• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Marmelad på grape, apelsin, clementin och citron

december 18, 2012 by Johan Hedberg Leave a Comment

grapefrukt marmelad recept

Citrussäsongen är över oss!

Äntligen, ja jag säger det igen – äntligen är citrussäsongen här med allt underbart den bär med sig.
Apelsiner som exploderar av sötma, clementiner med krispiga klyftor som är fulla av saft, grapefrukt som smakar något och inte bara är syrliga och allt annat i fruktdiskarna som är proppat med c-vitamin.

Julen har på något sätt blivit apelsinens högtid. Vi gör kanderade apelsinskal, clementincurd och en massa annat gott nu när det faktiskt går att få tag på bra citrusfrukter. Tar några stycken och sticker i nejlikor innan de hängs upp lite varstans för att sprida stämningsfull doft. Pressar lite frukter på morgonen för att hålla förkylningarna stången.

Men, om jag tvingades välja endast en sak att göra med en blandkasse citrusfrukter skulle det vara en god marmelad. Mixen av frukternas syrlighet och sötman från sockret är svår att nå på samma fulländade sätt i andra kombinationer.

Helst äter jag den på en skiva nyrostad surdegslimpa med valnötter med ett rikligt smörlager under.

Använd nu inget annat än ekologisk frukt eftersom man inte vill ha en massa bekämpningsmedel i marmeladen. Ett tips är att lägga dem i vattenbad en timme och därefter skrubba dem så man får bort eventuell smuts från skalet.

Jag låter kärnorna koka med eftersom de bidrar till att marmeladen får rätt konsistens.


Marmelad med grape, apelsin, clementin och citron

Tid: 30 minuter ska man klara sig på

  • 2 grape
  • 2 apelsiner
  • 2 clementiner
  • 1 dl vatten
  • 400 g socker
  1. Skala frukten och skär fruktköttet i mindre bitar. Spara kärnorna och lägg dem i ett litet nät eller en tepåse av engångsmodell.
  2. Skrapa bort det vita från skalen utan att överarbeta. Skär därefter skalen i småbitar. Alternativet är att om skalen är tunna skär man all frukt i tunna skivor.
  3. Lägg frukt, skal, kärnor och vatten i en tjockbottnad kastrull.
  4. Koka upp och låt koka under lock cirka 10-12 minuter tills skalet mjuknat. Ta bort kärnorna.
  5. Tillsätt sockret och koka under lock cirka 15 minuter. Marmeladen ska ha tjocknat och lägger man lite på ett kylt fat ska det snabbt nå önskad konsistens. Det bästa är att ha en termometer redo och när marmeladen når 105 grader är den klar.
  6. Häll upp på väl rengjorda burkar och ställ att svalna. Efter ett dygn har den satt sig och är redo att avnjutas så ofta tillfälle ges.

 

Filed Under: Sylta, safta, konservera Tagged With: apelsin, clementin, grape, marmelad, recept

Previous Post: « Saffran – så här löser du julens behov
Next Post: Egenstoppad julkorv – det här kan bli en god tradition »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme