Bloadapelsin skivor

För det är nu de är som bäst!

Nästa gång du går ner till din lokala frukt-pusher ska du se till att få med dig en laddning ekologiska blodapelsiner hem. Det kan tyckas konstigt, eftersom vi oftast börjar se dem dyka upp efter nyår och det därmed borde vara i slutet av säsongen. Men faktum är att precis nu är de som allra bäst.

De sicilianska guldklimparna som utsätts för upp till 14 graders temperaturskillnad och tack vare det blir både sötare och rödare än de vanliga apelsinerna, går att använda till en massa gott om man inte bara slukar dem som de är.

Här är mina sex bästa tips att ha redo när du kommer hem med kassarna fulla om vi bortser från det självklara – äta dem precis som de är.

1. Marmelad
Jag gör ofta en blandmarmelad med apelsiner, grape, clementin och citron men är tillgången god är det alltid trevligt med en ren blodapelsinmarmelad. 1 del apelsiner skurna i små bitar och 1/2 del socker. Lägg till lite citron och kanske en gnutta ingefära. Koka upp till 105 grader och svårare än så är det inte. Vill du ha ett formellt recept på blodapelsinmarmelad finns det så klart.

2. Torkade skivor
Eftersom du köper ekologiska (för det gör du väl?) finns det inga besprutningsmedel i skalen. Skrubba dem ordentligt och skär sen så tunna skivor som det nånsin går. Pilla bort den vita, luddiga mittenbiten och lägg dem sen på ett galler som täckts med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 50 grader och stoppa in dem en bit ner. Låt ugnsluckan stå på glänt och efter ett par timmar stänger man av ugnen och låter dem lämpligen stå kvar över natten.
När de är helt torra drar man försiktigt av dem och lägger i en burk. Är de svåra att lossa penslar man på baksidan med lite vatten men då måste man låta den sidan av skivorna torka nån timme extra för säkerhets skull.
Ljuvliga att garnera med, äta som de är eller skära i bitar och ha ner i en kaksmet. Och färgen – jag säger bara det – den är som ett litet konstverk!

3. Curd
Citroncurd är snart lika självklart i alla tårtbakande hem som en påse mjöl och det är lätt att förstå varför. Man gör snabbt en riktigt lyckad curd som sen kan användas till allt från fyllning av tårtor och små tarts eller ha till nybakade scones en kulen eftermiddag. Det här receptet på clementincurd är perfekt även för blodapelsiner.

4. Glass
Nog för att jag lovat mig själv att köpa en PacoJet men det går att göra bra glass även med en vanlig glassmaskin. Blodapelsinglass blir fantastisk i färgen och använder man det här receptet och eventuellt tillsätter en gnutta citron har man en efterrätt som heter duga.

5. Drinkar
Gör en Bloody Bronx, Sangria med blodapelsin eller testa en Margarita med blodapelsin. Färgen! Smaken! Allt blir bättre.
Eller pressa dem och blanda med en sockerlag TPT (1 del socker, 1 del vatten) i lagom mängd, tillsätt lite apelsinskal (endast det yttersta), låt stå och dra en dag eller så och vips har du en fantastisk lemonad.

6. Använd i maten
Blanda en sallad med blodapelsin, kokta rödbetor i olika former, rostade nötter, spenat och några bitar av en kraftig getost.
Eller marinera kött i blodapelsinjuice, ha det i formen tillsammans med fläskkött när du kör det i ugnen eller använd juicen som bas till en glaze för revbensspjällen.