Snabb kaka som smakar bäst dagen efter
Äppelsäsongen är här och jag darrar lite av upphetsning inför allt gott som går att göra.
Antalet varianter av äppelkaka som finns är näst intill oändligt och alla har sin egen personliga favorit. Jag gillar den här för den får en rund smak av mandelmassan och krispighet av nötterna.
Jag använde Transparent Blanche i receptet eftersom det är den sort som först blir mogen. Men jag petade också ner bitar av en ny sort som heter Collina (äpplena på bilden) och som är helt fantastiskt god – krispig som sjutton och söt med lite syrlighet. Tänk ett svenskt Granny Smith så är ni på rätt väg.
Man kan variera kakan på en mängd olika sätt:
– Ha i brynt smör istället för vanligt.
– Peta i pekannötter, valnötter eller pistagenötter.
– Ha i ännu mera äpplen!
– Lägg i några halvera och urkärnade plommon.
Servera den som den är eller med lite vispad grädde som den är eller utblandad med vaniljkräm. Kanske en kula glass till och lite äppeldricka.
Allra godast är den dagen efter då den fått safta sig lite. Täck den med plast eller folie när den svalnat och låt stå framme i rumstemperatur.
Äppelkaka med mandelmassa och hasselnötter
Tid: 2 timmar
- 120 g smör
- 4 ägg
- 315 g (3 1/2 dl) strösocker
- 1 dl mjölk (3%)
- 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljpulver
- 240 g (4 dl) vetemjöl
- 1 krm salt
- 2 tsk bakpulver
- 1 1/2 tsk nymortlad kardemumma
- 100 g mandelmassa
- 1/2 citron (yttersta skalet)
- 5-6 små äpplen
- 1/2 krm kanel
- 2 dl hasselnötter
- Smör & ströbröd
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smöra och bröa en rund form med löstagbara kanter (vanlig med 23 cm diameter)
- Smält smöret och låt svalna en aning.
- Vispa ägg och socker fluffigt. Riktigt fluffigt.
- Blanda ner mjölken i smöret.
- Dela och skrapa ur vaniljstången. Ha i skrapet i smörblandningen och vispa så det blandas.
- Rör samman mjöl, salt och bakpulver i en skål.
- Ha ner smörblandningen i äggvispet. Rör så det blandas lite.
- Sikta ner mjölblandningen och rör med en slickepott tills allt blandats och inga klumpar återstår (vispa inte).
- Riv mandelmassan på ett rivjärn och ha ner det i smeten tillsammans med kardemumman.
- Riv av det yttersta skalet på citronen och tillsätt även det.
- Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor utan att få med kärnhuset. Sprid ut dem över hela kakan. De kommer sjunka lite under gräddningen.
- Pudra över kanelen.
- Grovhacka hasselnötterna (försök att få varje nöt delad 2-3 gånger max) och fördela över kakan.
- Grädda mitt i ugnen 50-55 minuter. Känn efter med en sticka i mitten och kommer den upp utan kladd är kakan klar.
- Ta ut och låt svalna. Viktigt att den får stå ett tag så värmen fördelas jämnt och den sätter sig lite.
- Servera eller spara till dagen efter.