängt ihop.

– Dukning ska vi inte glömma heller – kolla tipsen från Matildas Mat.

Fler tips? Några andra menyer jag ska lägga till på listan? Tipsa gärna!