Julia, hallon och lite salmonella.

Minst ett par gånger i veckan under hela sommaren har jag haft som kvällsrutin att ligga i sängen ett tag och bläddra i Julia Child´s praktverk. Det är något med hela hennes bakgrund, hur hon gav sig sjutton på att lära sig allt från grunden och sen gjorde det till sitt kall att lära ut till alla andra som fascinerar mig så oerhört. Eftersom det i år skulle varit hennes hundrade födelsedag firar CBS henne med att under hela augusti lägga ut klipp från hennes alla år i TV-rutan varvat med recept. Missa det inte för allt smör i Småland. CBS: Celebrating Julia

Jag har hallonfrossat under veckan. Det började med att jag var ute på en löprunda och ramlade då över ett jättesnår med skogshallon. Återvände kvickt, lite mindre svettig och plockade på mig så mycket det bara gick. Hem igen och sen kokades det hallonmarmelad. I veckan ska det göras hallongrottor. Kanske även en pavlova med rårörda hallon och citroncurd. Hallon är så sjukt gott och inget kan lätta upp en mörk vinterdag som nygjort bröd med hallonmarmelad, hemgjort smör och en god ost som nån lila Milkakossa satt sitt sigill på. Extra roligt att min karta ledde fler till att ta med familjen och plocka.

Det har formligen exploderat med bilder på papperssugrör under sommaren. Randiga i de mest fantastiska färger så gör de sig jättebra på bild, men faktum är att om man inte dricker ur dem direkt löser de upp sig och blir inte alls lika mysiga längre. Trots det – fina att ha på kalaset är de utan tvekan! Dock ganska dyra att köpa via svenska leverantörer – varför då inte kila över till Etsy för både finare och billigare?

Axfood hade tidigare i somras problem med salmonella i hamburgare vilket folk att reagera eftersom det var svenskt köttråvara i dem. Det är nästan alltid annars kött från Danmark eller andra länder inblandat. Det här har lett till en mindre beef (no pun intended) med LRF i Västra Sverige som i en pressrelease anklagade Axfood för att tillsammans med danskarna försöka sänka vår salmonellastatus. Alltså mer eller mindre få oss att tro att salmonella är något som även förekommer i svenskt kött. Lite väl konspiratoriskt kanske, men väl värt att uppmärksamma eftersom sista ordet inte lär vara sagt i den här soppan.

Skördesäsongen fortsätter och det är när jag ser saker som det här receptet på Kronärtskocksrisotto jag önskar  det fanns en trädgård hemma fylld med dem. Ljuvliga att koka och äta med bara lite smör och salt, men en risotto alltså. Jag dör.
Det är nästan lite knäckande att gå in på samlingssidan Svenska Trädgårdsbloggar och se allt fantastiskt som bärs in från hela landet. Att ha möjlighet att odla på landet är jättekul, men jag vill vandra ut bland godsakerna varje morgon, inte bara när det är semester.

Under veckan var det också 5-årsjubileum för en av mina absoluta favoriter – PickiPicki. Fortfarande lika aktiv och inspirerande. Fem år alltså. Prova själv att göra något under så lång tid. Kan inte ens minnas att jag haft samma jobb i fem år nån gång (bokmärk även hennes Bondbönsfalaffel när du är i krokarna).

Slutligen, det här kan vara den skummaste reklamfilmen för glass. Ever.