• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Plommonmarmelad – recept med en nypa citron

september 6, 2014 by Johan Hedberg Leave a Comment

Plommonmarmelad recept

Den största utmaningen är att inte äta upp alla innan man kokar dem

När jag var liten och skulle cykla iväg till plugget på de lite svala höstmorgnarna gjorde jag alltid ett snabbt stopp vid plommonträdet. Vartannat år gav det hysteriska mängder av de mest fantastiska Viktoriaplommon. Säsongen var alltför kort men skapade minnen jag levde på hela vintern.

Nuförtiden är det en konstant jakt på vänliga själar som fått nog av sina plommonskörd och gladeligen delar med sig. Även om Viktoriaplommonen på mina breddgrader blir klara först i början/mitten av september har jag redan börjat scanna av närmaste området.

Förra helgen gick det så långt att vi tog en spontan promenad (läs: planerad) över ett kolonilottsområde av den seriösare sorten. Där råkade jag hälsa på en dam och hade det inte varit för att mina ögon spelade mig ett spratt och plommonen var aningen omogna så hade vi gått därifrån med kassar fyllda. Nu fick jag snabbt avsluta samtalet och retirera för att inte fastna i den klassiska ska ni inte ha en kopp kaffe?-fällan.

Förra året skrev jag ihop ett inlägg med 9 olika tips på saker att göra med sina plommon men nu känner jag att det är dags att vi fördjupar oss lite i marmeladkokeriet.

Plommonmarmelad skiljer sig lite från annan marmelad eftersom man måste koka frukten till önskad konsistens innan man tillsätter sockret. Vad som annars händer är att skalet blir syltat och får en jätteknepig konsistens. Inte alls något att eftersträva.

Jag är något så vansinnigt kluven till smaksatta marmelader. Ibland känns det som en gimmick vissa producenter lägger sig till med i tron att ju mer corny en marmelad är, desto mer säljer den. Ingen bra idé.

Men plommonmarmelad fungerar faktiskt utmärkt att smaksätta en aning. Då kanske man mer använder den till desserter och goda ostar, lite likt fikonmarmelad. Några saker man kan stoppa ner i den är kanel, vanilj, stjärnanis, rabarber, rom eller cognac.

Jag brukar alltid skriva att man ska pensla ner kanterna av grytan / kastrullen med vatten när man tillsatt sockret. Skälet är att det smälta sockret ofta skvätter upp lite och då bildar de hårda små kristaller som lätt faller tillbaka ner i marmeladen. Eftersom man inte vill ha hårda bitar i sitt lena fruktkok är det alltså på gränsen till livsviktigt att man motverkar problemet. Detta görs enklast genom att ta en liten pensel, doppa den i vatten och sen pensla insidan av kärlet så allt socker löses upp och återbördas till koket. Men det här visste ni redan eftersom jag tjatat om det så himla mycket tidigare.

Men vänta nu! Vilken sorts plommon ska man använda? Ärligt talat, det spelar ingen större roll. Det blir gott med alla men eftersom jag håller Viktoriaplommonen högst så får jag väl lägga min röst på dem. Det blir också en lite mer gul-vinröd marmelad med dem. Opal och andra mörka plommon ger en mer djuplila färg på slutprodukten.

Köpte du på tok för mycket plommon? Inte riktigt läge koka marmelad på allt och inte sugen på att äta upp dem nu direkt? Halvera dem, ta ur kärnan och lägg frukten i en glasburk. Täck med vodka. Låt stå i kylen 3-4 veckor. Sila av. Häll i lite sockerlag (1 del socker, 1 del vatten som kokats upp). Plommonlikör!

Andra alternativ om man har massor av plommon: Romtopf! 

Tips:
– I receptet står det att man ska koka dem mjuka. Det är så klart lite av en smakfråga exakt hur mjuka man vill ha dem. Lite tuggmotstånd är alltid trevligt men de får inte bli för köttiga. Man ska kunna pressa ut dem över en toast om så krävs.
– Knäck ett par av kärnorna och plocka ut nöten inuti. Lägg med dem i koket så får marmeladen en lite nötigare ton.
– Vill man går det så klart att utesluta citronen. Men jag tycker den ger en fräschör som behövs.

Plommonmarmelad
Tid: 1 timme  

  • 500 g urkärnade plommon
  • 1 dl vatten
  • 1/2 citron
  • 300 g socker
  1. Skölj plommonen noga innan du delar och kärnar ur dem.
  2. Lägg frukten i en tjockbottnad kastrull och slå över vattnet.
  3. Tvätta citronen. Riv ner det allra yttersta skalet i kastrullen och pressa i saften.
  4. Koka tills plommonen är mjuka.
  5. Häll över sockret och koka upp under omrörning. Pensla insidan av kastrullen (se ovan).
  6. Koka på hög värme tills marmeladen är 106 grader varm. Eller lägg en klick på ett iskallt fat och dra med fingret genom klicken. Om den inte rinner ihop igen är marmeladen klar.
  7. Häll upp på väl rengjorda, varma burkar och skruva åt locket.

Filed Under: Sylta, safta, konservera Tagged With: marmelad, opal, plommon, recept, viktoriaplommon

Previous Post: « Lingonkaka i långpanna från Nyhetsmorgon
Next Post: Äppelmos – recept på ett gott hemgjort mos »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme