• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Vad är ghee?

december 19, 2014 by Johan Hedberg 4 Comments

Ghee flasksida recept

Smörets guld

Det är ju ingen hemlighet att jag älskar smör i alla dess former. Vad vore våra äventyr i köket utan detta älskade fett?

I den där boken jag släppte för ganska exakt ett år sen (som du kan läsa som PDF här) ägnade jag en liten del åt ghee. Det var ärligt talat mest en parentes. Utrymmet fanns inte för en djupare genomgång. Så jag tänkte vi tar den här istället.

Ghee är rent smörfett. Man gör det genom att smälta smör och därefter sjuda det en timme eller ännu längre. Det viktiga är att man inte tillför så mycket värme att det bryns utan man låter det bara försiktigt sjuda. Vad som då händer är att allt vatten ångar bort.

I normala fall innehåller smör 80% fett – så gott som allt annat är vatten (och lite salt och andra ämnen men det är fortfarande bara en ytterst liten del av totalen). Det är i vattnet som bakterier kan frodas och elände växa till sig. Genom att ta bort vattnet får man en produkt som klarar sig i nära på oändlig tid i rumstemperatur.

När smöret sjudit klart skummar man av den ytbeläggning som bildas och därefter häller man ner det gyllengula fettet i en burk och skruvar igen locket. Släng bottensatsen i kastrullen.

”Men är det inte samma sak som skirat smör?” undrar vän av ordning. Nix. Skirat smör är smält smör som separerats så att det blir en vit ansamling i botten och fettet ligger som ett tjockt övre lager. Men det är lika mycket vatten i det som vanligt smör.

Ghee används mycket i det indiska köket och har du ätit indisk mat har du garanterat kommit i kontakt med det tidigare. Det har en väldigt framskjuten plats i det indiska köket vilket har lett till att vi i västerlandet blivit lite väl nippriga kring det. Till exempel skriver Anna Skipper att det har ’är renande för kroppen’ vilket är ren humbug.

Vad ghee däremot är är laktosfritt. För i fettet finns ingen laktos kvar. Det häller även den hemgjorda gheen.

Jag har gjort en liten film om ghee och vad man kan göra med det.

 

Filmen är sponsrad av Kung Markatta (men det här inlägget är helt mitt initiativ) och orsaken till att jag lät dem göra det är att de har gjort det möjligt att köpa ghee i vanliga svenska mataffärer. Japp, din ICA-handlare kan enkelt ta hem en ghee som är både ekologisk och fair trade. Till råga på allt är den vansinnigt god. Du kan läsa mer om den här.

Vad kan man då göra med ghee?

Testa att fritera i det! Eftersom det bara är fettet kvar så klarar det drygt 250 grader innan det bränns. Ska man ha ett smör att steka, confitera eller fritera i så är det ghee som gäller.

Pensla brödet med det! Fräs curryn i det! Testa, testa, testa!

Confitera i det! På bilden är det en rimmad fläsksida som fått gå några timmar på låg värme i ugnen i ett rejält gheebad (ja, det borde egentligen täcka köttet helt).

Eller gör den här confiterade laxen med ärt- och sojabönspuré.

Frågor på det?

 

Filed Under: Smör Tagged With: ghee, recept, smör

Previous Post: « Ischoklad – så får du den god
Next Post: Konsten att griljera sin julskinka »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme