• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Confiterad lax med ärt- och soyabönspuré

januari 5, 2015 by Johan Hedberg Leave a Comment

Confiterad lax artpure soyabonor recept

Det här är en riktigt god middag som inte tar sån tid att göra

Det är så fantastiskt gott med lax men det blir lätt att man gör samma sak med den gång efter gång. När jag pluggade var det de förbannade frysta laxfjärilarna som smakar katastrof men passade in i ungkarlslivsstilen – det gick snabbt, det var smidigt och man hade alltid några i frysen. Men det var inget man bjöd på för att imponera.

Idag går det att få tag på färsk lax så gott som när som helst och vi blir allt duktigare på att tillaga den.

Jag älskar att confitera. Det innebär att man tillagar något täckt av fett. Ursprungligen confiterade fransmännen anka i sitt eget fett vilket är en smakupplevelse värd en helt egen blogg. All fukt hålls kvar inne i köttet tillsammans med smakerna. Jag blir upphetsad bara vid tanken på det.

Att confitera lax går minst lika bra även om jag gör det i en fuskversion. Jag täcker den inte helt med fett men den blir ändå helt fantastiskt saftig och smakrik.

Istället för ankfett använder jag ghee. Det är smör som man klarat och hällt upp det rena fettet på burk. Det klarar sig i rumstemperatur i en evighet och tål värme upp till drygt 250 grader.
I svenska butiker kan man köpa Kung Markattas Ghee vilket är dels väldigt smakrikt och har en trevlig konsistens, dels är det förmodligen det enda ghee man kan hitta som är ekologiskt och Fair Trade.

Jag skrev ett längre inlägg om ghee innan julen som du hittar här.

Köp helst färsk lax. Den frysta tycker jag får lite tråkiga toner i smaken. Och det börjar kännas som ett mantra – har du ingen termometer så köp en!

Här är en film med receptet:

 

Confiterad lax med ärt- och sojabönspuré
Tid: 60 minuter 
Mängd: 4 portioner

  • 600 g lax
  • 1 burk Kung Markattas Ghee
  • 1 kvist färsk dragon
  • Salt & Peppar
  • 8 st småpotatisar
  • 5 dl vatten
  • 100 g frysta sojabönor
  • 200 g frysta ärtor
  • 0.5 tärning grönsaksbuljong
  • 1 slant färsk pepparrot
  • 0.5 burk creme fraiche
  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Lägg laxen i en ugnsfast form och salta ordentligt.
  3. Klicka över hela burken ghee (men spara lite till potatisen!) samt lägg dit dragonkvisten.
  4. Sätt in i mitten av ugnen cirka 45 minuter eller tills innertemperaturen är 52 grader. Ta ut och låt vila någon minut innan servering.
  5. Koka potatisen i saltat vatten. När den är klar lägger man dem i ett durkslag eller på en bit hushållspapper för att ånga av några minuter.
  6. Stek dem därefter i ett par klickar ghee så de får en krispig yta.
  7. Koka upp vattnet och lös buljongtärningen i det. Lägg i de frysta bönorna och ärtorna. Låt ligga 10 minuter.
  8. Sila av vattnet och mixa grönsakerna med pepparrot och creme fraiche. Smaka av med salt.
  9. Servera en bit lax tillsammans med ett par potatisar och en rejäl klick ärtpuré.

Det här inlägget är sponsrat av Kung Markatta. Receptet är framtaget av mig utan påverkan från Kung Markatta och hade jag inte redan varit storkonsument av ghee hade det här aldrig skrivits.

Filed Under: Från ugnen, Middagstips Tagged With: fisk, ghee, lax, middagstips, recept

Previous Post: « 6 godsaker du garanterat vill ha på Nyårsdagen
Next Post: Vaniljsås – hemgjord crème anglaise »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme