yoghurt

Yoghurt – hemgjord är godast och löjligt enkel att göra

Men vänta nu, varför har jag inte gjort det här förut? 

Ibland förstår jag mig inte på mig själv. Jag älskar frukost i alla dess former – muffins, croissanter, ägg, ett glas champagne, gröt, bara lite färsk frukt eller ett par rostade smörgåsar med någon god marmelad. Men fråga mig vad jag minns mest från när jag barn och svaret blir utan tvekan – yoghurt.

Än idag äter jag det gärna och nästan alla varianter  utom de fettfria som är rena hånet. Men mitt i all den här göra-allt-från-grunden-hysterin som självklart även jag drabbats av har det aldrig slagit mig att det är världens enklaste att göra egen yoghurt.

Precis som när det kommer till surdeg använder man de bakterier som finns för att skapa mer. Levande yoghurtkultur finns i till exempel naturell yoghurt som man kan köpa i alla affärer och när man väl har gjort den första satsen kan man använda en klick av den för att göra mer.

När den är klar smaksätter man den antingen med lite sylt, bär, frukt eller vanilj. Blir oerhört len, krämig och god på alla sätt och vis.

 

Yoghurt

Tid: Runt 10 min arbete, en natts väntan.

 • 1 liter mjölk 3%
 • 3/4 dl yoghurt
 1. Häll mjölken i en kastrull och värm på. Ta av det från plattan precis innan det börjar koka. Stick ner termometern i den och är mjölken 94-95 grader är det läge att ta av den.
 2. Flytta över mjölken till en stor gryta. Jag tar min älsklings Le Creuset som används till i princip allt här hemma.
 3. Nu ska den svalna tills den känns varm men inte brännande het när man stoppar ner ett finger i den. Stoppa ner termometern i den om du har någon i närheten och visar den 44-46 grader är det så bra det nånsin kan bli.
 4. Ta lite av mjölken i en separat skål, ha i yoghurten och rör runt. Häll sen ner det i resten av mjölken och rör om.
 5. Slå på ugnen på 50-60 grader och ställ in grytan med locket på. Jag brukar ställa in den vid midnatt och så fort jag gjort det stänger jag av ugnen. Ta inte ut grytan, rör inte om i den utan låt den bara stå där inne och frodas.
 6. På morgonen är yoghurten klar. Rör om den för att få den helt slät och fin samt tillsätt eventuellt sylt eller vanilj.
 7. Flytta över till en bunke med lock och ställ in i kylen. Klarar sig utan problem 3-4 dagar.
 • Jag tror jag föredrar ett glas champagne trots allt. Gärna med lite persikopuré i.

 • Pingback: http://matgeek.se/2011/08/19/yoghurt-hemgjord-ar-godast-och-lojligt-enkel-att-gora/ | Lyktan i mörkret()

 • elisabeth

  Mannen alltså….du e grym ju! synd bara att din yougurt inte har längre hållbarhet!!De som finns i affären kan ha så lång som en månad!!Hur gör man fa den ska hålla längre? thank you

  • Buttington

   elisabeth från rinkeby?

 • susanne

  Hej måste det va 3% mjölk eller går det med vilken som? undrar även om man kan göra på flera liter mjölk på samma gång (vi är en stor fam)

  • Det bör definitivt vara 3% mjölk. Om man är fundersam kring fettinnehållet så betänk att man kanske äter 2 dl yoghurt och då är det alltså totalt 3 g fett mindre man får i sig om man använder exempelvis mellanmjölk. Visst kan man göra det på flera liter mjölk samtidigt. Ha då i lite, lite mer yoghurt så man får bra skjuts på kulturen.

 • elisabeth

  hallå johan! Den blev god, men varför är den såå tunn??jag hade 3% mjölk och denblev lite tunn..jag gillar tjockare yogurt..hur gör man då?

 • Maria

  Hej! Jag har följt ditt recept ett par gånger med vällyckat resultat men de sista två har blivit helt misslyckade. Det skär sig vad kan jag ha gjort för fel? Jag använde temperaturerna 95/46 grader och 50 (ca) på ugnen. Snälla hjälp?

  • Vad roligt att du också gör din egna yoghurt! 🙂
   Jag tror spontant att du har det för varmt för den bakteriekultur som du använder. Mitt tips är att värma till 40 och när det gäller ugnen så värm den till 50 grader och stäng sen av den.
   Testa och återkom till mig med resultat så ska vi nog få ordning på din yoghurt!

  • zobry

   jag har hört att om man menstruerar så kan youghurten skära sig, hur märkligt det än låter..kanske en anledning?

  • Bo Nensen

   Min skar sig med men jag bara körde den i mixern nån minut och blev jätte slät och fin

 • http://blogg.mama.nu/jennysilver/2012/10/17/hemgjord-yoghurt-latt-som-en-platt/

  kollade runt och hittade ovanstående…..du får väl bedöma själv men jag tycker era är förvånansvärt lika….samma familj kanske……nu ska jag göra yoghurt

  • Men kolla där – hon har ju kopierat inlägget rakt av. Jag har kontaktat Mama. Tack för tipset!

 • Jenny Silver

  Hej Johan, sorry för stölden, jag skrev ju om det en aning och trodde faktiskt att jag hade länkat till din sida också, men blev nu uppmärksammad på att jag lagt in fel adress. Ledsen för det, jag tog bort receptet från min sida. Läser er blogg med stort nöje -fina recept 🙂 Hälsningar Jenny Silver http://blogg.mama.nu/jennysilver/

 • Ett tips är att istället för att ha någon värme i ugnen så sätter man på ugns-lampan när man ställer in den. Ger en behaglig temperatur för bakterierna och ett bra resultat!

  • Ingegerd Norman

   Smart !!

 • Glenn Folkvord

  Jättebra recept! Provade den i går och i dag är yogurten klar. Fast, lite tunn blev den. Jag använde mellanmjölk, hade inte annat hemma. Är det boven i dramat? (Ser at yogurten jag användte som startare hade 10% fett, har fättmengden nåt at säga?)

 • Carola

  Om man vill ha en tjock yoghurt och inte bryr sig om fetthalten, kan man blanda i lite grädde i mjölken då?

 • Pingback: Hur hinner man med? och lite om frukost. | foodandcatsinmylife()

 • Ingegerd Norman

  Hej, ny på detta, men innan jag hittade hit, såg jag tillverkningen på amerikanska sidor. Dom tillsätter torkad mjölk så vad jag gjort är att till ca 1 l mjölk tillsätta 3 msk mjölkpulver. Suveränt resultat.
  Har blivit så tänd på detta så nu gör jag även kefir (svårt hitta sil i plast) och kombucha te 🙂

 • Hej! Hittade det här inlägget när jag sökte efter recept på egen yoghurt, hoppas du fortfarande läser kommentarerna 🙂 Jag undrar varför man ska flytta över mölken från kastrullen till en gryta (vad nu en gryta är i förhållande till en kastrull), kan jag inte bara ställa in kastrullen i ugnen? Och så funderar jag på om man kan låta yoghurten rinna av lite om den blir för tunn? Borde ju vara enklaste sättet att göra den tjockare!