Det blir ingen sommar utan den

Jag har testat ett antal olika rabarbersaftsrecept under åren och även om de flesta blir bra är det inget som hittills har kommit i närheten av det här.
Det här är saft jag är uppfödd på och med det sagt – det här är min mammas recept. Men det är så bra att det måste spridas vidare. Det var min favoritdrink hela tiden att ha när jag betalade Daisy Slots och tjänade pengar. Samtidigt är det enkelt och den gör sig mer eller mindre av sig självt.

Att inte koka rabarbern en massa innebär att man slipper småbitar vilket gör att den bli helt klar utan fruktkött i samtidigt som citronen får dra ur smakerna i lugn och ro. Mängden socker anpassar man efter egen smak och trots att den inte innehåller något konserveringsmedel (om man bortser från sockret då vill säga) står den sig länge i kylen.

Vill man ha den extra röd tar man bara de röda bitarna av stjälkarna. De gröna sparar man, skär ner och fryser in för att använda till paj eller kräm längre fram.

Det här blir koncentrat. Späd cirka 1+4 för bästa resultat.

Avnjuts bäst upphälld iskall ur en karaff med ett gäng isbitar och kanske en bit färsk rabarber i.

Jag spelade in en film som visar hur jag gör saften:


Rabarbersaft

Tid: 24 timmar 

  1. Skär rabarbern i mindre bitar. Jag brukar göra cirka 5 mm tjock skivor. Lägg dem sen i en stor kastrull eller gryta.
  2. Skiva citronerna och tillsätt dem samt citronsyran till rabarbern.
  3. Koka upp vattnet och häll det över rabarbern.
  4. Sätt på ett lock och ställ svalt minst 24 timmar.
  5. Sila av (det funkar alldeles utmärkt med en finmaskig sil, det behövs inget tygnät).
  6. Rör i cirka 1 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt.
  7. Koka upp på hög värme och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av löpande.
  8. Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor.
  9. Jag brukar fylla halvliters PET-flaskor till 3/4 och sen frysa in. Då har man småflaskor att löpande ta fram under sommaren.