• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Den söta limpan

februari 10, 2014 by Johan Hedberg 4 Comments

Den sota limpan recept

Den söta limpan

Jag älskar att baka med surdeg. Det känns fräscht att hålla på med något som man själv skapat från grunden och att det är som ett levande väsen gör att utmaningen alltid finns där. Man får inte lata sig, inte tveka och framför allt inte förhasta sig.

Men de där kvällarna när man inser att det inte finns något bröd och heller ingen fördeg som står och puttrar kan man inte hålla på med en massa finlir. Mellan nattningsprocedur, kvällspromenad med hunden och tappra försök att rensa mailkorgen inför stundande arbetsdag behövs det ett bröd som blir grymt gott, men inte heller kräver en arbetsinsats motsvarande ett heltidsjobb.

Entré Den Söta Limpan! För här pratar vi ett klassiskt jästbröd som smakar stort av de klassiska brödkryddorna, får sötma av sirap och slutligen penslas med smör för extra mycket smak.

Receptet är hämtat ur min bok ‘Smör – Kärna, bryna, baka‘. När man vill ha tillgång till hela boken kan man köpa en signerad Smör-bok här eller en vanlig version här.

 

Den söta limpan

Tid: 2 1/2 timme
Mängd: 2 limpor

  • 150 g smör
  • 50 g jäst
  • 500 g (5 dl) standardmjölk
  • 1 tsk torkade fänkålsfrön
  • ½ tsk anis
  • 1 krm kummin
  • 15 g (1 msk) salt
  • 210 g (1 ½ dl) mörk sirap
  • 180 g (3 dl) rågmjöl
  • 780 g (13 dl) vetemjöl special
  1. Bryn smöret och ställ åt sidan för att svalna.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37 grader. Stoppa ner lillfingret, känns det ljummet men inte hett är det perfekt. Slå vätskan över jästen. Rör tills allt lösts upp.
  3. Mortla fänkål, anis och kummin. Tillsätt kryddorna, salt, sirap och det brynta smöret (spara ett par matskedar till senare) i jästblandningen.
  4. Häll i mjölet.
  5. Kör i maskin på låg hastighet tills allt blandats. Öka därefter och kör på medelhastighet 6–8 minuter. Poängen är att arbeta upp glutenet. Degen kommer att arbetas ihop till en boll och bli riktigt fast. Stäng av maskinen och lägg degen i en bunke som täcks med en handduk och ställs varmt cirka
    1 timme för att jäsa till dubbel storlek.
  6. Stjälp upp degen på en mjölad yta och dela den i två lika stora delar. Knåda samman och forma till en limpa. Jag trycker ut den till en liten kvadrat. Sedan viker jag ner den övre kanten till mitten av kvadraten, trycker till den med handlovarna och gör samma sak med nedre kanten. Vänd runt degen och vips har man en fin limpa. Upprepa med den andra degbiten. Lägg på en plåt och täck med en handduk. Sätt samtidigt ugnen på 225 grader.
  7. Låt bröden jäsa cirka 30 minuter tills de ökat med cirka 50 procent i storlek.
  8. Skåra bröden med en vass kniv och skjutsa in dem i ugnen. Spruta ett par rejäla tag med en sprayflaska i ugnen eller kasta in ett par isbitar. Efter 10 minuter sänker man temperaturen till 210 grader. Efter cirka 40 minuter har bröden fått fin form och är cirka 96 grader i mitten. Knacka på det i botten och låter det ihåligt är brödet klart. Ta ut, pensla med det brynta smöret som är kvar och låt svalna på galler.

Foto: Ulrika Ekblom

 

Filed Under: Boken, Bröd, Från ugnen Tagged With: baka, Bröd, limpa, recept, sirap, smör

Previous Post: « Recept på en riktigt god pulled pork
Next Post: Sista minuten-tips för Alla Hjärtans Dag 2014 »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme