• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Rabarberkräm med jordgubbar och vanilj

juni 3, 2012 by Johan Hedberg 1 Comment

Rabarberkräm recept

Sommarmellanmålet nummer ett

Att baka på rabarber är himmelskt, men problemet är att man inte direkt gör av med några mängder. Ett par rabarberpajer med fetaost och en laddning rabarbercupcakes med kardemumma och jag hinner ändå inte hålla samma jämna steg medväxtexplosionen i landet. Det måste till något som äter sig igenom lite volym. Där man får bära in en famn med rabarber och bara se hur de omvandlas till godsaker.

Förutom saft är kräm då ett suveränt alternativ. Det är bra på många sätt – mellanmålen blir somrigare, frukostarna kan också bli somrigare och vill man inte ha i jordgubbar så behöver man inte även om det blir mycket godare så.

Det här är ett recept jag fick för många år sen och haft nedskrivet i en liten anteckningsbok som alltid står i köksskåpet. Vanilj är ett ganska nytt påfund för mig men när jag testade det första gången fanns det ingen återvändo. Det gör magiska saker med krämen.


Rabarberkräm med jordgubbar och vanilj

Tid: 30 minuter

  • 1 000 g rabarber
  • 500 g jordgubbar
  • 0,5 citron (saft och det yttersta skalet)
  • 0,75 vaniljstång
  • 4 msk rabarbersaft
  • 2 dl strösocker
  • 1,75 dl vatten
  • 3 msk potatismjöl
  • 0,5 dl vatten
  1. Skär ner rabarbern och jordgubbarna i små bitar.
  2. Häll ner i en stor, tjockbottnad kastrull.
  3. Tillsätt citron, vanilj, rabarbersaft, socker och vatten.
  4. Hetta upp på medelhög värme. Rör om ibland.
  5. Låt sjuda i cirka 10-12 minuter tills man med en träslev kan trycka sönder frukten till lagom stora bitar (vissa vill ha krämen helt slät, men jag föredrar lite småklumpar här och där).
  6. Lös potatismjölet i det kalla vattnet och häll ner i krämen.
  7. Rör om några varv så allt blandats och den fått rätt konsistens.
  8. Ta av från värmen och ja…ni vet…ät.

 

Filed Under: Rabarber Tagged With: jordbuggar, kräm, mellanmål, midsommar, rabarber, rabarberkräm, Sött, vanilj

Previous Post: « Veckans länkkärlek v 22 – rabarberspecial
Next Post: Bullar med rabarber- och vaniljfyllning »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme