Lax recept

Finmiddag som går att göra en vardag

Det finns förmodligen mer skrivet om möjligheterna att göra godsaker med en bit lax, än det finns lästa handböcker till diskmaskiner. Jämförelsen haltar något, jag vet.

Poängen är att jag utan problem kan äta det ett par dagar i veckan och numera finns det riktigt, riktigt bra lax att köpa i även vanliga butiker. Undvik den frysta och framför allt fjärilarna eftersom de ofta smakar katastrof och blir torra som soff-stoppning.

Salma-laxen är grymt bra, den odlade norska går att äta rå, den viltfångade MSC-certifierade är bra på många sätt och slutligen är den man själv dragit upp alldeles fantastisk.

Vi var sugna på varmrökt och då är det lätt att man kommer hem med något som smakmässigt påminner om när man slickar rent ABU-röken. Gick därför upp i rollen som Dagens Jobbigaste Kund och fick personalen att på heder och samvete garantera att den var varsamt rökt. Vilket den var. Slipper med andra ord skriva en insändare idag.

Så fisken är med andra ord mer eller mindre klar av sig själv. Lägg in den i folie och låt gå ljummen i ugnen på runt 150 grader så den inte serveras kall.

Till det en potatiskaka som funkar minst lika bra till en bit rökt kött (rådjur FTW!). Smaksätter med körvel och ramslök som äntligen börjar dyka upp.

Färsk pepparrot är ett krav. Den på tub är OK, men nuförtiden går det att köpa riktig pepparrot året om och att riva den över är som en dröm smakmässigt.

Du behöver en mandolin till det här. Det kan funka med en osthyvel också, men skivorna blir inte tillnärmelsevis lika tunna då.

Det här receptet är också det som kommer lagas live under Electrolux stora arrangemang Now You’re Cooking där proffskockar dygnet runt 22-24 april kommer laga mat, prata mat och inspirera kring mat. Det som är extra kul är att en av mina läsare också kan få sitt recept lagat inför miljonpublik. Just nu pågår en tävling där vinnaren även får hela Expressionist Collection (brödrost, stavmixer, blender, kaffebryggare och vattenkokare). Du hittar tävlingen här.

 

Varmrökt lax med potatisbakelse

Tid: 2 timmar
Mängd: 4 portioner

 1. Smält smöret. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Klä en liten form (0.5 l) med bakplåtspapper och låt papperet sticka upp lite så man kan vika det över formen längre fram. Pensla med det smälta smöret.
 3. Skala potatis och rotselleri. Hyvla i tunna skivor.
 4. Finhacka körvel och ramslök.
 5. Varva potatis och rotselleri (3 lager potatis, 1 lager rotselleri) i formen. Ett knep är att dela skivorna så de bildar halvmånar. Då får man raka kanter att sprida i formen.
 6. I ungefär vart fjärde lager har man på lite salt & peppar samt några nypor av örthacket. Man kan så klart även använda vitlök, timjan, en kryddig ost eller något annat att smaksätta med. Droppa även på lite av det smälta smöret med viss regelbundenhet. Inte så formen badar i smör utan mer ett par, tre droppar.
 7. När man når till cirka 0.5 cm under kanten på formen räcker det. Ställ in formen i mitten av ugnen. När den fått ordentligt med färg är den klar. Räkna med cirka 50 minuter.
 8. Ta ut formen, vik in bakplåtspappret över toppen och ställ på någon form av tyngd. Låt svalna.
 9. Vid servering stjälper man upp kakan och skär den i centimetertjocka bitar. Lägg bitarna i en form och ställ in i ugnen några minuter så de blir varma.
 10. Kör creme fraiche och riven pepparrot i en blender eller ta fram stavmixern. Poängen är att vispa upp creme fraichen för precis som grädde blir den då fastare och får en trivsammare konsistens vid servering.
 11. Servera lax, potatiskaka och creme fraiche-blandningen. Garnera med lite hackad ramslök.