Kall äppelpaj recept

 

Äppelpaj att bjuda på när man har många gäster eller ska iväg

Den senaste månaden har jag inte bara tampats med att få klart boken utan även spenderat ett antal dagar och kvällar i butiker runt om i landet. Där har jag dels pratat julbakande men även lagat en massa godsaker. En av de saker som gått hem allra bäst är den här varianten på äppelpaj.

Min mamma brukade alltid göra rabarberpaj med ett knäckigt skal. Havregrynen i täcket påminde om Start och fick jag kunde jag skippa rabarbern och bara äta pajskalet. Det var så vansinnigt gott. Jag använder det ofta själv, som exempelvis i den här rabarberpajen med fetaost.

Tanken med den här efterrätten är att dels utnyttja det faktum att vi just nu har mängder med äpplen i butikerna och dels göra något som snabbt går att plocka samman för allt mellan 2 och 100 personer.

Jag blandar vaniljkrämen med mascarpone eftersom det gör den lite friskare och lättare. 

Tips:
– Det är smakligast att servera den i portionsskålar.
– Toppa gärna med en gnutta citronzest eller några ätbara blommor.

 

Kall äppelpaj

Tid: 30 minuter
Mängd: 20 personer (när den serveras som liten dessert)

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Gör vaniljkrämen enligt instruktionerna i receptet. Låt svalna och vispa därefter i mascarponen tills inga klumpar återstår.
  3. Smält 75 g smör och rör i vetemjölet. Tillsätt 90 g socker och havregrynen. Rör till smulig massa.
  4. Bred ut havregrynsmassan i en ugnssäker form. Gör ett lager som täcker, men det är inte så noga. Sätt in i ugnen och notera hur värmen gör att ytan blir jämn. När pajtäcket fått en gyllene ton är det klart. Ta ut och låt svalna helt.
  5. Skala, kärna ur och tärna äpplena i små tärningar (cirka 5 x 5 mm).
  6. Smält 25 g smör i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt 90 g socker i smöret och rör sakta tills blandningen bubblar. Pressa i citronen och ha därefter i äppelbitarna. Vänd dem regelbundet. När de börjar bli lite glansiga i köttet tar man av stekpannan från värmen. Låt svalna helt.
  7. Spritsa eller skeda en klick med vaniljkrämen i botten av en skål. Toppa med äppelbitar och avsluta med att smula över pajskalet.
  8. Förvara i kylen tills middagen är klar eller servera direkt.