• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Sommartårta 1: Fraisier, fransk jordgubbstårta med hallonmousse

juni 17, 2013 by Johan Hedberg 2 Comments

Fraisier hallonmousse tårta recept

Låt oss klargöra en sak först av allt – en riktig fransk fraisier består av tårtbotten, jordgubbar, vaniljkräm och ett lager tårtbotten till ovanpå.
Det här är min försvenskade version och jag antar att alla fransmän med hedern i behåll kommer hyra in lönnmördare som får Leon att blekna, bara för att få tyst på mig.

Jag älskar den här tårtan för den är så väldigt mycket sommar samtidigt som den inte kräver mängder av arbete och tid.

För att få till formen använder jag en ställbar ram men det funkar så klart med vilken form som helst med löstagbar botten. Plasten som jag klär insidan med är vanlig OH-plast som faktiskt går att köpa hos de flesta bokhandlare.

I de tappra försöken att förbereda sig i tid inför midsommar kan jag även påpeka att tårtan lämpar sig utmärkt för att frysa in.

 Den här lilla krabaten och två andra tårtor var med i det reportage Upsala Nya Tidning gjorde hos mig  och publicerade lördag 15 juni 2013.

Fraisier, fransk jordgubbstårta med hallonmousse

Tid: Cirka 1 timme

  • Halvt sats tårtbotten
  • 1 liter jordgubbar
  • 500 g hallonpuré
  • 12 gelatinblad
  • 2 äggvitor
  • 2 + 1 dl socker
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 lime
  1. Gör tårtbotten enligt grundreceptet. Grädda det i samma form som du senare ska sätta ihop den här kakan. Låt svalna helt.
  2. Ta bort ramen från formen och täck på insidan med OH-plast. Ställ ramen på bakplåtspapper på en plåt.
  3. Lägg i tårtbotten i ramen.
  4.  Dela jordgubbarna och ställ med snittytan utåt runtom ramen. Lägg resten av jordgubbarna innanför så att botten är täckt.
  5. Passera cirka 1 kg hallon genom en finmaskig sil så att du har kvar 500 g puré fri från kärnor.
  6. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  7. Vispa äggvitorna i en torr bunke till ett fast skum. Tillsätt 2 dl socker i omgångar samtidigt som du fortsätter vispa.
  8. Värm 1 dl hallonpuré i en kastrull till den sjuder. Krama ur gelatinbladen och ha ner i purén. Rör tills löst.
  9. Tillsätt 1 dl socker i den resterande mängden puré och rör tills det är helt löst.
  10. Rör ner den svala purén i äggvitan. Vänd runt med en slickepott – vispa inte.
  11. Häll i den mindre mängden puré i en fin stråle samtidigt som du rör kontinuerligt.
  12. Vispa grädden fast och någorlunda hård. Vänd ner den i äggvitan / purén.
  13. Riv ner limeskalet (endast det yttersta).
  14. Häll moussen över jordgubbarna. Lagret ska täcka de som står längs med kanterna. Jämna till och ställ in i kylen över natten eller om det är brådis – in med plåten i frysen en timme.
  15. Skär med en tunn kniv mellan ramen och plasten på insidan för att lossa den helt.
  16. Lyft bort ramen och avlägsna plasten.
  17. Tårtan kan frysas.

Filed Under: Finfika, Hallon, Jordgubbar, Sött, Tårta Tagged With: hallon, jordgubbar, midsommar, mousse, recept, tårta

Previous Post: « Min bästa tårtbotten, fluffig och hög
Next Post: Sommartårta 2: Chokladtårta med maräng »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2021 Matgeek on the Foodie Pro Theme