Blåbär recept

Garanterade fläckar på barnkalaset

Det är rena mardrömmen att servera ett stim lekande sexåringar blåbärssylt, framför allt om man har barnkalas inomhus. Det slutar alltid med fläckar på de mest otippade ställen. Eller som väninnan som tappade en burk blåbärspuré på golvet timmen innan mäklaren skulle komma och fota lägenheten. Jag får rysningar bara jag tänker på det.

Det finns dock en stor fördel med blåbärssaft – det är så vansinnigt gott. Kanske en av mina topp 3 – sommardrycker (flädersaften kniper förstaplatsen tätt följt av rabarbersaft).

En viktig regel att tänka på när man kokar saft är att aldrig använda omogna bär. De innehåller betydligt mer pektin än mogna och risken är överhängande att det blir geléklumpar i flaskorna. Övermogna bär är faktiskt bäst när det kommer till saftkokande.

Det klassiska sättet att koka saft på är att man tar 1 kg bär, häller därefter på 3-4 dl vatten och därefter låter det hela sjuda 10-12 minuter eller tills alla bären är mosiga och mjuka. Tryck då sönder dem med en hålslev eller om du är utomhus – lägg ner i en potatispress och pressa ut moset i kastrullen. Häll sen allt i en saftsil och lämna att rinna av 1 timme. Pressa in för då får man med större partiklar, vilket man inte vill ha i en saft.

Mät sen hur mycket saft det blev och ha i cirka 6 dl socker per liter saft. Sjud saft och socker tills allt sockret är löst. Koka upp och låt koka ett par minuter samtidigt som du skummar löpande. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor eller fina glasburkar. På med locket och ställ svalt och mörkt.

Men det finns ett annat sätt som jag ofta använder när jag gör saft – låter smakerna dra ur i lugn och ro. Det ger ett fantastiskt resultat när man gör äppeldricka och funkar utmärkt även till blåbären.

Receptet nedan kan med fördel dubbleras.

Tips:
– Blanda blåbären med andra bär! Jordgubbar, lingon, hallon, björnbär och smultron passar extra bra.
– Lägg i en halv urskrapad vaniljstång och låt dra.

 

Blåbärssaft

Tid: 1-2 dagar

  1. Blanda blåbär och citronsyra i en kastrull, gryta eller hink. Mosa dem med en hålslev eller baksidan av en sked.
  2. Koka upp vattnet och slå över blåbären. Täck med ett lock eller plastfolie och ställ svalt 1-2 dygn.
  3. Häll allt i en silduk och låt rinna av. Pressa inte!
  4. Mät mängden saft och häll i socker enligt instruktionerna ovan.
  5. Värm sakta och rör hela tiden tills allt socker är löst.
  6. Koka därefter saften ett par minuter och skumma av löpande. Man måste inte koka upp saften utan kan röra ut sockret i den svala saften. Dock ökar hållbarheten markant om saften får koka ett par minuter.
  7. Häll upp på väl rengjorda flaskor eller burkar.