Confiterad lax artpure soyabonor recept

Det här är en riktigt god middag som inte tar sån tid att göra

Det är så fantastiskt gott med lax men det blir lätt att man gör samma sak med den gång efter gång. När jag pluggade var det de förbannade frysta laxfjärilarna som smakar katastrof men passade in i ungkarlslivsstilen – det gick snabbt, det var smidigt och man hade alltid några i frysen. Men det var inget man bjöd på för att imponera.

Idag går det att få tag på färsk lax så gott som när som helst och vi blir allt duktigare på att tillaga den.

Jag älskar att confitera. Det innebär att man tillagar något täckt av fett. Ursprungligen confiterade fransmännen anka i sitt eget fett vilket är en smakupplevelse värd en helt egen blogg. All fukt hålls kvar inne i köttet tillsammans med smakerna. Jag blir upphetsad bara vid tanken på det.

Att confitera lax går minst lika bra även om jag gör det i en fuskversion. Jag täcker den inte helt med fett men den blir ändå helt fantastiskt saftig och smakrik.

Istället för ankfett använder jag ghee. Det är smör som man klarat och hällt upp det rena fettet på burk. Det klarar sig i rumstemperatur i en evighet och tål värme upp till drygt 250 grader.
I svenska butiker kan man köpa Kung Markattas Ghee vilket är dels väldigt smakrikt och har en trevlig konsistens, dels är det förmodligen det enda ghee man kan hitta som är ekologiskt och Fair Trade.

Jag skrev ett längre inlägg om ghee innan julen som du hittar här.

Köp helst färsk lax. Den frysta tycker jag får lite tråkiga toner i smaken. Och det börjar kännas som ett mantra – har du ingen termometer så köp en!

Här är en film med receptet:

 

Confiterad lax med ärt- och sojabönspuré
Tid: 60 minuter 
Mängd: 4 portioner

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Lägg laxen i en ugnsfast form och salta ordentligt.
  3. Klicka över hela burken ghee (men spara lite till potatisen!) samt lägg dit dragonkvisten.
  4. Sätt in i mitten av ugnen cirka 45 minuter eller tills innertemperaturen är 52 grader. Ta ut och låt vila någon minut innan servering.
  5. Koka potatisen i saltat vatten. När den är klar lägger man dem i ett durkslag eller på en bit hushållspapper för att ånga av några minuter.
  6. Stek dem därefter i ett par klickar ghee så de får en krispig yta.
  7. Koka upp vattnet och lös buljongtärningen i det. Lägg i de frysta bönorna och ärtorna. Låt ligga 10 minuter.
  8. Sila av vattnet och mixa grönsakerna med pepparrot och creme fraiche. Smaka av med salt.
  9. Servera en bit lax tillsammans med ett par potatisar och en rejäl klick ärtpuré.

Det här inlägget är sponsrat av Kung Markatta. Receptet är framtaget av mig utan påverkan från Kung Markatta och hade jag inte redan varit storkonsument av ghee hade det här aldrig skrivits.