Macarons recept tips baka

8 tips som gör att du alltid lyckas med dina macarons

Dags att bli macaron-Jedi?

Macarons har ett rykte om sig att vara svåra att baka men faktum är att bara man undviker några klassiska fällor brukar de sällan bli annat än perfekta. Jag satte ihop en liten lista med 8 saker man ska tänka lite extra på. Sen är det bara att börja baka – får det vara med vaniljsmak eller kanske fyllda med blåbärsganache?

1. Låt äggvitan mogna ordentligt
Det går inte att baka med färsk äggvita. Den måste stå framme och mogna och här är det inte läge att stressa. Man kan om paniken är fullständig mikra dem i 30 sekunder, men det krävs mer eller mindre vapenhot för att jag ska använda den metoden. Häll äggvitorna i en väl rengjord burk, på med ett lock och låt stå framme minst 24 timmar, men gärna 36. 

2. Sikta
Den rivna mandeln ska inte ha några bitar i sig. Inga alls. Bara det som är fint som mjöl ska vara med. När det kommer till florsockret vill man inte ha en massa klumpar som gör att ingredienserna blandas ojämnt. Alltså – sikta. Använd en riktig sikt (IKEAs är bra) eller en finmaskig sil.

3. Färga med lite vätska
Vill man ha en färg på sina macarons rekommenderar jag att man använder sånt som inte bidrar med vätska. Pulver som kakao eller saffran är alltid tacksamt, men jag kan även tänka mig att använda geléer eller färgpasta. Då tunnas inte smeten ut. Karamellfärg kräver så mycket för att det ska bli ordentligt med färg och då förstör man garanterat den mycket känsliga mixen mellan ägg och torrvaror.

4. Rör inte för mycket
Oerhört vanligt misstag. Rör smeten tills den blandats helt genom att dra ordentliga drag med en slickepot, men överjobba den inte. Ett sätt att testa om den är klar är att se hur den beter sig precis efter att man vänt runt den. Om den sjunker ihop utan att det blir kraftiga toppar är man klar. Flytta då smeten till en sprits och skrid till verket. Det här är en typisk detalj man får fullständig kontroll på efter några bak. 

5. Slå till plåten
Trött på att det blir som en liten topp på dina macarons? När du spritsat ut dem på plåten lyfter man upp plåten och slår den lite lätt i bords- eller diskbänksskivan. Då sätter sig smeten lite och man får en slät och fin topp.

6. Låt dem torka till ordentligt
När man spritsat ut dem på bakplåtspapperet och knackat plåten en gång (som i punkt 5) ska de vila. Skälet är att man vill att de torkar på ytan och får som ett skinn. Detta gör att de inte spricker upp ovanpå utan istället skjuter i höjden när de gräddas. Om man inte lever i regnskogsklimat med en luftfuktighet som är absurd (om så är fallet, baka något annat eller skaffa en industriell luftavfuktare samt tillslut köket hermetiskt) brukar 60 minuter vara perfekt. Känn försiktigt med fingret ovanpå en och om den känns torr är de redo för ugnen.

7. Inte för hög temperatur
Jag använder mig alltid av 150 grader. Inte varmare. Helst ingen varmluftsfläkt igång. Gräddar man dem på för hög värme kan de få en brunaktig yta (isch…) medan om värmen är för låg står de inne för länge och blir till små söta skorpor (inte vad man är ute efter, även om det är gott det också)

8. Övervaka sista minuterna
Håll koll på de sista två-tre minuterna. De ska ha rest sig, de ska vara torra runtomkring (man ser när de är det) men de ska inte ha fått någon färg. Är du osäker på om de verkligen är redo att tas ut (tar man ut dem för fort sjunker de ihop igen) så sätt en sked mellan ugnen och ugnsluckan så att värmen sjunker en aning och låt dem stå inne en minut till. Fortsätt hålla ett öga på dem ända tills du tar ut dem.

Förresten, vill du fylla dem med något som är ganska enkelt att förbereda? Gör en riktigt god chokladmousse och lägg mellan dem.

 Några andra saker som man absolut ska tänka på? Dela gärna med dig i kommentarerna!

 • Maria

  Tack för jättebra tips! Har aldrig bakat makaroner förut men de blev perfekta.

 • Monica_L

  Jag har fått tipset att först låta dem vila i ugnen på 50 grader i 20 min och sedan grädda dem på 150 grader i 15 min och detta funkade utmärkt 🙂

 • hannah

  Jag bor i tropiskt klimar med extrem hög luftfuktughet. Kan inte jag baka macaroner då? Jag får väl göra maränger med smörkräm emellan då… BTW då finns det inge mandelmjöl här heller och jag testade mala själv med det var ett skitjobb då det kletade ihop sig till en klump med massa fett rinnande ur… Finns det ignet annat man kan baka med istället för mandelmjöl.. Skriv gärna till min mail

  • Vicktoria Ågren

   Vet inte vart du bor men i Indien (goa) går det alldeles utmärkt trots extrem luftfuktighet ala ångbastu och 35c+ grader ute =) Man bör dock inte ha dem ute just, för länge. Inomhus i AC eller i kylen funkar de bäst.

  • Helena

   Man kan använda andra nötter t.ex hasselnötter eller pistage

  • Helena

   Man kan använda andra nötter t.ex hassel eller pistage.
   Om du ska mala mandlarna till mandelmjöl själv, så ha i florsockret tillsammans med mandlarna och mixa sen.
   Mixa inte för länge heller för då blir det klumpigt för att man får ut fettet från mandlarna.

 • Pingback: Macarons för hela slanten | I gott sällskap()

 • Anders Haglund

  Mina blev fina men helt ihåliga med en jättetunn botten som inte tålde att jag smorde på smörkräm. Vad gick fel?

  • Cwk

 • Emma

  Vispa äggvitorna långsamt så bubblorna blir små och inte stora som det blir om en vispar snabbt liksom, det hjälper också till att få macaronsen perfekta. 🙂

 • Jennifer

  Inte dela äggen med händerna, fingrarna fettar av sig..
  Och rengöra verktyg och bunkar med ättiksprit innan 🙂

 • Anna

  Jag färgar mina med karamellfärg och tycker att det funkar bra då jag häller i karamellfärgen i marängen när den är färdigvispad. Sedan vispar jag lite till innan jag blandar ihop den med mandelmjölet och florsockret.

 • Pingback: Macarons | Mari Borgenport()

 • Pingback: Underbart goda men överjävliga att baka! | Östenssons blogg()