• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Financiers med hallonganache

januari 11, 2013 by Johan Hedberg 5 Comments

Financiers hallon ganache recept

Lite likör i chokladen passar bra till fredagsfikat

Den dag jag under vapenhot tvingas dra ett recept fritt ut minnet för att klara mig undan en oönskad tillsats av bly i någon kroppsdel skulle kombinationen mandelmjöl, äggvita, socker och brynt smör rädda livet på mig.

Om jag hade berättat för min läkare när jag kollade alla värden tidigare i vintras att min stora passion just nu är brynt smör hade jag förmodligen inte fått något klistermärke efter undersökningen. Men jag orkar inte ljuga längre, jag kan inte bära börden av tystnad en dag till. Jag älskar brynt smör.

Det är något underbart som sker när det gyllene fettet slutar bubbla och fräsa i kastrullen och kvar finns en brun, nötaktig vätska som är fantastisk till en bit fisk, som smaksättare i en chokladganache eller som en av hörnpelarna i financiers. Och det är det sistnämnda vi ska fokusera på idag.

Visste du förresten att namnet Financier härstammar från att de var extremt populära i finanskvarteren i Paris. En munsbit man kunde hiva i sig på språng utan att riskera fläckar på skjortan.

Det har pratats om dem tidigare när jag gjorde en variant med vanlig chokladganache i och så finns det en med lite somrigare innehåll. Nu var det dock dags för något helt annat. I skafferiet står en flaska hallonlikör (Crème de Framboise) som används till att få lite mer skjuts i kakor, till fyllningar och som en god vän när det ska göras en klassisk rulltårta. Till choklad passar den extremt bra och därför måste den även passa bra i financiers (för sån är lagen i mitt kök).

Det här blir en himla massa småkakor och de ska verkligen inte frysas in så mitt förslag är att ta med till kontoret, bjuda alla grannarna eller så låser man in sig med en flaska champagne en helt, kollar på Firefly och äter upp hela rasket själv.

Financiers med chokladfyllning

Tid: En halvtimmes jobb och en halvtimmes gräddning

  • 290 g choklad (bra och lite mörkare, Lindt funkar, absolut inte blockchoklad)
  • 240 g vispgrädde
  • 100 g glykos (nästan 1 dl)
  • 40 g smör (rumstempererat)
  • 60 g (1 dl + 1 msk) hallonlikör
  • 190 g smör
  • 150 g mandelmjöl eller rinriven och siktad mandel
  • 220 g florsocker
  • 80 g vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 190 g äggvita (6-7 st)
  • Skalet av 0.5 citroner
  • 0.5 vaniljstång
  1. Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädde och glykos.
  3. Slå grädden över chokladen och rör tills det blivit en slät massa (kör allra helt med en stavmixer, men se till att det inte blir en massa luftbubblor i ganachen).
  4. I med smöret, rör tills det är helt inkorporerat. Häll därefter i hallonlikören och rör tills det blivit en helt slät smet. Täck med plastfolie och ställ in i kylen (allra helst låter man det stå framme och stelna, men det tar ett antal timmar). Rör i bunken ibland så det stelnar jämnt och ta sen fram när önskad konsistens uppnåtts. Det som blir över förvarar man i en burk i kylen upp till en vecka.
  5. Smält smöret i en kastrull och bryn det därefter. Man låter det helt enkelt vara kvar i kastrullen på hög värme tills det blir brunt och får en tydlig nötaktig doft. Ställ det därefter åt sidan för att svalna och häll det gärna genom en finmaskig sil innan det ska användas för att få bort fnaset som samlas på botten av kastrullen.
  6. Sikta ner mandelmjöl, florsocker och vetemjöl i en bunke.
  7. Tillsätt saltet och rör om tills allt blandats ordentligt.
  8. Ner med äggvita och det smälta smöret i mjölblandningen. Rör runt tills alla klumpar är borta. Slickepot är ett riktigt bra verktyg här.
  9. Riv ner citronskalet i smeten.
  10. Dela vaniljstången, skrapa ur den och ha i skrapet. Rör tills även skal och vanilj är jämnt fördelat.
  11. Ställ formarna på en plåt och fyll dem till tre fjärdedelar.
  12. Knacka plåten ett par gånger i bordet så att eventuella luftfickor försvinner.
  13. In i ugnen tills de börjar få färg. Mina mini-formar tog 7 minuter på sig.
  14. Ta ut, låt svalna och fyll sen med hallonganachen. Jag toppade med lite frystorkade hallon.
  15. Förvaras i burk med tätslutande lock i rumstemperatur upp till två dagar men ska helst ätas direkt.

Filed Under: Finfika, Från ugnen, Fyllning och creme, Hallon, Småkakor Tagged With: baka, bakverk, chokladganache, financiers, frankrike, hallon, kakor, mandelmjöl, recept, Sött

Previous Post: « Sockerkaka med rom och choklad
Next Post: Låt vitlöksskotten rädda din januari-sallad! »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme