Mandarinmarmelad recept

Älskade småcitrus urmoder, så full av smak och doft!

Det här skulle kunna bli ett rent hyllningsinlägg. Ett sånt där man skriver när favoritartisten är ute på sin sista turné, när stjärnkocken deklarerat att pensioneringen står för dörren eller när underdogen får sin revansch och alla mangrant ställer vågar ställ sig bakom.

Eller så skulle det kunna bli en vandring längs med småcitrusens ursprung ända tillbaka till det som bär ansvaret för alla goda c-vitaminbomber som går att hitta i butikerna.

För saken är nämligen den att mandarinen är en av få ursprungliga citrussorter. Ur den har man sedan skapat clementin (genom att korsa mandarin och pomerans),  apelsin (korsning med pomelo) och så vidare.

Få andra citrusfrukter är så proppade med smak och har ett så kraftfullt aromatiskt skal. Samtidigt är den nästan aggressivt full av kärnor och därför inte den enklaste frukten att äta som den är. Det är också skälet till att den korsats till den betydligt tacksammare clementinen men som tyvärr då inte bara förlorat kärnorna utan även en hel del smak.

Just på grund av att de är så himla otacksamma att äta naturell är de svåra att få tag på i butikerna. Har man en vänligt sinnad handlare kan man be honom ta hem några kilon men skynda dig, för säsongen lider mot sitt slut!

Jag har en god vän som importerar ekologisk citrus från Sicilien och har i ett par omgångar fått hem den mest fantastiska av mandarin (Mandarino tardivo di Ciaculli). Första leveransen var på perfekta 150 kg men då var det också blodapelsiner och citroner med i lasten. Av blodapelsinen gjorde jag så klart blodapelsinmarmelad och dumt vore väl att inte göra samma sak även av mandarinerna?

Fler saker som är underbara att göra med mandariner:
– Sorbet – med skal och allt
– Juice – vi pressade och drack som vore det livets nektar
– Curd – allt blir bättre med en god curd!

Oavsett om du gör den här marmeladen på mandariner, clementiner, satsumas eller någon annan godsak, använd alltid ekologisk frukt! Du vill inte äta besprutad frukt eftersom skalet är en del av marmeladen.

 

Mandarinmarmelad

Tid: 1 timmes arbete, 24 timmars väntan
Mängd: Det beror lite på

  1. Tvätta mandarinerna i rikligt med ljummet vatten och gnugga med en svamp.
  2. Skär dem i klyftor men ta inte med kärnorna i mitten. Enklast är att man ställer en mandarin på högkant, skär av en stor klyfta på ena sidan och därefter arbetar sig runt utan att få med kärnorna.
  3. Mittenpartiet kramar man ur saften ur innan man slänger.
  4. Skiva varje klyfta tunt och lägg i en tjockbottnad kastrull. Slå över den urpressade juicen och ha därefter i så pass mycket vatten att det precis täcker.
  5. Koka upp och ta därefter av från värmen. Ställ svalt 24 timmar.
  6. Koka upp på hög värme under omrörning och tillsätt sockret. Rör sakta och sänk värmen en aning. Det ska koka ordentligt men inte stormkoka.
  7. Skumma av löpande och rör ända ner i botten ibland.
  8. När temperaturen nått 103 grader är marmeladen klar. Alternativt häll upp lite på ett fat som fått stå en stund i frysen. Kontrollera hur det tjocknar och känns det bra är marmeladen klar.
  9. Jag brukar låta marmeladen vila en timme i grytan när den kokat klart, så den tjocknar.  Häll därefter upp på väl rengjorda glasburkar som gärna fått stå några minuter i en het ugn.
  10. Klarar sig en mindre evighet.