• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

En klassisk rabarberkräm

juni 24, 2013 by Johan Hedberg 7 Comments

En klassiker som kommer i många skepnader

Det är något visst med en god rabarberkräm en sommareftermiddag när man fortfarande är lite blöt i håret efter badandet och man sitter ihopkurad i en badrock och äter. Eller den där regniga morgonen när det snarare känns som höst, då vill man också få lite god, krämig rabarber i sig.

Jag har i år samlat på mig så mycket rabarber som utrymmena i frysen tillåter och så fort jag skördar mer (för rabarberplantan mår bäst av att man kontinuerligt skördar) skär jag ner den i bitar och fryser in. Det som inte används med en gång vill säga.

Vissa saker man gör med rabarber tar sin tid, en god saft blir inte klar i brådrasket, men en kräm svänger man ihop på mindre än en kvart. Den kan sen förvaras i kylen och ätas varm som kall.

Det här är en klassisk, enkel rabarberkräm men man kan variera eller piffa till den exempelvis så här:
– Skrapa ur en halv vaniljstång och ha i. Alternativt 1 tsk vaniljpulver.
– Mortla några kardemummakärnor och blanda ner.
– Ett par hekto jordgubbar (färska eller frysta) är fantastiskt gott att ha i.
– Lite färska vinbär, krusbär eller hallon som kokar med passar också bra.

Servera krämen med lite mjölk, några färska jordgubbar, varm eller kall. Eller lägg ett par skedar ovanpå en skål yoghurt.


Klassisk rabarberkräm

Tid: 15 minuter

  • 500 g rabarber
  • 3 dl vatten
  • 1 – 1.5 dl strösocker
  • Lite rivet citronskal (valfritt)
  • 3 – 3.5 msk potatismjöl
  1. Skär ner rabarbern i små bitar.
  2. Häll ner i en stor, tjockbottnad kastrull.
  3. Tillsätt vatten, strösocker och citronskal.
  4. Koka upp och låt sjuda i runt fem minuter tills man kan mosa rabarbern mot kanterna. Rör om ibland och ta bort eventuellt skum
  5. Lös potatismjölet i lite kallt vattnet och häll ner i krämen i en tunn stråle. Rör hela tiden.
  6. Låt koka upp under omrörning och ta av från värmen.
  7. Ät med lite mjölk eller bara som den är.

 

Filed Under: Rabarber Tagged With: kräm, rabarber, recept

Previous Post: « Hur man får bort bananflugor
Next Post: Flädersaft, som den ska smaka »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme