Blåbär recept

Det här måste man ha ett par burkar av i skafferiet när vintern kommer.

Av alla sylter är blåbärssylten med på listan över livsnödvändigheter. Tillsammans med hallonsylt är det familjen absoluta favorit. En sked i filen, ovanpå pannkakorna eller till den hemgjorda ostkakan och livet blir genast mycket roligare.

Man kan koka blåbärssylt på färska eller frysta bär och blandar med ut dem med lika stor mängd hallon får man Drottningsylt. Min mamma brukar göra just det och servera till våfflor. Jag blir helt knäsvag bara jag tänker på hur gott det är.

Som med all annan sylt ska den kokas till cirka 105 grader för att få rätt konsistens. Blåbär innehåller ganska lite naturligt pektin och därför blir sylten lätt lös. Det finns några olika sätt att råda bot på det här. Jag brukar koka den lite försiktig i början för att få bort en del vätska innan temperaturen skjuter i höjden. Alternativt tillsätter man lite pektin som går att köpa i matvaruaffärerna eller använder syltsocker som är socker utblandat med pektin. Väljer man alternativ tre brukar jag rekommendera att man tar hälften syltsocker och hälften vanligt socker eftersom sylten annars blir väldigt tjock.

Koka inte mer än 2-3 kg åt gången. Gör man större satser riskerar man att de blir ojämna i konsistensen. Mitt tips är att koka på 1/2 kg blåbär för att få till en perfekt sylt samtidigt som det är lätt att koka en ny laddning vid behov.

Om sylten har en sockerhalt på 65% eller mer kan i princip inga skadliga organismer utvecklas i sylten. Den klarar sig då oerhört länge (här skulle jag nästan skrivit i oändlig tid).

Sockerhalten i sylten mäter man med en refraktometer. Inget som behövs vid hemmakokandet, men är man en köksnörd så går de att beställa på nätet för allt från 400 kronor och uppåt. De används även till att testa glykolhalten i kylarvätska så Clas Ohlsons funkar förmodligen utmärkt. En perfekt hantverksmässig sylt ska alltså ha 65% sockerhalt.

Sockerhalt är inte procent av totala mängden utan förhållandet mellan socker och mängd frukt. 1 kg frukt och 650 g socker innebär sockerhalt 65%. Knasigt, men det är samma sak när man räknar vätskemängd i degar etc.

När man gör sylt vill man helst lösa sockret i saften innan sylten börjar koka eftersom man då minskar risken att sockret kristalliseras och det blir små klumpar i sylten. Men blåbären mår allra bäst om de sjuds med lite socker på medelvärme tills allt sockret har löst sig i saften. Citronen i receptet är för att få lite friskare smak samtidigt som den tillsätter lite mer pektin (grundregel – sura frukter och bär innehåller mer pektin). Den kan uteslutas om man så vill.

Häll upp blåbärssylten på väl rengjorda burkar. Jag brukar spola dem med kokande vatten (glöm inte locken!) eller ställa in dem i ugnen på 125 grader 10-12 minuter. När man hällt i sylten skruvar man på locket och ställer dem upp och ner. Då steriliserar den heta sylten även locket och luften i sylten tvingas genom den heta sylten och steriliserar då även den. Alltså får man en burk helt befriad från skadliga organismer.

Förvara sylten mörkt och svalt. Ett skafferi är toppen eller så gör man som jag och pressar in en bokhylla i källaren och fyller den med enligt somliga familjemedlemmar en hysterisk mängd inläggningar och sylter som vi skulle överleva en zombieinvasion på. Jag ser inte riktigt problemet med det.

Tips:
– Testa att blanda i hallon för att då Drottningsylt.
– Kokar du sylten för länge blir den marmelad. Det är inte dumt det heller.
– Skrapa i en halv vaniljstång i den varma sylten och förbered dig på en liten sensation.
– När man häller upp sylten på burkarna direkt efter att den kokat klart finns det alltid en risk att den är för lös. Om den blivit det kan man alltid koka upp den på nytt igen.

 

Blåbärssylt

Tid: 10 minuter

  1. Rör ihop blåbär och socker i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Har du en kopparkittel får du pluspoäng.
  2. Pressa i citronen.
  3. Värm på låg eller medelvärme tills blåbären börjar släppa vätska. Rör då om tills allt socker är löst.
  4. Koka upp på hög värme under omrörning och låt koka cirka 6-10 minuter. Skumma av löpande.
  5. När den nått rätt temperatur (cirka 105 grader) och börjar tjockna en aning tar man av den och häller upp på burkar.
  6. Förslut och förvara eller ät upp direkt.