Chokladkaka mousse recept

Om du har en eftermiddag över är det här ett stimulerande hantverk

Ibland vill man göra en snabb och smidig sommartårta och ibland är det värt att offra ett par timmar på en riktigt snygg fransk jordgubbstårta med hallonmousse. De ligger inom rimlighetens gräns. Man vet att det kommer ta tid, men det kräver inte att man totalt avskärmar sig från omvärlden i en halv dag.

Det gör däremot den här tårtan. Några olika lager som varvas till en kombo som faller de flesta i smaken. Första gången man gör den kommer det medföra ett antal svordomar men precis som allt annat i köket går det dubbelt så snabbt vid andra försöket.

Andra fördelar är att man kan göra den när man har några timmar över och sen förvara den i frysen en tid tills rätt tillfälle uppenbarar sig. Den går även att variera i oändlighet. Prova att göra bottnarna utan kakao och istället ha i lite lime. Eller gör en kokosmousse istället för chokladmousse. Gelén behöver inte bestå av hallon – testa till exempel passionsfrukt.

Precis som alltid annars när det kommer till choklad – köp en bra. Valrhonas kakaopulver finns att få tag på i alla större matvarubutiker eller så kan de ta hem. Kostar mer än den ’vanliga’ men smakar många gånger bättre. Tro mig, du kommer bli lyckligare på alla sätt och vis.

Den här tårtan är ett av mina två bidrag till ’Now You’re Cooking’ som är Electrolux live-sända event där proffskockar 24 timmar om dygnet 22-24 april kommer laga mat, prata mat och tipsa om mat. Känns galet stort att de kommer göra just min tårta inför miljonpublik. Vill du att de ska laga även ditt recept? Se då till att vara med i min tävling där tre vinnare får dels alla köksredskap från nya serien Expressionist Collection, dels får just sina recept lagade live.

Du behöver lite utrustning för att garantera ett bra resultat:
– Hushållsvåg
– En form. Antingen en ställbar form med höga kanter eller så tar du en limpform som har raka kanter.
– Spritspåse och gärna en rund tyll med 1 cm öppning
– Termometer

Det ser ut som att det är en oändlig mängd av instruktioner nedan. Det skulle gå att hålla mycket kortare men jag har valt att ta med alla detaljer för att säkerställa att även de som inte är supererfarna kommer lyckas med den.

 

Chokladtårta med lager av mousse och hallongelé

Tid: Minst 4 timmar
Mängd: 8 portioner

Chokladbotten

Hallongelé

Glasering

Övrigt

 1. Gör moussen dagen innan.
 2. Sätt ugnen på 180 grader. Säkerställ att alla ingredienser är rumstempererade.
 3. Mät upp alla ingredienser och läs igenom instruktionerna en gång extra.
 4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och mät ut ett område som är dubbelt så stort som formen du tänker använda. Jag rekommenderar en limpform med raka kanter. Rita tydliga streck på bakplåtspappret så du sen vet inom vilket område du ska placera smeten till kakbottnen.
 5. Sikta ner mjöl och kakao i en skål. Rör så de blandas helt.
 6. Vispa äggvitorna till ett fast skum (hushållsassistent eller elvisp är helt klart att föredra här).
 7. Tillsätt lite av sockret i taget och fortsätt vispa till en fast maräng (allt socker ska vara löst i äggvitorna).
 8. Häll i äggulorna och vispa några få sekunder, precis så att allt blandas men inte mer.
 9. Tillsätt en tredjedel av mjölblandningen och vänd ner med en slickepott. När det är blandat gör man upprepar man med ytterligare en tredjedel och därefter det återstående mjölet. Tänk på att inte bearbeta smeten för mycket eftersom man vill ha kvar så mycket luft som möjligt i den.
 10. Fyll smeten i en spritspåse och spritsa långa linjer med smet intill varandra tills det tidigare markerade området är helt täckt. Har man ingen spritspåse kan man självklart sprida ut smeten i ett 1 cm tjockt lager med hjälp av palettkniv eller slickepott.
 11. Grädda smeten i mitten av ugnen cirka 10-12 minuter. När den stannat och känns lite svampig är den klar. Man kan med fördel rotera plåten efter halva tiden. Var försiktig så den inte blir för hårt gräddad.
 12. Låt kakan svalna på galler. Skär därefter rent den så den passar i formen men låt den ligga kvar på bakplåtspappret.
 13. Frys in kakan.
 14. Gör hallongelén. Om man använder frysta hallon kokar man upp dem på medelvärme och låter dem sjuda ett par minuter. Därefter passerar man dem genom en sil så alla kärnor avlägsnas. Det är den passerade mängden som räknas – det ska vara 150 g.
 15. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
 16. Hetta upp puré och socker. Smaka av så den inte blir jättesyrlig, men absolut inte för söt. Meningen är att den ska vara som en kontrast till den lite sötare chokladkakan.
 17. Rör ner gelatinbladen i den heta purén och säkerställ att alla klumpar är borta. Låt svalna.
 18. Antingen klär man limpformen med plastfolie eller så tar man en ram med liknande mått och ställer på en silikonmatta.
 19. Häll därefter purén i formen tills den bildat ett lager på 2-4 mm. Tjockleken på hallongelén är lite av en smaksak. Vill man att den ska få en framskjuten plats bland smakerna skapar man ett lite tjockare lager.
 20. Ställ in formen i frysen till den stelnat helt. Ta därefter ur gelén ur formen men låt den ligga kvar i frysen.
 21. Klä återigen insidan och botten av formen med plast.
 22. Ta fram en kakbotten. Lägg den i botten av formen.
 23. Ha i ett rejält lager med chokladmousse och släta ut det ordentligt. Ställ återigen in formen i frysen så moussen stelnar.
 24. Placera ett till kaklager ovanpå moussen och lägg hallongelén ovanpå kakan.
 25. Täck med ytterligare ett lager mousse och nu vill man att det verkligen blir slätt ovanpå. Det går så klart att justera i efterhand med en kniv. Frys in kakan, gärna över natten, så den blir helt genomfryst.
 26. Gör glaseringen genom att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten.
 27. Koka upp socker, vatten, grädde och kakao. Rör därefter i gelatinbladen.
 28. Ta fram kakan ur frysen och ta ur den ur formen. Ställ den på något som är mindre än kakan i formen och placera det därefter på ett galler. Sätt sen gallret ovanpå en bunke som är betydligt vidare än kakan. Nu har vi skapat en uppsamling för den glasering som rinner av kakan.
 29. När glaseringen har en temperatur på 40-45 grader häller man den över kakan så att ett tunt lager får fäste. Vad som händer är att den kalla kakan får gelatinet att stelna ögonblickligen och därmed bildas ett ytskikt med glansig choklad.
 30. Dra av glasering som letat sig in under kakan och ställ därefter in den i frysen igen.
 31. Någon timme innan servering tar man fram kakan och låter halvtina. Skär upp den i lagom stora bitar (hellre för små än för stora!) med en tunn, lätt tandad kniv.
 32. Garnera med ett hallon och lite choklad.