• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Blåbärsbullar med vit choklad

september 19, 2014 by Johan Hedberg 5 Comments

Blåbärsbullar recept

Måttlighet är inte riktigt min grej

Jag älskar kardemummabullar. Ibland mer än livet självt.

En perfekt vetedeg pepprad med nymortlad kardemumma. Det blir liksom inte bättre. Om man inte har i en massa blåbär vill säga.

Frysen är till bredden fylld med allt från sommarens och höstens skörd och även om det smärtar inser jag att jag faktiskt måste använda det också. Hamstern i mig vill bara fylla upp lagren inför vintern, men inte göra av med något. Som tur är inser jag det osunda i mitt beteende och hur nära jag balanserar gränsen till fullfjädrad hoarder.

Det finns massor av blåbär och de behöver användas. Bakverk är och blåbär är bra polare eftersom de är lagom syrliga vilket skapar en balans. Lingon är också gott men kan ibland bli lite väl surt.

Jag har gjort det enkelt för mig och rullat längder som jag sen ställde i stora ugnsfasta formar innan de gräddades. Blir också väldigt fint att servera. Men självklart kan man lägga stubbarna i enskilda pappersformar om man vill.

Den vita chokladen hade jag mest i för att verkligen gå all-in. Man kan utesluta den om man vill även fast jag tycker den tillför väldigt mycket.

 Tips:
– Som vanligt, använd inte färdigmalen kardemumma utan mortla den själv. Skillnaden är monumental!
– Tycker man det blir mycket bullar så kan man frysa in stubbarna innan de gräddas. När man sen blir sugen tar man fram dem, låter dem tina cirka 1 timme och gräddar dem därefter. Jästen överlever i frysen och det är som hemma bake-off.
– Vill du ha i mer blåbär? Ja men ha det då! Det blir om möjligt ännu godare.

 

Blåbärsbullar
Tid:  3 timmar  

  • 20 g jäst (färsk)
  • 1 msk strösocker
  • 250 g (2.5 dl) mjölk (3%)
  • 270 g ( 4.5 dl) vetemjöl special
  • 1 krm salt
  • 6 g (1/2 msk) mortlad kardemumma
  • 200 g (drygt 3 dl) vetemjöl special
  • 90 g (1 dl) strösocker
  • 75 g rumstempererat smör
  • 1/2 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
  • 100 g rumstempererat smör
  • 75 g (3/4 dl) strösocker
  • 3-4 dl blåbär
  • 1 msk potatismjöl
  • 100 g vit choklad
  1. Smula ner jästen i skålen till en hushållsassisten. Häll på strösockret.
  2. Värm mjölken till max 37 grader. Stoppa ner lillfingret i mjölken och känns den varm men inte het är den OK.
  3. Häll mjölken över jästen/sockret och rör tills det har löst sig.
  4. Tillsätt vetemjölet och kör sen degen i maskinen 5-6 minuter på medelhastighet tills det bildats rejäla glutentrådar. Degen ska vara lös men seg.
  5. Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek. I rumstemperatur tar det cirka 45-50 minuter.
  6. Häll ner salt, kardemumma, mjöl och strösocker i fördegen.
  7. Kör degen i assistenten tills den är grynig men helt blandad.
  8. Dela och skrapa ur vaniljstången. Ha i skrapet samt smöret skuret i bitar i degen.
  9. Kör tills allt blandats och degen blivit seg och smidig. Den ska släppa helt från kanterna och inte klibba. Man kan behöva skrapa bort smörklumpar från kanterna under tiden som degen bearbetas.
  10. Täck med plast och låt återigen jäsa till dubbel storlek.
  11. Sätt ugnen på 210 grader.
  12. Kavla ut degen till till en kvadrat som är cirka 2-3 mm tjock.
  13. Pudra potatismjölet över blåbären och skaka om så de täcks. Grovhacka chokladen.
  14. Rör smör och socker till en jämn smet och bred ut den över degen. Strö över blåbären och chokladen.
  15. Vik ner den övre kanten av degen så den möter den undre. Rulla därefter ihop degen.
  16. Skär rullen i stubbar.
  17. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med höga kanter och ställ ut stubbarna så de har cirka 1 cm mellanrum.
  18. Låt jäsa 15-20 minuter.
  19. Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda cirka 15 minuter. De ska få ordentligt med färg.
  20. Stjälp upp formen på en skärbräda och ta av bakplåtspapperet. Sockret har tillsammans med blåbären bildat en fin glasering av bullarna och nu är det bara att låta dem svalna en stund.
  21. Bryt isär bullarna innan servering.

 

 

Filed Under: Finfika, Från ugnen Tagged With: blåbär, bullar, fika, recept, vanilj

Previous Post: « Rårörda lingon – så här gör du
Next Post: 10 recept på nyttiga och goda smoothies »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme