• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Pastatisdag: Osso Buco med kyckling

maj 20, 2014 by Johan Hedberg Leave a Comment

Osso buco kyckling recept

Snabb middag som blir ännu godare dagen efter

Vi som trodde att sommaren stod för dörren togs lite på bar gärning när Facebook fylldes med panikslagna statusuppdateringar från föräldrar som skickat kidsen till dagis iklädda shorts och t-shirt när himlen öppnade sig och regnet började vräka ner.

En sån dag är det extra gott med en rejält mushig och mustig gryta som tillsammans med pasta passar hela familjen.

Jag älskar den äkta versionen av osso buco, mycket för att det känns så himla Sopranos-Italien. Man kan korka upp en flaska schysst rödvin, ställa fram en korg med rykande nybakad baguette och sen slå sig ner vid det där rustika träbordet man såg i senaste Kinfolk.

Men kyckling är ju så gott och betydligt mycket billigare än kalvkött och framför allt lättare att få tag på.

Extra roligt med det här är att som med mycket där tomaterna spelar huvudrollen så blir det ännu godare dagen efter. Perfekt till matlådan med andra ord.

Tips:
– Gör en focaccia och servera till.
– Har du ingen citron hemma är det också gott att riva över lite ekologisk apelsin eller mandarin.
– Självklart kan du använda andra delar av kycklingen också men låren är så bra för de är ganska feta och blir sällan torra.
– Har du inga barn som ska äta kan du spetsa till rätten med lite, lite färsk chili.
– Lite smörstekta salviablad som serveras till är inte fel det heller.

Förra #pastatisdag-inlägget var Tagliatelle med savoykål och varmrökt lax.

Osso Buco med kyckling

Tid: 1 timme
Mängd: 4 portioner

  • Kungsörnen Må Bra Penne
  • 8 kycklingklubbor
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 lök (medelstor)
  • 6 vitlöksklyftor
  • 1 stjälk selleri
  • 2 morötter
  • 3 dl vitt vin
  • 1 liter kycklingbuljong
  • 6 dl krossade tomater (ungefär)
  • 2 lagerblad
  • 1 näve färsk timjan
  • Olivolja att steka i
  • Salt & peppar
  • Eventuellt 1/2 citron
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rulla kycklingklubborna i vetemjölet och stek dem runtom i olivolja i en het panna tills de fått färg.
  3. Finhacka lök, vitlök och selleri. Skär morötterna i slantar och dela dem på mitten.
  4. Fräs läk, vitlök, seller och morot i olivolja i en traktörpanna eller gryta så de mjuknar men inte får färg.
  5. Tillsätt vinet och koka ett par minuter så alkoholen försvinner samt vätskan reduceras.
  6. Slå på tomatkrosset.
  7. Häll i kycklingbuljongen.
  8. Ta lite snöre och knyt ihop timjanet till en bukett. Lägg i det och lagerblad.
  9. Låt småkoka cirka 30 minuter tills vätskan reducerats och det som återstår är en tjock sås.
  10. Lägg i kycklingen och ställ in i ugnen 20-25 minuter tills kycklingen är genomstekt.
  11. Koka pastan enligt instruktionerna på paketet.
  12. Riv lite citronskal över kycklingen och servera tillsammans med pastan.

Fotnot/disclaimer: Jag får betalt för att publicera det här receptet. Men jag har fått ta fram det helt utan krav på innehållet från Kungsörnens sida och om jag inte redan var stor kund av deras produkter och gillade dem skulle jag självklart inte åtagit mig uppdraget. 

Filed Under: Pastatisdag Tagged With: kyckling, Pasta, pastatisdag, recept

Previous Post: « Sparris – Så här kokar, tillagar och äter man den
Next Post: Knäckig och seg rabarberkaka »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme