grapefrukt marmelad recept

Citrussäsongen är över oss!

Äntligen, ja jag säger det igen – äntligen är citrussäsongen här med allt underbart den bär med sig.
Apelsiner som exploderar av sötma, clementiner med krispiga klyftor som är fulla av saft, grapefrukt som smakar något och inte bara är syrliga och allt annat i fruktdiskarna som är proppat med c-vitamin.

Julen har på något sätt blivit apelsinens högtid. Vi gör kanderade apelsinskal, clementincurd och en massa annat gott nu när det faktiskt går att få tag på bra citrusfrukter. Tar några stycken och sticker i nejlikor innan de hängs upp lite varstans för att sprida stämningsfull doft. Pressar lite frukter på morgonen för att hålla förkylningarna stången.

Men, om jag tvingades välja endast en sak att göra med en blandkasse citrusfrukter skulle det vara en god marmelad. Mixen av frukternas syrlighet och sötman från sockret är svår att nå på samma fulländade sätt i andra kombinationer.

Helst äter jag den på en skiva nyrostad surdegslimpa med valnötter med ett rikligt smörlager under.

Använd nu inget annat än ekologisk frukt eftersom man inte vill ha en massa bekämpningsmedel i marmeladen. Ett tips är att lägga dem i vattenbad en timme och därefter skrubba dem så man får bort eventuell smuts från skalet.

Jag låter kärnorna koka med eftersom de bidrar till att marmeladen får rätt konsistens.


Marmelad med grape, apelsin, clementin och citron

Tid: 30 minuter ska man klara sig på

  1. Skala frukten och skär fruktköttet i mindre bitar. Spara kärnorna och lägg dem i ett litet nät eller en tepåse av engångsmodell.
  2. Skrapa bort det vita från skalen utan att överarbeta. Skär därefter skalen i småbitar. Alternativet är att om skalen är tunna skär man all frukt i tunna skivor.
  3. Lägg frukt, skal, kärnor och vatten i en tjockbottnad kastrull.
  4. Koka upp och låt koka under lock cirka 10-12 minuter tills skalet mjuknat. Ta bort kärnorna.
  5. Tillsätt sockret och koka under lock cirka 15 minuter. Marmeladen ska ha tjocknat och lägger man lite på ett kylt fat ska det snabbt nå önskad konsistens. Det bästa är att ha en termometer redo och när marmeladen når 105 grader är den klar.
  6. Häll upp på väl rengjorda burkar och ställ att svalna. Efter ett dygn har den satt sig och är redo att avnjutas så ofta tillfälle ges.