Johan Hedberg Matgeek

Själv har jag nämligen kört fast

Som ni vet håller jag på att skriva en bok om smör. Just nu är det i den fasen att jag måste få klart alla texter samtidigt som min förläggare (bless her!) fortfarande är i det där snälla stadiet. Något säger mig dock att när vi närmar oss 15 september (manusdag) så kommer tonen sakta att förändras från moderligt peppande till klassisk leveranston.

Den berömda författarångesten börjar komma krypande men inte på grund av recepten i sig utan för texterna runtomkring. Hur får jag det att låta som jag, som att det inte är ett konstlat ordspottande utan egentligen substans, som att det är något folk verkligen vill läsa?

Vad värre är – jag har ingen aning om vad boken ska heta. Jag har bollat frågan med förlaget, med fotografen, med familjen och jag har till och med skådat djupt in i Leon Leonbergers ögon för att se om han på något sätt ska blinka fram svaret. Utan framgång.

Det här håller inte. Bokens titeln är rent avgörande för om den kommer sälja så pass bra att jag inte behöver skämmas varje gång den kommer på tal.

Men ni där ute, ni måste ha tonvis med bra idéer. Jag tror det finns mängder med bra förslag som bara väntar på att få sättas på pränt. Därför gör vi så här:

– Tävling: Hjälp mig komma på vad min bok ska heta

Den som antingen ger mig hela titeln eller är den som har den avgörande pusselbiten vinner ett flådigt bokpaket från Natur & Kultur, en fantastisk stavmixer från Electrolux (ESTM6400, den jag använder och som slår allt jag testat tidigare med hästlängder) samt 4 signerade exemplar av min bok.

Förutsättningar:
– Det är en bok som handlar om smör. Hur man gör smör samt god mat och ljuvliga bakverk där smör spelar huvudrollen. Men det är ingen LCHF-bok, det är ingen mathantverksbok och det är ingen skriva-på-näsan-bok. Det är en inkluderande kokbok som ska göra att gemene man lyfter klassiker och testar nya saker.
– Titeln bör innehålla ’Smör’. Vi har exempelvis bollat med Smör som huvudrubrik och så en förklarande text ovan eller under (Typ ’Smör – brynt, lagat och bakat’).
– Jag förbehåller mig rätten att ta det bästa förslaget och därefter skruva ytterligare i det om så krävs.
– Bara för sakens skull – jag har copyright på boken vilket rent juridiskt innebär att jag även har det på titeln. Deltagare i den här tävlingen kommer inte kunna kräva ersättning utöver tävlingspriset, för sitt deltagande i framställandet av boken. Inte för att jag tror nån skulle få för sig att göra det, men nu har vi i alla fall berört ämnet.

För att vara med i tävlingen fyller du i dina förslag här.

Senast måndag 16 september behöver jag era svar. Vinnaren kommer att underrättas personligen och så fort titeln är helt satt även presenteras här på Matgeek.se.

Jag har förmodligen missat en massa detaljer så skriv eventuella frågor i kommentarerna nedan och därefter uppdaterar jag texten löpande.

Tusen tack på förhand för hjälpen!