Chia ananas smoothie recept photo
Nyttigheten är monumental!

Att på något sätt påstå att jag är en förespråkare för nyttiga frukostar har ungefär lika mycket trovärdighet som svensk sparris i februari – det händer bara inte.

Ge mig kaffe och croissanter och jag är världens lyckligaste.

Men ibland, och framför allt på hösten när energin riskerar att dräneras av det tilltagande mörkret, så glimmar det till. Då äter jag så att min kropp förmodligen jublar och eventuella dietister i min närheten slowclappar när jag kommer på tal.

Oftast innebär det grov müsli, fil och en massa färsk frukt. När citrusen kommer blir det filéade apelsiner med keso. Till det grovt bröd. Just nu är favoriten Leksandsbröds Dinkelknäcke. Helt livsfarligt gott.

Smoothies är ett annat sätt att hitta morgonpeppen. Jag gjorde ett inlägg med 10 olika smoothies som verkligen piggar upp och nu är det dags för nr 11.

Chiafrön är inte bara det nya heta, de är också mättande små krabater. Så de fyller ut bra vilket gör att man inte trycker i sig en massa annan utfyllnad.
Förutom det är de fulla med Omega 3, kostfiber och antioxidanter. Skulle inte förvåna mig om de även slätar ut rynkor.

Den här smoothien är inte på något sätt tänkt att vara grunden till en diet eller ett nytt liv som sund och slank. Det är inte heller något som ungarna kommer tacka dig för. Den smakar nyttigt utan att för den skull vara som att tugga på en gräsmatta. Somliga gillar den skarpt, somliga avböjer bestämt.

Jag gjorde en film som visar hur man gör den:

Några tips på vägen:
– Lägg till en banan för ännu mera mättnadskänsla.
– En halv avokado i gör den lite tjockare och krämigare.
– Några bitar melon ger sötma.
– En skvätt honung behöver absolut inte vara fel.
– Ha i 1/2 dl extra juice och 2-3 msk havregryn.
– Variera juicen. Äppelmust funkar absolut att ha i.

 

Smoothie med chia och ananas
Tid: 10 minuter  

  1. Häll ner allt i en blender och kör tills det är en slät och fluffig smoothie.