Veckan då flädern började blomma

Tack vare all värme som varit har flädern äntligen beslutat sig för att blomma. Efter en första plockning infann sig frågan – vad göra med den? Självklart saft men det blev även en massa ruskigt intressanta förslag som till exempel curd och kapris, men det som verkligen fick mig att haja till var idén om att göra marmelad på citronerna som man har med i saften. Har alltid lite ångest annars över att behöva slänga dem.

Samlade ihop 8 bra tips från andra bloggare i ett inlägg som får markera starten på fläderfrossan. En sak som jag inte fick med då var den här magnifika fläderdrinken.

I frysen på landet ligger just nu resultatet av tomatsåskokande på sammanlagt 16 kg tomater. I vinter blir det basen till lasagne, köttfärssås och goda pastarätter. En sak som också kvalade in på listan är något så genialt som kalvfrikadeller (måste samtidigt passa på att tipsa om ett annat recept från PappaKockRabarbersaft med stjärnanis)

Hovkonditorn som är bosatt i Singapore postade den här veckan ett recept på små kakor med corn flakes och torkade bär. I all sin enkelhet är de geniala.

Från Frankrike, men ändå på svenska, hämtas den här veckan en Körsbärsclafoutis. Underbar kaka att servera ljummen på eftermiddagen en regnig dag som den här. Om skörden av de röda godsakerna blir bra rekommenderas som vanligt att man gör en romtopf!

För kanske åttonde gången den här sommaren har jag stått och morrat vid mjölkdisken när jag sett hur folk plockat på sig av vad de tror är en surdegsgrund från Kronjäst. Det skär i mig lika mycket som när folk köper färdig smördeg och inte ens har testat att göra en egen. Surdegen i burken är lika aktiv som urnan med gammelfarfars aska på spiselhyllan. Köp den inte. Det är inte bara jag som reagerat på skräpet – Sebastien Boudet har inlett ett personligt korståg där han uppmanar alla att vända på burkarna. Sjukt kul idé men kan vi inte ta det ett steg till? Ta en bild på en vänd burk, posta på Instagram och tagga den med #surdegsfusket. (Mig hittar ni här – /johanhedberg)

Men matrevolutionen i Sverige omfattar inte bara bröd utan så mycket annat som vi stoppar i munnen. Något som glädjer mig extra är att se hur engagemanget kring hamburgaren växt de senast åren. Självklart har Flippin Burgers i Stockholm gjort en hel del för att väcka huvudstaden (måste prova dem, skam att jag inte varit där redan) och bloggar som Hamburgare.org drar även de sitt strå till stacken. Läs här en sammanfattning kring vad som hänt senaste tiden på området.

Med det sagt – nu ska det ut och plockas kantareller!