• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Enklaste chokladdesserten

maj 3, 2013 by Johan Hedberg 3 Comments

Cheesecake mini recept

Tacksam att plocka fram när det vankas gäster

Tillsammans med en kall cheesecake serverades den här till gästerna på Valborg. Skälen var egentligen väldigt enkla – det skulle vara gott, det skulle gå att förbereda och det skulle gå att servera individuellt.

En ganache är choklad i sin renaste form med lite smör, grädde och kanske någon extra smaksättning. Den står egentligen upp mot de andra efterrätterna alldeles utmärkt på egen hand. Som den där trotsiga riddaren i skitig rustning ingen vill satsa sina pengar på men när dammet lagt sig har de andra kombattanterna liggandes för sina fötter.

Placerad i en behändig en fin liten skål ackompanjeras den av hasselnötter, rostade i ohyggligt het panna och därefter dammade med socker som precis fått karamelliseras innan allt tillåts svalna.

Några droppar av en riktigt gräsig novello-olivolja och ett par flagot flingsalt, sen är saken biff. Tar en halvitmme från start till mål och lämnar ingen oberörd.

Det bör tilläggas att det inte är jag som kommit på den här exakta varianten utan genierna på Gastrologik serverade mig den under en lunch. Då var den gjord på en extremt komplex ekologisk choklad som heter Amma. Självklart har jag beställt hem några kilon för att testa, men tills dess får jag nöja mig med Felchlins Granada (65%) eller Valrhona Caraibe (66%)

Given till midsommarens dessertbuffé.


Chokladganache med rostade hasselnötter.

Tid: 30 minuter
Mängd: 10 portioner

  • 80 g brynt smör (du behöver 100 g obrynt)
  • 125 g vispgrädde
  • 30 g glykos (kan bytas ut mot honung)
  • 20 g honung
  • 200 g mörk, god choklad
  • Hasselnötter
  • 2 msk strösocker
  • Olivolja
  • Flingsalt
  1. Bryn smöret på medelhög värme. Vispa hela tiden för att undvika att det bränns fast i botten. När den börjar dofta riktigt nötigt och är brun ä den klar. Låt svalna och sila därefter genom finmaskig sil för att få bort eventuella partiklar.
  2. Koka upp vispgrädde, glykos och honung.
  3. Slå över chokladen och rör till homogen massa.
  4. Rör i smöret.
  5. Låt svalna en aning och spritsa därefter i portionsformar.
  6. Låt stelna i rumstemperatur samtidigt som du rostar hasselnötter i het panna.
  7. När nötterna är klara pudrar man över sockret och låter det smälta så det karamelliseras.
  8. Låt svalna på skärbräda.
  9. Strö nötterna över chokladen, droppa över lite olivolja och lägg i ett par flingor salt.
  10. Spara sista momentet till precis innan servering men förvara ganachen i kylen om du gör den dagen innan servering.

 

Filed Under: Choklad, Desserter, Finfika Tagged With: choklad, ganache, midsommar, recept

Previous Post: « Veckans länkkärlek – Måsteläsning för matnörden
Next Post: Rabarbersäsongen is upon us! »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme