Torsk med tomater, lime, recept

Middagen som inte bara blev god, utan hälsosam också

Ni vet när samvetet börjar påpeka att det är dags att äta lite mer fisk? Den där rösten som gör sig gällande ett par gånger i veckan och som oftast slutar med att man står och ömsint kramar en bit lax medan man funderar på någon trevlig smakkombination för att utveckla sig lite?

När det kom till ett fiskrecept för Spanska Ambassaden (mer om det här) så ville jag använda en mängd svenska råvaror som grund för att komplettera med lite importerad lime och kokosmjölk. Men grunden skulle inte vara lax utan en vit och klassisk skandinavisk firre. Vad passar då egentligen bättre än torsk?

Den lilla godingen ligger bra till i pris (köp färsk!) och eftersom hela tanken är att lyfta fram de kanariska tomaterna i receptet är den suverän som medhjälpare till att framhäva ingrediensernas sammanlagda smak och inte som i laxens fall, bidra med en massa smak själv.

Det kan måhända vara så att jag komplicerat det lite väl genom att använda flera olika sorters lök men de bidrar alla med sin egen charm och det är just kombon jag är ute efter.

Tomaterna är som vanligt kanariska tomater, den här gången en nätt liten sort som var söta som ekologiska apelsiner, plockade direkt från träden en solig eftermiddag. Skalet var perfekt knäckigt och tunt med ett fast fruktkött och smaken lika tydlig som om man hade sugit direkt på plantan.

Första gånger man gör rätten tar det runt 40 minuter från start till mål, men ser man till att synka fisken med havren kan man pressa ner det till 30 minuter.

Sa jag att det är perfekt mat att ha med sig i matlådan dagen efter?


Torskfilé med kokosmjölk, lime och en massa tomater

Tid: 20 minuter
Mängd: 4 personer

 1. Lägg torsken i en bunke med lättsaltat, iskallt vatten. Sätt samtidigt ugnen på 200 grader.
 2. Strimla salladslöken, skär purjolöken och löken i ringar, finstrimla chilin och skär fänkålen i tunna bitar.
 3. Fräs lök, chili och fänkål i en skvätt olja på medelvärme. Låt det ta några minuter på sig att mjukna utan att få färg.
 4. I med kokosmjölk, fiskbuljong och ett par drag med vitpepparkvarnen. Låt koka ihop en aning.
 5. Häll ner allt i en ugnsfast form, ta upp fisken ur vattenbadet och låt den droppa av en aning. Lägg fisken i formen.
 6. Salta fisken och lägg tunna limeskivor ovanpå. Dela tomaterna och strö över formen.
 7. Ställ in formen i ugnen. Räkna med 15-20 minuter innan den är klar.
 8. Koka mathavren enligt instruktionerna på förpackningen och tillsätt en buljongtärning i vattnet.
 9. Upp vatten och slå över edamame-bönorna eller koka haricot vertsen.
 10. Blanda bönorna med mathavren när den är klar.
 11. Överkoka inte fisken! Känn på den med fingret och när den börjar bli fast tar man hellre ut den och låter den stå till sig ett par minuter än att riskera att den blir kvar i värmen för länge.
 12. Servera med lite finhackad persilja strödd ovanpå.