• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Flädersaft, som den ska smaka

juni 25, 2013 by Johan Hedberg 7 Comments

Frisk, syrlig och med en smak likt inget annat

Det är lätt hänt att jag svävar iväg i stora ord när det kommer till fläder. Uppflugen på en stege för att komma åt de första utslagna klasarna som strävar mot solen drömmer jag om allt som ska göras med de vita, ljuvliga blommorna.

Fläder hittar man vilt växande på många platser och så länge man vet att göra skillnad på falsk fläder (runda blomklasar) och äkta (platta blomklasar) är det bara att plocka så mycket man kan bära med sig. Väl hemma lägger man dem på en vit handduk så att eventuella småkryp avlägsnar sig.

De klasar som inte används direkt förpackas i fryspåsar (jag lägger tjugo klasar i varje påse) och fryser ner. När man sen tar upp dem för att göra saft av dem läggs de frysta i det kokande vattnet, annars blir de lätt bruna.

Tips på vägen:
Flädersaft håller sig inte superbra i kylen. Bättre att ha en liten flaska tinad och resten fryst i små burkar i väntan på användning.
Klipp gärna bort grova stjälkbitar från blomklasarna om de är färska när saften görs.
Vill man testa varianter av flädersaften kan man till exempel ha i lite rabarber eller jordgubbar.
En god fläderdrink är saft som späs med iskall cava eller prosecco.

Jag spelade in en film som visar hur jag gör saften:


Flädersaft

Tid: 20 minuter + lite väntan 

  • 20 blomklasar fläder
  • 3 citroner
  • 40 g citronsyra
  • 1 liter vatten
  • 1 kg socker (plus minus lite beroende på smak)
  1. Skiva citronerna. Lägg i en stor bunke eller en kastrull.
  2. Skölj av flädern om den är nyplockad och lägg ner i bunken. Pudra över citronsyran.
  3. Koka upp vattnet och häll det över flädern.
  4. Sätt på ett lock och ställ svalt minst tjugofyra, men gärna fyrtioåtta timmar.
  5. Sila av. Eftersom flädern har en del mindre detaljer kan ett tygnät eller silduk vara bra om man vill ha den helt klar. Annars funkar en vanlig sil.
  6. Rör i cirka 1 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt.
  7. Koka upp på hög värme och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av löpande. Man måste inte koka upp utan kan om man så önskar enbart röra saften tills sockret löst sig. Det förlänger dock hållbarheten med ett rejält uppkok.
  8. Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor.
  9. Jag brukar fylla halvliters PET-flaskor till 3/4 och sen frysa in. Då har man småflaskor att löpande ta fram under sommaren.

 

 

Filed Under: Finfika, Fläder, Från skogen, Sylta, safta, konservera Tagged With: blommor, fika, fläder, recept, saft, sommar

Previous Post: « En klassisk rabarberkräm
Next Post: Sveriges bästa recept med fläder 2013 »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme