• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Blåbärssaft – recept på en sommarklassiker

augusti 2, 2014 by Johan Hedberg Leave a Comment

Blåbär recept

Garanterade fläckar på barnkalaset

Det är rena mardrömmen att servera ett stim lekande sexåringar blåbärssylt, framför allt om man har barnkalas inomhus. Det slutar alltid med fläckar på de mest otippade ställen. Eller som väninnan som tappade en burk blåbärspuré på golvet timmen innan mäklaren skulle komma och fota lägenheten. Jag får rysningar bara jag tänker på det.

Det finns dock en stor fördel med blåbärssaft – det är så vansinnigt gott. Kanske en av mina topp 3 – sommardrycker (flädersaften kniper förstaplatsen tätt följt av rabarbersaft).

En viktig regel att tänka på när man kokar saft är att aldrig använda omogna bär. De innehåller betydligt mer pektin än mogna och risken är överhängande att det blir geléklumpar i flaskorna. Övermogna bär är faktiskt bäst när det kommer till saftkokande.

Det klassiska sättet att koka saft på är att man tar 1 kg bär, häller därefter på 3-4 dl vatten och därefter låter det hela sjuda 10-12 minuter eller tills alla bären är mosiga och mjuka. Tryck då sönder dem med en hålslev eller om du är utomhus – lägg ner i en potatispress och pressa ut moset i kastrullen. Häll sen allt i en saftsil och lämna att rinna av 1 timme. Pressa in för då får man med större partiklar, vilket man inte vill ha i en saft.

Mät sen hur mycket saft det blev och ha i cirka 6 dl socker per liter saft. Sjud saft och socker tills allt sockret är löst. Koka upp och låt koka ett par minuter samtidigt som du skummar löpande. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor eller fina glasburkar. På med locket och ställ svalt och mörkt.

Men det finns ett annat sätt som jag ofta använder när jag gör saft – låter smakerna dra ur i lugn och ro. Det ger ett fantastiskt resultat när man gör äppeldricka och funkar utmärkt även till blåbären.

Receptet nedan kan med fördel dubbleras.

Tips:
– Blanda blåbären med andra bär! Jordgubbar, lingon, hallon, björnbär och smultron passar extra bra.
– Lägg i en halv urskrapad vaniljstång och låt dra.

 

Blåbärssaft

Tid: 1-2 dagar

  • 1 liter blåbär
  • 1 tsk citronsyra
  • 1/2 liter vatten
  • 6 dl strösocker per liter avrunnen saft
  1. Blanda blåbär och citronsyra i en kastrull, gryta eller hink. Mosa dem med en hålslev eller baksidan av en sked.
  2. Koka upp vattnet och slå över blåbären. Täck med ett lock eller plastfolie och ställ svalt 1-2 dygn.
  3. Häll allt i en silduk och låt rinna av. Pressa inte!
  4. Mät mängden saft och häll i socker enligt instruktionerna ovan.
  5. Värm sakta och rör hela tiden tills allt socker är löst.
  6. Koka därefter saften ett par minuter och skumma av löpande. Man måste inte koka upp saften utan kan röra ut sockret i den svala saften. Dock ökar hållbarheten markant om saften får koka ett par minuter.
  7. Häll upp på väl rengjorda flaskor eller burkar.

 

Filed Under: Från skogen, Sylta, safta, konservera Tagged With: blåbär, koka, rårörd, recept, saft

Previous Post: « Blåbärssylt – recept och tips
Next Post: Blåbär – 10 recept och tips »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme