Måttlighet är inte riktigt min grej
Jag älskar kardemummabullar. Ibland mer än livet självt.
En perfekt vetedeg pepprad med nymortlad kardemumma. Det blir liksom inte bättre. Om man inte har i en massa blåbär vill säga.
Frysen är till bredden fylld med allt från sommarens och höstens skörd och även om det smärtar inser jag att jag faktiskt måste använda det också. Hamstern i mig vill bara fylla upp lagren inför vintern, men inte göra av med något. Som tur är inser jag det osunda i mitt beteende och hur nära jag balanserar gränsen till fullfjädrad hoarder.
Det finns massor av blåbär och de behöver användas. Bakverk är och blåbär är bra polare eftersom de är lagom syrliga vilket skapar en balans. Lingon är också gott men kan ibland bli lite väl surt.
Jag har gjort det enkelt för mig och rullat längder som jag sen ställde i stora ugnsfasta formar innan de gräddades. Blir också väldigt fint att servera. Men självklart kan man lägga stubbarna i enskilda pappersformar om man vill.
Den vita chokladen hade jag mest i för att verkligen gå all-in. Man kan utesluta den om man vill även fast jag tycker den tillför väldigt mycket.
Tips:
– Som vanligt, använd inte färdigmalen kardemumma utan mortla den själv. Skillnaden är monumental!
– Tycker man det blir mycket bullar så kan man frysa in stubbarna innan de gräddas. När man sen blir sugen tar man fram dem, låter dem tina cirka 1 timme och gräddar dem därefter. Jästen överlever i frysen och det är som hemma bake-off.
– Vill du ha i mer blåbär? Ja men ha det då! Det blir om möjligt ännu godare.
Blåbärsbullar
Tid: 3 timmar
- 20 g jäst (färsk)
- 1 msk strösocker
- 250 g (2.5 dl) mjölk (3%)
- 270 g ( 4.5 dl) vetemjöl special
- 1 krm salt
- 6 g (1/2 msk) mortlad kardemumma
- 200 g (drygt 3 dl) vetemjöl special
- 90 g (1 dl) strösocker
- 75 g rumstempererat smör
- 1/2 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
- 100 g rumstempererat smör
- 75 g (3/4 dl) strösocker
- 3-4 dl blåbär
- 1 msk potatismjöl
- 100 g vit choklad
- Smula ner jästen i skålen till en hushållsassisten. Häll på strösockret.
- Värm mjölken till max 37 grader. Stoppa ner lillfingret i mjölken och känns den varm men inte het är den OK.
- Häll mjölken över jästen/sockret och rör tills det har löst sig.
- Tillsätt vetemjölet och kör sen degen i maskinen 5-6 minuter på medelhastighet tills det bildats rejäla glutentrådar. Degen ska vara lös men seg.
- Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek. I rumstemperatur tar det cirka 45-50 minuter.
- Häll ner salt, kardemumma, mjöl och strösocker i fördegen.
- Kör degen i assistenten tills den är grynig men helt blandad.
- Dela och skrapa ur vaniljstången. Ha i skrapet samt smöret skuret i bitar i degen.
- Kör tills allt blandats och degen blivit seg och smidig. Den ska släppa helt från kanterna och inte klibba. Man kan behöva skrapa bort smörklumpar från kanterna under tiden som degen bearbetas.
- Täck med plast och låt återigen jäsa till dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 210 grader.
- Kavla ut degen till till en kvadrat som är cirka 2-3 mm tjock.
- Pudra potatismjölet över blåbären och skaka om så de täcks. Grovhacka chokladen.
- Rör smör och socker till en jämn smet och bred ut den över degen. Strö över blåbären och chokladen.
- Vik ner den övre kanten av degen så den möter den undre. Rulla därefter ihop degen.
- Skär rullen i stubbar.
- Lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med höga kanter och ställ ut stubbarna så de har cirka 1 cm mellanrum.
- Låt jäsa 15-20 minuter.
- Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda cirka 15 minuter. De ska få ordentligt med färg.
- Stjälp upp formen på en skärbräda och ta av bakplåtspapperet. Sockret har tillsammans med blåbären bildat en fin glasering av bullarna och nu är det bara att låta dem svalna en stund.
- Bryt isär bullarna innan servering.