• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Jordgubbs- och rabarbersaft

november 24, 2012 by Johan Hedberg 1 Comment

När hösten är som gråast är nykokt saft bästa terapin

För ett par dar sen insåg jag med ett litet skrik ett det var helt slut på saft hemma. Alla de där flaskorna med flädersaft, rabarbersaft och äppeldricka var spårlöst försvunna. För en gångs skulle hade jag inte betett mig som en TV-mässig hoarder och samlat på mig hyllmeter med dricka under sommaren. Därmed var det tid att ta smällen för ett alltför försiktigt kokande när solen fortfarande värmde och kvällarna var långa.

En av frysarna hemma är proppfull med bär, fläderblommor och allsköns trevligheter som nu ska användas för att klara överlevnaden innan snön kommer med ljus, juldofter och lite nyfunnen livslust. För vad smakar bättre när det är bara en aning mindre grått ute än i en sovjetisk förort en höstkväll 1982 än ett glas saft proppat med sommarens godaste smaker?

Det piggar upp likt nypressad juice och blundar man kan man nästan ana doften av nyklippt gräs och blommande syrén. 

Om det är så att du av någon anledning har färska jordgubbar och rabarber framför dig går det självklart lika bra att använda.


Jordgubbs- och rabarbersaft

Tid: 20 minuters jobb, 1-2 dygns väntan

  • 750 g jordgubbar
  • 750 g rabarber
  • 2 citroner
  • 30 g citronsyra
  • 2 liter vatten
  • 1 kg socker (plus minus lite beroende på smak)
  1. Ta fram jordgubbar och rabarber ur frysen och låt dem tina en aning. De behöver inte vara helt upptinade, men man ska kunna bryta isär dem till mindre bitar.
  2. Lägg jordgubbar, rabarber, skivade citroner och citronsyran i en stor kittel.
  3. Koka upp vattnet och häll det över innan man lägger på ett loch och ställer svalt (gärna utomhus) 1-2 dygn.
  4. Sila av. Jag använder ett oerhört finmaskigt nät så jag får en helt klar saft.
  5. Rör i cirka 1 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt.
  6. Koka upp på hög värme och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av löpande.
  7. Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor.
  8. Jag brukar fylla halvliters PET-flaskor till 3/4 och sen frysa in. Då har man småflaskor att ta fram resten av vintern.

Filed Under: Finfika, Sylta, safta, konservera Tagged With: jordgubbar, rabarber, recept, saft

Previous Post: « Kanderade apelsinskal – julens kanske godaste godis
Next Post: Stekt och inlagd strömming »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme