Ännu en vecka lider mot sitt slut

Den här veckan har jag kombinerat analysskrivande för en kund med att konservera och sylta allt det som trädgården vid sommarstugan erbjuder. Inte blev det sämre efter att jag fått en laddning körsbär av Pickipicki eller att jag fick tag i fantastisk råmjölk som jag gjorde kalvost på.

Veckan som kommer känns som första riktiga äppelveckan. Allt fler svenska sorter börjar mogna och jag slåss mot mina demoner att inleda måndagen med att fylla hela bilen med alla nyplockade godsaker som finns till salu på torget. Gjorde en kompott på Sävstaholm för några dar sen och de var helt magiska. Mer sånt!

Tillhör man de lyckliga som har ett eget jordgubbsland är det dags att rensa det efter fullgjord säsong. Husmorsskolan har tack och lov gjort en guide på ämnet.

Har en del körsbär kvar i frysen. Frågan är om jag ska göra saft på dem eller kanske testa den här körsbärsmarmeladen med konjak? Några åsikter i frågan?

Blomflugorna, dessa förbannade kryp som hotar all frukt jag inte hinner med att processa. Tappra försök har gjorts tidigare på att få dem att söka sig till andra (sälla) jaktmarker, men det har varit förgäves. Ända tills min mamma tipsade om att man kan ställa en skål med lite vatten, vinäger, honung och diskmedel bredvid frukten. De lockas till blandningen men i och med att det inte finns någon ytspänning tack vare diskmedlet sjunker de direkt. Problem solved. Alla borta.
Var lite roligt att se exakt samma tips på Husmorsorna. Blev lite som en bekräftelse på att jag inte bara fått för mig att det funkar.

Tips inför veckans matbestyr kommer från Kryddburken som har gjort piroger med köttstuvning. Till efterrätt blir det Blondiemuffins med crunch från Heavenly Cupcake.

Lite imponerad av Mathem som tagit in 20 miljoner i en nyemission. Säkrar vidare expansion.

Och för den som undrar – jag har nu 10 burkar Romtopf av varierande storlek som står i matkällaren och väntar på vintern.