• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Aprikosmarmelad

juli 12, 2012 by Johan Hedberg 2 Comments

aprikosmarmelad recept

Skynda dig, nu är de som allra bäst

Ibland är det kul att experimentera med marmelader (rarbarbermarmelad med ingefära till exempel) men man ska inte förakta en helt ren gjord på en sorts frukt eller bär. När det kommer till aprikosmarmelad vill jag ha den ren enligt klassisk tappning. Skälen är två:

– Låt säg att man ska baka ett gäng mazariner och på toppen vill man så klart ha en glansig och fin fondant (en kokt glasyr). Problemet är då att kakan suger i sig fukten från fondanten och den blir alldeles mat och trist. Har man på ett hopkok av aprikosmarmelad, citronsaft och lite socker och vatten innan fondanten så skapar man ett skyddande lager – det är det som kallas aprikotyr.
– Eller, om man är sugen på en god marmelad så är det ofta just aprikosmarmelad man vill ha. Utan en massa konstigheter i.

Just nu är det aprikossäsong och det finns oftast ett antal olika sorter att köpa. Min favorit är den mindre med röda inslag. Se till att kolla där kärnan suttit så det inte är några träiga småbitar i själva kärnfästet. Skär bort dessa i så fall eftersom de inte blir mjuka när man kokar marmeladen.

(och vill man inte köpa ett helt kilo aprikoser gjorde jag förra hösten marmelad med lite mindre mängd aprikoser)

Aprikosmarmelad

Tid: Cirka 1 timme totalt

  • 1 kg aprikoser (rensa, utan kärnor)
  • 130 g vatten (1 dl + 2 msk)
  • 1 kg strösocker
  • 1 msk citronjuice
  • Skalet av 1/2 citron
  • Några kärnor från aprikoserna
  1. Rensa aprikoserna och lägg dem i en tjockbottnad gryta. Lägg några av kärnorna åt sidan.
  2. Häll på vattnet, sätt på medelvärme och lägg på ett lock.
  3. Rör försiktigt om ibland tills det börjar koka och ta då av locket (det ska inte läggas på igen)
  4. Koka försiktigt tills alla aprikoserna är mjuka, men inte sönderkokta. Viktigt att försiktigt röra från botten ibland så inget fastnar och bränns vid.
  5. Häll på socker, citronjuice och citronskalet. Rör försiktigt. Ställ samtidigt in ett litet fat i frysen.
  6. Koka upp och koka på medelvärme.
  7. Skumma av marmeladen löpande.
  8. När marmeladen börjar tjockna lägger man en klick på fatet och ställer tillbaka in i frysen. Efter ett par minuter tar man fingret och drar igenom marmeladen på fatet. Om det bildas ett spår som inte rinner igen är marmeladen klar. Man kan även känna ute vid kanterna på klicken man hällde upp och har den blivit som man önskar att marmeladen ska vara är den färdig.
  9. Ett annat sätt – som är bra mycket smidigare – är att ta en kökstermometer och stoppa ner i den kokande marmeladen. 104 grader ska den vara när den är färdig.
  10. Knäck kärnorna och ta ur mandeln.
  11. Fyll marmeladen i väl rengjorda burkar (jag stoppar in dem i en het ugn precis innan jag ska använda dem så de blir helt rena) och lägg slutligen i en aprikosmandel innan man försluter locket.
  12. Förvaras helst svalt i en källare. Kan självklart frysas men står sig långt in på vintern även om den förvaras i ett skafferi.

Filed Under: Sylta, safta, konservera Tagged With: aprikoser, aprikosmarmelad, marmelad, recept, Sött

Previous Post: « Surdegsbrödet man inte kan misslyckas med
Next Post: Lemon curd »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme