Frisk, syrlig och med en smak likt inget annat
Det är lätt hänt att jag svävar iväg i stora ord när det kommer till fläder. Uppflugen på en stege för att komma åt de första utslagna klasarna som strävar mot solen drömmer jag om allt som ska göras med de vita, ljuvliga blommorna.
Fläder hittar man vilt växande på många platser och så länge man vet att göra skillnad på falsk fläder (runda blomklasar) och äkta (platta blomklasar) är det bara att plocka så mycket man kan bära med sig. Väl hemma lägger man dem på en vit handduk så att eventuella småkryp avlägsnar sig.
De klasar som inte används direkt förpackas i fryspåsar (jag lägger tjugo klasar i varje påse) och fryser ner. När man sen tar upp dem för att göra saft av dem läggs de frysta i det kokande vattnet, annars blir de lätt bruna.
Tips på vägen:
Flädersaft håller sig inte superbra i kylen. Bättre att ha en liten flaska tinad och resten fryst i små burkar i väntan på användning.
Klipp gärna bort grova stjälkbitar från blomklasarna om de är färska när saften görs.
Vill man testa varianter av flädersaften kan man till exempel ha i lite rabarber eller jordgubbar.
En god fläderdrink är saft som späs med iskall cava eller prosecco.
Jag spelade in en film som visar hur jag gör saften:
Flädersaft
Tid: 20 minuter + lite väntan
- 20 blomklasar fläder
- 3 citroner
- 40 g citronsyra
- 1 liter vatten
- 1 kg socker (plus minus lite beroende på smak)
- Skiva citronerna. Lägg i en stor bunke eller en kastrull.
- Skölj av flädern om den är nyplockad och lägg ner i bunken. Pudra över citronsyran.
- Koka upp vattnet och häll det över flädern.
- Sätt på ett lock och ställ svalt minst tjugofyra, men gärna fyrtioåtta timmar.
- Sila av. Eftersom flädern har en del mindre detaljer kan ett tygnät eller silduk vara bra om man vill ha den helt klar. Annars funkar en vanlig sil.
- Rör i cirka 1 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt.
- Koka upp på hög värme och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av löpande. Man måste inte koka upp utan kan om man så önskar enbart röra saften tills sockret löst sig. Det förlänger dock hållbarheten med ett rejält uppkok.
- Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor.
- Jag brukar fylla halvliters PET-flaskor till 3/4 och sen frysa in. Då har man småflaskor att löpande ta fram under sommaren.