Rabarber recept

Våra bästaste vår-vänner är tillbaka!

Pang så kom sommarvärmen och jag vill inte låta som en övervintrad hippie, men faktum är att jag bara vill lägga mig raklång på gräsmattan och dra in alla dofter som poppar upp nu.

Fröna jag planterade för ett par veckor sen är inte längre små skott utan stora plantor som kräver omplantering och den nyinköpta rabarberplantan kommer snart anklagas för hormondopning. Den skjuter i höjden med nästan skrämmande fart vilket tillsammans med de där knölarna som står mot en södervägg på landet snart kommer avlämna sin första skörd för året.

Det är klart att det första man gör är en paj, men sen då, vad ska man hitta på för trevligheter?

1. Rabarberpaj. Med fetaost.
Det låter helt bisarrt, men är något så vansinnigt gott. Rabarbern, som går från att första varit sur blir som bekant söt när den bakas i ugnen. Tänk då att täcka den med en söt, krispig deg och mitt i det blanda in salta inslag. På samma sätt som en kola blir extra god med salt i så lyfts den här till oanade höjder.

2. Rabarberkräm med jordgubbar och vanilj
Även om de svenska jordgubbar än så länge lyser med sin frånvaro kan det vara fler än jag som har kvar i frysen. Gör kräm på dem, njut av den där lite speciella känslan på tänderna som rabarbern lämnar efter sig. En sked och du hör sommaren komma traskandes runt hörnet.

3. Lingon- och rabarberdricka
Lite av en underdog. Det här är snubben som egentligen inte fick komma in på festen, smet förbi vakterna och sen visade sig äga dansgolvet resten av natten. Man tror det inte när man ser honom, men oj vilken skön snubbe. Lite så är den här saften.

4. Bullar med rabarber- och vaniljfyllning
Krämig vanilj får en matchning av rabarbern som gör att det här inte blir så tung skapelser. Fikabordet är räddat och säsongen är inte ens igång än!

5. Rabarbercurd
Använd den till att fylla tårtor med, ha den på en trekantstoast tillsammans med en kopp te en ljum höstkväll, stänk den över lite glass eller ha den ovanpå en Pavlova. Det är en typisk bra-att-alltid-ha-hemma-produkt.

6. Cupcakes med rabarber
Vem gillar inte små cupcakes? Vem gillar inte rabarber? Vem gillar inte cupcakes med rabarber? Själva kakan funkar att frysa och se där – ännu en deltagare på fikabordet är ordnad.