• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Torskfilé med kokosmjölk, lime och en massa tomater

februari 14, 2013 by Johan Hedberg 2 Comments

Torsk med tomater, lime, recept

Middagen som inte bara blev god, utan hälsosam också

Ni vet när samvetet börjar påpeka att det är dags att äta lite mer fisk? Den där rösten som gör sig gällande ett par gånger i veckan och som oftast slutar med att man står och ömsint kramar en bit lax medan man funderar på någon trevlig smakkombination för att utveckla sig lite?

När det kom till ett fiskrecept för Spanska Ambassaden (mer om det här) så ville jag använda en mängd svenska råvaror som grund för att komplettera med lite importerad lime och kokosmjölk. Men grunden skulle inte vara lax utan en vit och klassisk skandinavisk firre. Vad passar då egentligen bättre än torsk?

Den lilla godingen ligger bra till i pris (köp färsk!) och eftersom hela tanken är att lyfta fram de kanariska tomaterna i receptet är den suverän som medhjälpare till att framhäva ingrediensernas sammanlagda smak och inte som i laxens fall, bidra med en massa smak själv.

Det kan måhända vara så att jag komplicerat det lite väl genom att använda flera olika sorters lök men de bidrar alla med sin egen charm och det är just kombon jag är ute efter.

Tomaterna är som vanligt kanariska tomater, den här gången en nätt liten sort som var söta som ekologiska apelsiner, plockade direkt från träden en solig eftermiddag. Skalet var perfekt knäckigt och tunt med ett fast fruktkött och smaken lika tydlig som om man hade sugit direkt på plantan.

Första gånger man gör rätten tar det runt 40 minuter från start till mål, men ser man till att synka fisken med havren kan man pressa ner det till 30 minuter.

Sa jag att det är perfekt mat att ha med sig i matlådan dagen efter?


Torskfilé med kokosmjölk, lime och en massa tomater

Tid: 20 minuter
Mängd: 4 personer

  • 500 g torskfilé (färsk!)
  • Några salladslökar
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1/2 röd chili
  • 1 fänkål
  • 200 – 300 g små kanariska tomater
  • 400 g kokosmjölk (1 burk)
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1 lime
  • Salt & peppar
  • Persilja
  • Mathavre
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • Edamame-bönor eller haricot verts
  1. Lägg torsken i en bunke med lättsaltat, iskallt vatten. Sätt samtidigt ugnen på 200 grader.
  2. Strimla salladslöken, skär purjolöken och löken i ringar, finstrimla chilin och skär fänkålen i tunna bitar.
  3. Fräs lök, chili och fänkål i en skvätt olja på medelvärme. Låt det ta några minuter på sig att mjukna utan att få färg.
  4. I med kokosmjölk, fiskbuljong och ett par drag med vitpepparkvarnen. Låt koka ihop en aning.
  5. Häll ner allt i en ugnsfast form, ta upp fisken ur vattenbadet och låt den droppa av en aning. Lägg fisken i formen.
  6. Salta fisken och lägg tunna limeskivor ovanpå. Dela tomaterna och strö över formen.
  7. Ställ in formen i ugnen. Räkna med 15-20 minuter innan den är klar.
  8. Koka mathavren enligt instruktionerna på förpackningen och tillsätt en buljongtärning i vattnet.
  9. Upp vatten och slå över edamame-bönorna eller koka haricot vertsen.
  10. Blanda bönorna med mathavren när den är klar.
  11. Överkoka inte fisken! Känn på den med fingret och när den börjar bli fast tar man hellre ut den och låter den stå till sig ett par minuter än att riskera att den blir kvar i värmen för länge.
  12. Servera med lite finhackad persilja strödd ovanpå.

Filed Under: Från ugnen, Middagstips, Tomater Tagged With: fisk, middag, recept, tomater, torsk

Previous Post: « 7 saker som gör din semla godare än nånsin
Next Post: Hummersoppa – kokad från grunden »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme