Jordgubbs- och rabarbersylt recept

En god sylt förlänger livet

Hemma hos min farmor och farfar fanns det en stor matkällare och ett källarskafferi. På hösten var de till bredden fyllda med allt som trädgårdslanden och skogen hade gett dem. Frysboxen var packad till bristningsgränsen med älg, rådjur, hare och annat gott. På hyllorna trängdes torkad svamp av alla de slag, ättiksinläggningar, konserverade tomater och självklart mängder med sylt.

Det fanns körsbärssylt från Tiveden, hjortronsylt från Sälen, lingon- och blåbärssylt från skogarna runt gården och självklart massor av hallonsylt från snåren som bredde ut sig bakom det stora växthuset. Med handskrivna lappar stod de där på rad, ofta täckta med ett lager paraffin.

Det var som en skattkammare att vandra runt i, skärskåda dem mot ljuset av glödlampan i taket och ibland bära upp någon för att öppna och avnjuta med lite ostkaka, tjockpannkaka eller blodpudding.

Att jag idag är något av en hoarder och samlar på mig mer burkar i källaren än en ekorre hinner gömma nötter tror jag beror mycket på just de där intrycken som barn. Farmor gjorde det för att man i hennes generation mer eller mindre varit tvungen för att klara vintern. Vi gör det för att det känns lite lyxigt och framför allt bra mycket godare än det mesta man kan köpa i butikerna.

Även om den stora säsongen för saftan och syltande ännu är någon månad bort är det hög tid att dra igång med sånt som i början av sommaren ger bra skörd. Jordgubbarna är på gång att leverera sina söta sorter som Polka, Honeoye, Sonata eller den smultronsmakande Tu Champion. Rabarbern har varit fin i en månad och ser man bara till att skörda den löpande och ta bort blommorna har man möjlighet att göra rabarbersaft hela sommaren (här finns för övrigt en sammanställning på fler goda recept med rabarber)

När det kommer till sylt är kombinationen jordgubbar / rabarber fantastisk. Den blir inte hysteriskt söt eftersom den får balans av rabarberns friskhet. Jordgubbarna behåller sin fina form medan rabarbern kokas sönder. Den blir riktigt röd i färgen och ljuvligt fin att ställa fram på bordet.

Helst serverar jag den till pannkakor eller våfflor. Ibland gör jag en kaka på mazarinfyllning, klickar på lite vispad grädde, strör över färska vinbär och har sen en tesked sylt ovanpå det. Enkel och snabb sommarkaka.

Tips:
– Ha inte i något vatten i kastrullen. Det enda det gör är att man måste koka sylten längre.
– Syltsocker är vanligt socker med pektin tillsatt. Pektin är ett förtjockningsmedel som ofta utvinns ur citrusskal. Det har E-nummer 440 men bli inte nojig för det. Det finns inte ens bland foliehattarna något som pekar på att det finns några hälsofarliga saker med pektin. Men jordgubbar innehåller mycket naturlig pektin och därför behöver man inte tillsätta den för att få till konsistensen. Använd därför vanligt socker.
– Det är gott att ha i en vaniljstång i sylten.
– Har man koll på temperaturen får man ett bra slutresultat. 105-107 grader ska sylten vara för att bli perfekt. Har du ingen digital termometer rekommenderar jag att du köper en. Förmodligen en av de bästa investeringarna man kan göra när det kommer till köksutrustning.
– Vägrar man termometer kan man ställa in ett fat i frysen. Ta ut, häll lite sylt på och om man kan dra fingret genom det utan att det rinner ihop igen är sylten klar.
– Koka sylten i en tjockbottnad kastrull eller gryta så den inte bränns vid. Det optimala är en kopparkittel som leder värme något sjusärdeles bra. Men så kostar de också därefter.

 

Jordgubbs- och rabarbersylt

Tid: 1 timme

  1. Skölj och snoppa jordgubbarna. Dela stora jordgubbar men låt de små vara hela.
  2. Skölj och ansa rabarbern. Skär i centimetertjocka bitar.
  3. Riv det yttersta skalet av citronen och pressa därefter ut saften.
  4. Lägg jordgubbar, rabarber, saft av citronen samt skalet och socker i en kastrull och koka upp. Börja på svag värme så jordgubbarna saftar ur sig och öka därefter.
  5. Låt koka på hög värme tills den nått 105-107 grader – det tar 5-10 minuter. Skumma hela tiden av.
  6. Häll upp på väl rengjorda burkar. Vänd dem upp och ner så att den heta sylten steriliserar även locken. Vänd dem därefter ett par gånger medan de svalnar så att bären sprids ut jämnt i burkarna.
  7. Förvara svalt och mörkt.