• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Blodapelsin på 6 olika sätt

mars 23, 2013 by Johan Hedberg 1 Comment

Bloadapelsin skivor

För det är nu de är som bäst!

Nästa gång du går ner till din lokala frukt-pusher ska du se till att få med dig en laddning ekologiska blodapelsiner hem. Det kan tyckas konstigt, eftersom vi oftast börjar se dem dyka upp efter nyår och det därmed borde vara i slutet av säsongen. Men faktum är att precis nu är de som allra bäst.

De sicilianska guldklimparna som utsätts för upp till 14 graders temperaturskillnad och tack vare det blir både sötare och rödare än de vanliga apelsinerna, går att använda till en massa gott om man inte bara slukar dem som de är.

Här är mina sex bästa tips att ha redo när du kommer hem med kassarna fulla om vi bortser från det självklara – äta dem precis som de är.

1. Marmelad
Jag gör ofta en blandmarmelad med apelsiner, grape, clementin och citron men är tillgången god är det alltid trevligt med en ren blodapelsinmarmelad. 1 del apelsiner skurna i små bitar och 1/2 del socker. Lägg till lite citron och kanske en gnutta ingefära. Koka upp till 105 grader och svårare än så är det inte. Vill du ha ett formellt recept på blodapelsinmarmelad finns det så klart.

2. Torkade skivor
Eftersom du köper ekologiska (för det gör du väl?) finns det inga besprutningsmedel i skalen. Skrubba dem ordentligt och skär sen så tunna skivor som det nånsin går. Pilla bort den vita, luddiga mittenbiten och lägg dem sen på ett galler som täckts med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 50 grader och stoppa in dem en bit ner. Låt ugnsluckan stå på glänt och efter ett par timmar stänger man av ugnen och låter dem lämpligen stå kvar över natten.
När de är helt torra drar man försiktigt av dem och lägger i en burk. Är de svåra att lossa penslar man på baksidan med lite vatten men då måste man låta den sidan av skivorna torka nån timme extra för säkerhets skull.
Ljuvliga att garnera med, äta som de är eller skära i bitar och ha ner i en kaksmet. Och färgen – jag säger bara det – den är som ett litet konstverk!

3. Curd
Citroncurd är snart lika självklart i alla tårtbakande hem som en påse mjöl och det är lätt att förstå varför. Man gör snabbt en riktigt lyckad curd som sen kan användas till allt från fyllning av tårtor och små tarts eller ha till nybakade scones en kulen eftermiddag. Det här receptet på clementincurd är perfekt även för blodapelsiner.

4. Glass
Nog för att jag lovat mig själv att köpa en PacoJet men det går att göra bra glass även med en vanlig glassmaskin. Blodapelsinglass blir fantastisk i färgen och använder man det här receptet och eventuellt tillsätter en gnutta citron har man en efterrätt som heter duga.

5. Drinkar
Gör en Bloody Bronx, Sangria med blodapelsin eller testa en Margarita med blodapelsin. Färgen! Smaken! Allt blir bättre.
Eller pressa dem och blanda med en sockerlag TPT (1 del socker, 1 del vatten) i lagom mängd, tillsätt lite apelsinskal (endast det yttersta), låt stå och dra en dag eller så och vips har du en fantastisk lemonad.

6. Använd i maten
Blanda en sallad med blodapelsin, kokta rödbetor i olika former, rostade nötter, spenat och några bitar av en kraftig getost.
Eller marinera kött i blodapelsinjuice, ha det i formen tillsammans med fläskkött när du kör det i ugnen eller använd juicen som bas till en glaze för revbensspjällen.

 

Filed Under: Superfood Tagged With: blodapelsin, recept, tips

Previous Post: « Veckans länkkärlek – v 12
Next Post: En podcast om Sveriges bästa korv »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme