• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Rårörda lingon – så här gör du

september 18, 2014 by Johan Hedberg 1 Comment

Rårörda lingon recept

Om det är något jag verkligen kan längta efter…

Så är det rårörda lingon som serveras till en wallenbergare eller lite nystekt blodpudding. Det syrliga från lingonen som får leka med de kraftfulla smakerna i köttet är en fantastisk upplevelse.

Det verkar ändå bli en hel del lingon i skogarna i år och självklart kommer jag använda en hel del till traditionell lingonsylt. Några liter kommer tillsammans med fryst rabarber bli en lingon- och rabarberdricka och ytterligare någon liter lär användas till en god lingonkaka.

Men innan allt det är det något som måste göras – rårörda lingon. Det är nämligen något alldeles unikt med lingonen (och hjortronen och tranbären). De innehåller nämligen så mycket bensoesyra att de i princip konserverar sig själva.

Har man någon gång firat en riktig jul så bjuder man släkten på vattlingon. Det är helt enkelt lingon som läggs i vatten och ställs undan till julen. Enklare att konservera kan det knappast bli. Det är också därför det är så tacksamt med rårörda lingon.

För vad man gör är att man tillför socker så att de inte blir så vansinnigt sura. Sockret drar också ur vätska ur lingonen vilket gör att det blir som en sylt i konsistensen.

Jag gjorde en film om hur man gör rårörda lingon:
[youtube:youtube.com/watch?v=bfTU-W0C68k]

 

Några saker man ska tänka på för att lyckas är att mosa dem så vätskan kommer fram och att låta bären vila lite ibland så sockret hinner dra ur vätskan. Klara är de när allt socker har lösts upp.

Förvaras på väl rengjorda glasburkar och gärna i kylen även om det verkligen inte är något krav. De står sig en mindre evighet.

 

Rårörda lingon
Tid:  1 timme  

  • 1 liter lingon
  • 5 dl strösocker
  1. Häll lingonen i en skål och slö över sockret.
  2. Rör om så allt blandas och låt sen stå 20-30 minuter.
  3. Rör om och mosa samtidigt lite av bären så saften kommer fram. Låt dem därefter vila runt 20 minuter så sockret drar ur saften.
  4. Upprepa punkt 3.
  5. Nu ska det vara ordentligt med saft. Rör om så allt socker blir löst i saften.
  6. Häll upp på väl rengjorda glasburkar.

 

Filed Under: Från skogen, Sylta, safta, konservera Tagged With: lingon, rårörda, recept

Previous Post: « Min bästa chili, gjord i slow cooker
Next Post: Blåbärsbullar med vit choklad »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme