Rabarberkräm recept

Sommarmellanmålet nummer ett

Att baka på rabarber är himmelskt, men problemet är att man inte direkt gör av med några mängder. Ett par rabarberpajer med fetaost och en laddning rabarbercupcakes med kardemumma och jag hinner ändå inte hålla samma jämna steg medväxtexplosionen i landet. Det måste till något som äter sig igenom lite volym. Där man får bära in en famn med rabarber och bara se hur de omvandlas till godsaker.

Förutom saft är kräm då ett suveränt alternativ. Det är bra på många sätt – mellanmålen blir somrigare, frukostarna kan också bli somrigare och vill man inte ha i jordgubbar så behöver man inte även om det blir mycket godare så.

Det här är ett recept jag fick för många år sen och haft nedskrivet i en liten anteckningsbok som alltid står i köksskåpet. Vanilj är ett ganska nytt påfund för mig men när jag testade det första gången fanns det ingen återvändo. Det gör magiska saker med krämen.


Rabarberkräm med jordgubbar och vanilj

Tid: 30 minuter

  1. Skär ner rabarbern och jordgubbarna i små bitar.
  2. Häll ner i en stor, tjockbottnad kastrull.
  3. Tillsätt citron, vanilj, rabarbersaft, socker och vatten.
  4. Hetta upp på medelhög värme. Rör om ibland.
  5. Låt sjuda i cirka 10-12 minuter tills man med en träslev kan trycka sönder frukten till lagom stora bitar (vissa vill ha krämen helt slät, men jag föredrar lite småklumpar här och där).
  6. Lös potatismjölet i det kalla vattnet och häll ner i krämen.
  7. Rör om några varv så allt blandats och den fått rätt konsistens.
  8. Ta av från värmen och ja…ni vet…ät.