Den sota limpan recept

Den söta limpan

Jag älskar att baka med surdeg. Det känns fräscht att hålla på med något som man själv skapat från grunden och att det är som ett levande väsen gör att utmaningen alltid finns där. Man får inte lata sig, inte tveka och framför allt inte förhasta sig.

Men de där kvällarna när man inser att det inte finns något bröd och heller ingen fördeg som står och puttrar kan man inte hålla på med en massa finlir. Mellan nattningsprocedur, kvällspromenad med hunden och tappra försök att rensa mailkorgen inför stundande arbetsdag behövs det ett bröd som blir grymt gott, men inte heller kräver en arbetsinsats motsvarande ett heltidsjobb.

Entré Den Söta Limpan! För här pratar vi ett klassiskt jästbröd som smakar stort av de klassiska brödkryddorna, får sötma av sirap och slutligen penslas med smör för extra mycket smak.

Receptet är hämtat ur min bok ’Smör – Kärna, bryna, baka’. När man vill ha tillgång till hela boken kan man köpa en signerad Smör-bok här eller en vanlig version här.

 

Den söta limpan

Tid: 2 1/2 timme
Mängd: 2 limpor

  1. Bryn smöret och ställ åt sidan för att svalna.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37 grader. Stoppa ner lillfingret, känns det ljummet men inte hett är det perfekt. Slå vätskan över jästen. Rör tills allt lösts upp.
  3. Mortla fänkål, anis och kummin. Tillsätt kryddorna, salt, sirap och det brynta smöret (spara ett par matskedar till senare) i jästblandningen.
  4. Häll i mjölet.
  5. Kör i maskin på låg hastighet tills allt blandats. Öka därefter och kör på medelhastighet 6–8 minuter. Poängen är att arbeta upp glutenet. Degen kommer att arbetas ihop till en boll och bli riktigt fast. Stäng av maskinen och lägg degen i en bunke som täcks med en handduk och ställs varmt cirka
    1 timme för att jäsa till dubbel storlek.
  6. Stjälp upp degen på en mjölad yta och dela den i två lika stora delar. Knåda samman och forma till en limpa. Jag trycker ut den till en liten kvadrat. Sedan viker jag ner den övre kanten till mitten av kvadraten, trycker till den med handlovarna och gör samma sak med nedre kanten. Vänd runt degen och vips har man en fin limpa. Upprepa med den andra degbiten. Lägg på en plåt och täck med en handduk. Sätt samtidigt ugnen på 225 grader.
  7. Låt bröden jäsa cirka 30 minuter tills de ökat med cirka 50 procent i storlek.
  8. Skåra bröden med en vass kniv och skjutsa in dem i ugnen. Spruta ett par rejäla tag med en sprayflaska i ugnen eller kasta in ett par isbitar. Efter 10 minuter sänker man temperaturen till 210 grader. Efter cirka 40 minuter har bröden fått fin form och är cirka 96 grader i mitten. Knacka på det i botten och låter det ihåligt är brödet klart. Ta ut, pensla med det brynta smöret som är kvar och låt svalna på galler.

Foto: Ulrika Ekblom