• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Blåbärssylt – recept och tips

augusti 2, 2014 by Johan Hedberg 4 Comments

 

Blåbär recept

Det här måste man ha ett par burkar av i skafferiet när vintern kommer.

Av alla sylter är blåbärssylten med på listan över livsnödvändigheter. Tillsammans med hallonsylt är det familjen absoluta favorit. En sked i filen, ovanpå pannkakorna eller till den hemgjorda ostkakan och livet blir genast mycket roligare.

Man kan koka blåbärssylt på färska eller frysta bär och blandar med ut dem med lika stor mängd hallon får man Drottningsylt. Min mamma brukar göra just det och servera till våfflor. Jag blir helt knäsvag bara jag tänker på hur gott det är.

Som med all annan sylt ska den kokas till cirka 105 grader för att få rätt konsistens. Blåbär innehåller ganska lite naturligt pektin och därför blir sylten lätt lös. Det finns några olika sätt att råda bot på det här. Jag brukar koka den lite försiktig i början för att få bort en del vätska innan temperaturen skjuter i höjden. Alternativt tillsätter man lite pektin som går att köpa i matvaruaffärerna eller använder syltsocker som är socker utblandat med pektin. Väljer man alternativ tre brukar jag rekommendera att man tar hälften syltsocker och hälften vanligt socker eftersom sylten annars blir väldigt tjock.

Koka inte mer än 2-3 kg åt gången. Gör man större satser riskerar man att de blir ojämna i konsistensen. Mitt tips är att koka på 1/2 kg blåbär för att få till en perfekt sylt samtidigt som det är lätt att koka en ny laddning vid behov.

Om sylten har en sockerhalt på 65% eller mer kan i princip inga skadliga organismer utvecklas i sylten. Den klarar sig då oerhört länge (här skulle jag nästan skrivit i oändlig tid).

Sockerhalten i sylten mäter man med en refraktometer. Inget som behövs vid hemmakokandet, men är man en köksnörd så går de att beställa på nätet för allt från 400 kronor och uppåt. De används även till att testa glykolhalten i kylarvätska så Clas Ohlsons funkar förmodligen utmärkt. En perfekt hantverksmässig sylt ska alltså ha 65% sockerhalt.

Sockerhalt är inte procent av totala mängden utan förhållandet mellan socker och mängd frukt. 1 kg frukt och 650 g socker innebär sockerhalt 65%. Knasigt, men det är samma sak när man räknar vätskemängd i degar etc.

När man gör sylt vill man helst lösa sockret i saften innan sylten börjar koka eftersom man då minskar risken att sockret kristalliseras och det blir små klumpar i sylten. Men blåbären mår allra bäst om de sjuds med lite socker på medelvärme tills allt sockret har löst sig i saften. Citronen i receptet är för att få lite friskare smak samtidigt som den tillsätter lite mer pektin (grundregel – sura frukter och bär innehåller mer pektin). Den kan uteslutas om man så vill.

Häll upp blåbärssylten på väl rengjorda burkar. Jag brukar spola dem med kokande vatten (glöm inte locken!) eller ställa in dem i ugnen på 125 grader 10-12 minuter. När man hällt i sylten skruvar man på locket och ställer dem upp och ner. Då steriliserar den heta sylten även locket och luften i sylten tvingas genom den heta sylten och steriliserar då även den. Alltså får man en burk helt befriad från skadliga organismer.

Förvara sylten mörkt och svalt. Ett skafferi är toppen eller så gör man som jag och pressar in en bokhylla i källaren och fyller den med enligt somliga familjemedlemmar en hysterisk mängd inläggningar och sylter som vi skulle överleva en zombieinvasion på. Jag ser inte riktigt problemet med det.

Tips:
– Testa att blanda i hallon för att då Drottningsylt.
– Kokar du sylten för länge blir den marmelad. Det är inte dumt det heller.
– Skrapa i en halv vaniljstång i den varma sylten och förbered dig på en liten sensation.
– När man häller upp sylten på burkarna direkt efter att den kokat klart finns det alltid en risk att den är för lös. Om den blivit det kan man alltid koka upp den på nytt igen.

 

Blåbärssylt

Tid: 10 minuter

  • 500 g blåbär
  • 250 g socker
  • 1/2 citron (kan uteslutas)
  1. Rör ihop blåbär och socker i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Har du en kopparkittel får du pluspoäng.
  2. Pressa i citronen.
  3. Värm på låg eller medelvärme tills blåbären börjar släppa vätska. Rör då om tills allt socker är löst.
  4. Koka upp på hög värme under omrörning och låt koka cirka 6-10 minuter. Skumma av löpande.
  5. När den nått rätt temperatur (cirka 105 grader) och börjar tjockna en aning tar man av den och häller upp på burkar.
  6. Förslut och förvara eller ät upp direkt.

 

 

Filed Under: Från skogen, Sylta, safta, konservera Tagged With: blåbär, koka sylt, pektin, recept, sylt, syltsocker

Previous Post: « Recept på hallonsylt
Next Post: Blåbärssaft – recept på en sommarklassiker »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme