Tomater kanariska

Först händer ingenting och sen äter man ihjäl sig

Visst är det ungefär nu som tomatsäsongen når sin absoluta peak? Efter att alla lyckliga stunder i växthuset med att plocka tjuvskott, vattna och hålla temperaturen perfekt kommer belöningen sakta smygande.

Först är det ett par tomater som man lyckligt får bära in. Sen övergår morgontomaten till att bli så många att man gör en tomatsallad till grillkvällen. En vecka senare börjar man uppmana resten av familjen att äta mer. Nånstans väcks tanken ’Har vi egentligen för många tomatplantor?’.

Så här i början av augusti har den initiala glädjen bytts mot något som gränsar till panik. Plantorna levererar i en takt som en normal småbarnsfamilj omöjligt klarar av att konsumera utan risk för lycopenförgiftning (vilket inte finns på riktigt). Nån säger ’Nästa år ska vi inte ha mer än max en tomatplanta’ (ett uttalande som kategoriskt kommer förnekas nästkommande vår).

Istället för att bryta ihop och trakassera grannarna med frågor om de kan förbarma sig så finns det en hel del saker man kan göra med sina tomater, just när man har väldigt mycket av dem. Det handlar om att på olika sätt konservera eller förädla dem för att bevara smakerna till vintern.

Här är mina 8 bästa tips:

1. Koka tomatsås.
Den går utmärkt att frysa, passar till så oerhört mycket och man kan utan problem göra av med 3-4 kg tomater.
Jag gjorde en film som visar hur man gör steg för steg.

2. Hemgjord tomatpuré
Får man hem ett lastbilslass tomater är det puré man gör på dem. Kortfattat så kokar man dem mjuka, passerar genom sil och sen sjuder i flera timmar tills vätskan reducerats och sockret karamelliserats. Recept i länken i rubriken.

3. Konservera tomaterna
Suverän metod om man har riktigt gott om dem.
Ta ett gäng glasburkar med skruvlock och ställ in i ugnen på 120 grader under 10 minuter så de blir helt steriliserade. Packa därefter tomater, några basilikablad, kanske några vitlöksklyftor och måhända lite oregano eller salvia, riktigt hårt i hela burken.

Det ska inte vara några luftfickor kvar att tala om.
Häll på ett par matskedar med en riktigt god olivolja, en rejäl nypa havssalt och några stadiga drag med pepparkvarnen. Skruva på locket, men inte helt utan bara så det börjar bli lite, lite motstånd. Ställ in i ugnen igen och när det börjar bubbla ordentligt tar man ut dem och drar åt locket sista biten.

Vad som händer nu är att man har konserverat de små liven och trots att jag förvarar dem i skafferiet klarade sig alla tills jag ätit upp dem. Den sista gick åt i slutet av februari. Det som är så ljuvligt är att de smakar precis som när de skördades. Varenda uns smak blir kvar.

4. Soltorkade tomater 
Det må inte vara lika coolt som när det kom på 90-talet, men fortfarande lika gott, för att inte tala om praktiskt. För när man torkar tomaterna försvinner vätskan men smakerna blir kvar – och det är ju precis det man vill. Plus att det går superenkelt att göra mängder av dem på en gång.

5. Gazpacho 
Kanske den godaste av tomatsoppor. Frys in i portionsförpackningar och ta fram när du är sugen på något svalkande och ändå mättande. För att inte tala om nyttigt.

6. Rosta och konservera dem
Sätt ugnen på 120 grader. Dela tomaterna och lägg dem med skinnsidan uppåt. In med dem i ugnen minst 5-6 timmar (beroende på storlek) tills de skrumpnat ihop. Tryck ner dem i en burk och toppa med lite olivolja. Ställ in i kylen. Klarar sig löjligt länge och är fantastiskt i en pastasås eller när som helst där man vill ha mycket tomatsmak.

7. Hemgjorda krossade tomater
Koka upp rejält med vatten. Lägg i några tomater och ta upp dem med en hålslev efter 5-6 sekunder. Lägg dem direkt i iskallt vatten. Skalet spricker och är lätt att dra bort. Skär upp tomaterna i grova bitar men ta inte med den hårda stocken i mitten. Lägg bitarna i fryspåsar och stoppa in i frysen. Jag föredrar små påsar som gör att det är lätt att ta fram tillräckligt mycket för en ratatouille, soppa eller annat där krossade tomater finns med i receptet.

8. Kryddig och söt tomatsås
Den här blir riktigt söt men ändå kryddig. Prova att värma upp den, ha i lite pecorino och vips har du en kalasgod pastasås. Eller stek lite kycklinglårfiléer, ringla ner lite grädde i stekpannan och klicka i tomatsåsen. Enklare middag är svårt att göra.

Ta 2-3 tomater, 2 lökar (röda, gula, schalottenlök, det du har hemma), 1-2 chilifrukter av valfri sort, 10-12 klyftor vitlök, 1 dl olivolja, en näve färsk basilika och oregano. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Grovhacka allt (ta bort stocken ur tomaterna) och sprid på plåten. Ringla över olivoljan. Ställ in i ugnen 1-2 timmar tills tomaterna börjat bli mörka och nästan lite brynta. Kör genom en passertillsats eller som i mitt fall – en gammal hederlig passervagga.

Spola några små burkar i kokande vatten så de blir steriliserade. 
Fyll upp med den heta såsen, skruva på locket och vänd upp och ner (så luften passerar genom den heta såsen). Förvara mörkt och svalt.
Eller så fryser man in den.