• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Kall äppelpaj – smidig dessert i portionsförpackning

november 19, 2013 by Johan Hedberg 1 Comment

Kall äppelpaj recept

 

Äppelpaj att bjuda på när man har många gäster eller ska iväg

Den senaste månaden har jag inte bara tampats med att få klart boken utan även spenderat ett antal dagar och kvällar i butiker runt om i landet. Där har jag dels pratat julbakande men även lagat en massa godsaker. En av de saker som gått hem allra bäst är den här varianten på äppelpaj.

Min mamma brukade alltid göra rabarberpaj med ett knäckigt skal. Havregrynen i täcket påminde om Start och fick jag kunde jag skippa rabarbern och bara äta pajskalet. Det var så vansinnigt gott. Jag använder det ofta själv, som exempelvis i den här rabarberpajen med fetaost.

Tanken med den här efterrätten är att dels utnyttja det faktum att vi just nu har mängder med äpplen i butikerna och dels göra något som snabbt går att plocka samman för allt mellan 2 och 100 personer.

Jag blandar vaniljkrämen med mascarpone eftersom det gör den lite friskare och lättare. 

Tips:
– Det är smakligast att servera den i portionsskålar.
– Toppa gärna med en gnutta citronzest eller några ätbara blommor.

 

Kall äppelpaj

Tid: 30 minuter
Mängd: 20 personer (när den serveras som liten dessert)

  • 1 sats Crème Pâtissière (vaniljkräm)
  • 1 burk mascarpone
  • 75 + 25 g smör
  • 18 g (2 msk) vetemjöl
  • 90 + 90 g (1 + 1 dl) strösocker
  • 80 g (2 dl) havregryn
  • 5 medelstora äpplen
  • 1/2 citron
  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Gör vaniljkrämen enligt instruktionerna i receptet. Låt svalna och vispa därefter i mascarponen tills inga klumpar återstår.
  3. Smält 75 g smör och rör i vetemjölet. Tillsätt 90 g socker och havregrynen. Rör till smulig massa.
  4. Bred ut havregrynsmassan i en ugnssäker form. Gör ett lager som täcker, men det är inte så noga. Sätt in i ugnen och notera hur värmen gör att ytan blir jämn. När pajtäcket fått en gyllene ton är det klart. Ta ut och låt svalna helt.
  5. Skala, kärna ur och tärna äpplena i små tärningar (cirka 5 x 5 mm).
  6. Smält 25 g smör i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt 90 g socker i smöret och rör sakta tills blandningen bubblar. Pressa i citronen och ha därefter i äppelbitarna. Vänd dem regelbundet. När de börjar bli lite glansiga i köttet tar man av stekpannan från värmen. Låt svalna helt.
  7. Spritsa eller skeda en klick med vaniljkrämen i botten av en skål. Toppa med äppelbitar och avsluta med att smula över pajskalet.
  8. Förvara i kylen tills middagen är klar eller servera direkt.

Filed Under: Äpplen, Desserter, Från ugnen, Fyllning och creme Tagged With: äppelpaj, äpplen, buffé, dessert, paj, recept

Previous Post: « Recept på saftiga lussekatter
Next Post: Vinn Årets Julklapp 2013 – en suverän råsaftcentrifug »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme