Plommon recept

 

Risken för att föräta sig är överhängande

När jag var liten hade vi ett plommonträd hemma i trädgården. Vid den här tiden på året, när skolan dragit igång efter sommarlovet stod det där mot en vägg, uppbundet på en spalje och lapade sol. Vartannat år gav det oss mängder med Victoria-plommon som var med sitt fasta kött och oerhörda sötma gjorde att tanken på höst inte kändes jobbig längre.

Jag tror att vi åt upp de flesta som de var. Det blev liksom inget över för mamma att göra något med förutom några kakor och kanske en burk romtopf. Idag har vi inget träd där vi bor, men väl en massa marknader där det säljs nyplockade plommon i parti och minut. Om man sen har såna schyssta polare som PickiPicki som plockar ihop en kasse Opal-plommon till mig behöver man inte lida brist i dessa överflödstider.

Så, vad kan man göra med sina plommon för att ta tillvara på dem på bästa sätt? Här är tips på 10 olika saker som garanterat kommer glädje dig och de du bjuder.

1. Romtopf
Plommon och andra stenfrukter lagras i mörk rom och socker. Till julen tas de fram och äts som dessert med grädde eller glass. Fantastisk gott och bör alltid finnas till hands i källaren.

2. Plommonmarmelad
Ett snabbt recept: Dela och kärna ur plommon. Lägg 500 g i ett tjockbottnad kastrull, häll på ett par matskedar vatten, koka upp på svag värme och låt sjuda tills de är mjuka eller nästan helt lösa. Häll i 400 g socker (använd gärna råsocker). Koka upp på lite högre värme under omrörning. Låt koka till 106 grader eller tills lämplig konsistens (häll lite på ett fat som stått i frysen). Häll upp på väl rengjorda burkar som sköljts med hett vatten och fortfarande är varma.
Plommonen ska inte koka längre än nödvändigt med socker eftersom skalet inte mjuknar mer när sockret väl är tillsatt. Koka dem därför till lämplig konsistens innan sockret tillsätts.
Man kan för att utveckla smaken lite tillsätta något av vanilj, stjärnanis, lite citronzest eller kvitten.

3. Clafoutis
Snabb kaka från Frankrike som görs på ett litet kick. I vanliga fall görs den med körsbär, men oj så god den är med plommon!

4. Plommonpaj med ingefära
Vi borde använda mer ingefära i våra kakor. Det ger lite sting och smakerna förstärks. Den här pajen blir härligt seg på toppen och crunchet kompletterar plommonens mjuka karaktär väl.

5. Medelhavsbiffar med ugnsbakade plommon
Det är lätt att glömma bort hur gott det är med plommon i mat. Katrinplommon och stek har vi allt någon gång fått, men prova att ugnsbaka färska plommon för en riktigt intressant upplevelse.

6. Plommonkompott
Gå ut i trädgården, plocka 15-20 plommon, dela och lägg i en kastrull. Slå på 1 1/2 dl vatten och 1 1/2 dl äppeljuice. Mortla 4-5 kärnor kardemumma och ha i. Koka tills plommonen är helt mosiga. Ha i 1-2 dl socker (smaka av löpande) och koka tills allt sockret är löst. Servera med lite mjölk eller en sked grekisk yoghurt.

7. Plommon i madeira
En klassiker som överlevt från 80-talets glada dagar. Serveras med päron, blåmögelost och After Eight vid sidan av tillsammans med gamla inspelade VHS-band med Razzel och Kryzzet.

8. Renskavstallrik med fårost och plommon
Svenska smaker galore. Fräsch höstmat och kolla vilka vackra färger.

9. Plommonglass med kirsch
Det här blir oerhört gott. Jag håller på och experimenterar lite med ugnsbakade plommon i glass för att få en mer karamelliserad smak, men tills det att jag är nöjd är det här ett utmärkt recept.

10. Plommon i rödvinslag
Koka upp rött vin tillsammans med socker (2 delar vin, 1 del socker) tillsammans med en kanelstång och några kardemummakärnor. Låt sjuda några minuter till en simmig lag. Ugnsbaka delade och urkärnade plommon på en plåt på 100 graders värme i 20-30 minuter. Lägg plommonen i lagen som får svalna tillsammans. Servera med vaniljglass, grädde eller till en mandelkaka.