solros1

Lite frön, lite grovt, stora hål och riktigt segt

Det här är ett av mina mysigaste vetesurdegsbröd. Tanken när jag bakade det första gången var att få ett bröd med stora hål som var segt med diskret sälta. Vetemjölet är med fördel Manitoba Cream även om jag tycker det nästan är lite fusk eftersom det gör såna underverk. Testa gärna att lättrosta solrosfröna för att få lite mer skjuts på dem.

Det blir extra gott med en skiva mortadella eller bara rikligt med riktigt smör.

Nattjäst surdegsbröd med solrosfrön

Författare: Johan Hedberg

 1. Dag 1, tidig kväll. Häll ner vatten, surdeg och mjöl i hushållsassistenten och kör på låg hastighet tills allt blandats. Stäng av, lägg över en bakduk och glöm bort den i en timme.
 2. Ner med samtliga ingredienser från Steg 2 och igång med assistenten igen. Det kan vara lite pyssligt att arbeta in vattnet men ett tips är att man trycker lite med en spatel eller liknande på degen medan den roterar så den tvingas runt och inte bara snurrar på samma ställe.
 3. Flyttta degen till en inoljad plastbunke (använde rapsolja). Den är så pass lös att jag nästan blev lite orolig. Inte rinnig, men oerhört klibbig. Lägg över en bakduk och låt stå 20 minuter.
 4. Ta tag i degens kanter på ena sidan och dra rakt upp. Vik sen in det mot mitten. Upprepa runt hela bunken. På med bakduken och låt stå 20 minuter till.
 5. Dra i degen en gång till, på med plastfolie och ställ sen in bunken i kylen över natten.
 6. Dag 2, morgon. Tog ut bunken och möttes av en deg som hade dubblats i storlek och hade jättebubblor strax under ytan. Hällde ut degen på ett mjölat bakbord, delade den i tre bitar, vek försiktigt ihop dem och flyttade över dem till jäskorgarna.
 7. Den är fortfarande lös. Krävs en hel del mjöl i korgarna för att de inte ska fastna.
 8. Ännu fler bubblor visade sig när jag hade flyttat över degknytena. Kändes väldigt spännande! Nu får den stå övertäckt på ett varmt och mysigt ställe tills den nästan dubblats i storlek. Eftersom det inte är någon jäst i degen så får man ha lite tålamod. Tog runt 3 timmar.
 9. Satte samtidigt på ugnen på 250 grader.
 10. Superfina och redo för ugnen! Vände upp korgarna på en bit bakplåtspapper, snittade dem och sen in i ugnen på den heta bakstenen. Samtidigt in med en isbit på en plåt i botten av ugnen för att ge dem lite mer fukt.
 11. Efter runt 8 minuter öppnar jag luckan och släpper ut fukten. Gör om just den biten var fjärde minut tills en instucken termometer visar runt 97 grader och de har fått en mörk och fin yta.
 12. Klara och redo att ätas! Massor med hål och supersegt. Kanske lite mer råg nästa gång och en aning mer salt.
 13. solros5