Ingefära och citron ger den här rabarbermarmeladen lite tryck.
Låt rabarbersäsongen vara för evigt!
O medborgare, skåda ut öfver Era ägor och säg mig, ur vilket sprungo den starkaste av passioner?
Kanske tog i lite för mycket där. Men jag blir så himla lycklig av att plocka små spröda stjälkar med sina enorma blad. Doften som letar sig upp i nästan när man klipper i dem och hur den goda naturella smaken kan nå nya höjder om man grillar, kokar, bakar eller steker dem.
När vädret är så gynnsamt som i år blir det ännu bättre, för de små gynnarna växer till sig i ett rasande tempo och man kan vara där och nagga lite varje dag.
En favorit är rabarbercupcakes med kardemumma men hur mycket man än önskar så klarar de sig inte till vintern. Vad är då bästa sätt att konservera en bit sommar? Saft, självklart. Men på andra plats kommer den här marmeladen. En bit ingefära och frikostigt med citron ger den ett visst sting. Jag vill ha en aning tryck, men inte så att det blir starkt eller stickigt.
Utvecklingsmöjligheter: Chili, vanilj, stjärnanis eller kanske lite lime?
Ätes bäst på en skiva surdegsbröd som först fått ett litet lager riktigt smör. Jag vet, det är en klyscha, men det är så förbannat gott.
Rabarbermarmelad med ingefära
Tid: Runt 30 min arbete, cirka 30 minuters kokande
- 600 g rabarber
- 500 g strösocker
- Skalet av en citron (bara det absolut yttersta gula)
- Saften av en halv citron
- 1 cm ingefära
- Skär rabarbern i bitar. De behöver inte vara pyttesmå. Jag gjorde mina cirka en cm långa och var det någon grov stam så delade jag den. Bäst är de spröda eftersom de är mildast i smaken.
- Lägg rabarbern i en tjockbottnad gryta och ställ på spisen på svag värme (låt det här ta tid, de ska värmas, inte stekas). Pressa över citronen. Lägg gärna på ett lock.
- När rabarbern börjar bli mer än ljummen häller man över sockret och blandar lite. Öka inte värmen.
- Samtidigt som rabarbern börjar safta sig och mängden vätska ökar tar man av locket, river ner ingefäran och tillsätter citronskalet.
- Koka upp och låt koka ganska kraftigt. Rör ofta i grytan för att få en jämn fördelning av värmen.
- Man kan så klart göra ett kultest (lägg en liten klick på ett fat, ställ in i kylen och känn efter hur konsistensen är när den svalnat) men jag tycker det räcker att man känner att den verkligen börjar tjockna. I mitt fall tog det runt 30 minuter. Faktum kvarstår: Blir den för lös kan man koka den en gång till.
- Skumma av marmeladen med en sked eller slev. Väljer att inte tillsätta något konserveringsmedel eftersom den går åt så fort ändå.
- Ta av från plattan och häll direkt upp i väl rengjorda burkar.