Rårörda lingon recept

Om det är något jag verkligen kan längta efter…

Så är det rårörda lingon som serveras till en wallenbergare eller lite nystekt blodpudding. Det syrliga från lingonen som får leka med de kraftfulla smakerna i köttet är en fantastisk upplevelse.

Det verkar ändå bli en hel del lingon i skogarna i år och självklart kommer jag använda en hel del till traditionell lingonsylt. Några liter kommer tillsammans med fryst rabarber bli en lingon- och rabarberdricka och ytterligare någon liter lär användas till en god lingonkaka.

Men innan allt det är det något som måste göras – rårörda lingon. Det är nämligen något alldeles unikt med lingonen (och hjortronen och tranbären). De innehåller nämligen så mycket bensoesyra att de i princip konserverar sig själva.

Har man någon gång firat en riktig jul så bjuder man släkten på vattlingon. Det är helt enkelt lingon som läggs i vatten och ställs undan till julen. Enklare att konservera kan det knappast bli. Det är också därför det är så tacksamt med rårörda lingon.

För vad man gör är att man tillför socker så att de inte blir så vansinnigt sura. Sockret drar också ur vätska ur lingonen vilket gör att det blir som en sylt i konsistensen.

Jag gjorde en film om hur man gör rårörda lingon:
[youtube:youtube.com/watch?v=bfTU-W0C68k]

 

Några saker man ska tänka på för att lyckas är att mosa dem så vätskan kommer fram och att låta bären vila lite ibland så sockret hinner dra ur vätskan. Klara är de när allt socker har lösts upp.

Förvaras på väl rengjorda glasburkar och gärna i kylen även om det verkligen inte är något krav. De står sig en mindre evighet.

 

Rårörda lingon
Tid:  1 timme  

  1. Häll lingonen i en skål och slö över sockret.
  2. Rör om så allt blandas och låt sen stå 20-30 minuter.
  3. Rör om och mosa samtidigt lite av bären så saften kommer fram. Låt dem därefter vila runt 20 minuter så sockret drar ur saften.
  4. Upprepa punkt 3.
  5. Nu ska det vara ordentligt med saft. Rör om så allt socker blir löst i saften.
  6. Häll upp på väl rengjorda glasburkar.