Länkkärlek

Det behöver inte vara krångligt, men det måste vara gott.

Det är tydligen sista deltävlingen i Melodifestivalen ikväll och jag lägger inget som helst värde i att kolla på det eller inte. Personligen tillhör jag kategorin som tittar på det om jag kommer ihåg, om det vankas fest till tävlingens ära eller om eventuella gäster börjar se stressade ut vid middagsbordet och snegla bort mot TV-soffan.

Bra underhållning och förmodligen mer givande än en av de dussinfilmer som man matas med på nån av de kommersiella kanalerna.

Oavsett vad man gör, om det är en bra serie (SVT Play visar fortfarande Gengångare som är fantastisk!), om det är en film (Le Chef är ljuvlig fransk matkomedi, finns att se på Viaplay) eller om det är Melodifestivalen som gäller så behöver man något att tugga på.

En viss charm finns så klart med dillchips, blomkålsbuketter och klassisk dip, men varför inte testa något nytt som inte bara är ett krångligt sätt att skapa något som ungarna inte gillar utan faktiskt ett supersmarrigt småplock.

1. Grönkålschips
Köp svensk grönkål, skär bort stjälken, ringa över olivolja och gnugga dem lite mjuka. Strössla över lite flingsalt och lägg in i ugnen på ett galler. Lägsta värme, på med fläkten om du har en varmluftsugn, sätt skaftet på en träkniv mellan ugnsluckan och ugnen så fukten kommer ut och låt stå över natten. Fantastiskt gott, supernyttigt och helt rätt ur i princip alla andra perspektiv man kan komma på.
Orkar man inte vänta hela natten doppar man bladen i hemmasnickrad frityrsmet, friterar och spritsar över ett par droppar citron. Magiskt.
Torsk På Lax har lite tips på hur man kan torka dem snabbare.

2. Bourbon-pistagenötter
Sätt ugnen på 140 grader. Rör ner 1 msk bourbon (Jim Beam!) med 2 msk lönnsirap i en skål tillsammans med 2 tsk farinsocker. Blanda ner 2 hg pistagnötter (utan skal) och häll därefter ut dem på en plåt som täckts med bakplåtspapper. Sprinkla över en nypa havssalt. Rosta runt 15 minuter och låt sen svalna innan man serverar dem i en skål (de blir lite klibbiga).

3. Edamame-bönor
Köp en påse frysta bönor i skidor, lägg i en skål och slå över kokande vatten så det täcker. Låt stå 4-5 minuter (prova en så de är genomvarma). Häll av vattnet och när de ångat av sig har man på några nypor med havssalt. Servera direkt.

4. Churros
Spanjorerna serverar dem med choklad och inte ska väl du vara sämre? Krispiga och goda är de en perfekt plock-avslutning på en måltid. Ställ fram en skål med nyfriterade churros på vardagsrumsbordet och gästerna släpper besticken och förflyttar sig villigare än ett gäng A-listekändisar på väg mot en fri bar. Rekommenderar Monica Eisenmans recept (men använd stjärnformad tyll om du har).

5. Mini-madeleines
Madeleines är små, söta kakor som är lätta i konsistensen, med en svag doft av nötter från det brynta smöret och lite citron. Ljuvligt lätta efter en rejäl middag och tillsammans med ett glas champagne är de ett underbart snack som verkligen sätter en flärdfull prägel på resten av kvällen. Ett tips är att ta mitt madeleine-recept och tillaga dem i mini-muffinsformar. Sen värmer man några matskedar lönnsirap och penslar dem direkt efter att de tagits ut ur ugnen.

6. Filodeg-paket
Filodeg är kanske världens tacksammaste grund för smaskig mat man kan äta med händerna. Man kan till exempel göra mina trekanter med pistage och äppelmos eller så kan man göra rullar med chevré som man ringlar honung över. Det går att experimentera i all oändlighet. Har du extremt gott om tid gör du en baklava och serverar med lite starkt kaffe.

För fler tips kolla även Taste By Louise – Parmesanostkorgarna ser fantastiska ut!