• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Tips inför nyårsmiddagen

december 28, 2012 by Johan Hedberg 5 Comments

Champagne

Här är lite inspiration för dig som fortfarande funderar på vad du ska servera

Nyårsmiddagen kan vara den mest hypeade på hela året. Är man den som ska agera värd har julen med stor sannolikhet inneburit mental stress inför årets sista middag vilket man mentalt redan börjat tillaga.

Som jag ser det finns det två vägar att gå – den enkla eller den komplicerade.

Den enkla innebär för mig en enkel förrätt, tacksam varmrätt och efterrätt som kan förberedas.

Förrätten stavas löjrom (från Kalix eller Vänern). Serveras med lite smetana, hackad rödlök, ett par kvistar dill och lite färsk citron men kan varieras i all oändlighet, uppskattas av alla och är ekonomiskt försvarbart. Räkna med 40-50 g löjrom per person. Alternativet är att halstra ett par pilgrimsmusslor, men det är alltid någon av gästerna som har svårt för de små godsakerna och då sitter man där med skammen (nåja…). Eller så kokar man en soppa på butternutsquash.

Varmrätten blir en hummer med några enkla tillbehör. En aioli och lite gott bröd, det är allt som behövs. Prismässigt även här helt OK om man betänker att varje person äter en halv hummer och tar man kanadensisk landar det på runt 100 kr per person. Tidsmässigt är det en vinnare eftersom det tar ett par minuter att lägga upp allt. Köp hummern så nära själva nyårsafton som möjligt om du inte delar den själv eftersom en färdigdelad tappar mycket av den goda saften om den får ligga länge i kylen. För den som tycker det är klyschigt med hummer på nyårsafton så hör jag vad du säger, men är något så gott som hummer tar jag varje tillfälle som ges att äta det.

Efterrätt blir saffransinkokta päron eftersom de kan förberedas redan nu. 

Ungefär så tänkte jag mig min nyårsafton, lämnar tid för att göra andra roliga saker utan att man för den skull gör avkall på kvalitén. Dock, är man ute efter den mer avancerade modellen ber jag att få överlåta till andra duktiga att stå för recepten. Här är en laddning med tips:

– Mat är viktigt, men glöm för all del inte etiketten! Vad ska man ha på sig? Vad tar man med sig i present?  Mats Danielsson från Etikett-bloggen har koll på läget.

– Emmas kök gör en nyårsmeny som faller många i smaken – Toast Skagen, Oxfile och Crème Brûlée

– Inte helt otippat står Liselotte Forslin för en riktigt spännande meny i Upsala Nya Tidning (YAY för rådjur!). På Le Parfait som hon driver tillsammans med Ulrika Ekblom finns det ännu mer inspiration inför nyår i form av en Champagne cocktail med tilltugg och Lingonberry fizz. Plus allt annat gott som de tidigare publicerat förstås. Jag har sagt det förut och jag säger det igen – en av Sveriges absolut snyggaste och proffsigaste matbloggar.

– Matrepubliken har några bra tips (blinier – hurra!) men det huvudsakligt skälet till att den är med här är att det är en himla bra blogg som ni ska se till att börja följa. Alltså på riktigt, den är fantastisk och jag förväntar mig att ni läser den slaviskt från och med nu. Frågor på det?

– En helt over the top-dessert att bjuda på är de här Mocha Ferrero Rocher-cupcakesen som Hovkonditorn svängt ihop.

– Dukning ska vi inte glömma heller – kolla tipsen från Matildas Mat.

Fler tips? Några andra menyer jag ska lägga till på listan? Tipsa gärna!

Filed Under: Länkkärlek Tagged With: länkkärlek, middag, nyår, tips

Previous Post: « Soppa på butternutsquash – nu är det slut med julmaten
Next Post: Nyårsbubbel – här är champagne för alla smaker »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme