Plommonmarmelad recept

Den största utmaningen är att inte äta upp alla innan man kokar dem

När jag var liten och skulle cykla iväg till plugget på de lite svala höstmorgnarna gjorde jag alltid ett snabbt stopp vid plommonträdet. Vartannat år gav det hysteriska mängder av de mest fantastiska Viktoriaplommon. Säsongen var alltför kort men skapade minnen jag levde på hela vintern.

Nuförtiden är det en konstant jakt på vänliga själar som fått nog av sina plommonskörd och gladeligen delar med sig. Även om Viktoriaplommonen på mina breddgrader blir klara först i början/mitten av september har jag redan börjat scanna av närmaste området.

Förra helgen gick det så långt att vi tog en spontan promenad (läs: planerad) över ett kolonilottsområde av den seriösare sorten. Där råkade jag hälsa på en dam och hade det inte varit för att mina ögon spelade mig ett spratt och plommonen var aningen omogna så hade vi gått därifrån med kassar fyllda. Nu fick jag snabbt avsluta samtalet och retirera för att inte fastna i den klassiska ska ni inte ha en kopp kaffe?-fällan.

Förra året skrev jag ihop ett inlägg med 9 olika tips på saker att göra med sina plommon men nu känner jag att det är dags att vi fördjupar oss lite i marmeladkokeriet.

Plommonmarmelad skiljer sig lite från annan marmelad eftersom man måste koka frukten till önskad konsistens innan man tillsätter sockret. Vad som annars händer är att skalet blir syltat och får en jätteknepig konsistens. Inte alls något att eftersträva.

Jag är något så vansinnigt kluven till smaksatta marmelader. Ibland känns det som en gimmick vissa producenter lägger sig till med i tron att ju mer corny en marmelad är, desto mer säljer den. Ingen bra idé.

Men plommonmarmelad fungerar faktiskt utmärkt att smaksätta en aning. Då kanske man mer använder den till desserter och goda ostar, lite likt fikonmarmelad. Några saker man kan stoppa ner i den är kanel, vanilj, stjärnanis, rabarber, rom eller cognac.

Jag brukar alltid skriva att man ska pensla ner kanterna av grytan / kastrullen med vatten när man tillsatt sockret. Skälet är att det smälta sockret ofta skvätter upp lite och då bildar de hårda små kristaller som lätt faller tillbaka ner i marmeladen. Eftersom man inte vill ha hårda bitar i sitt lena fruktkok är det alltså på gränsen till livsviktigt att man motverkar problemet. Detta görs enklast genom att ta en liten pensel, doppa den i vatten och sen pensla insidan av kärlet så allt socker löses upp och återbördas till koket. Men det här visste ni redan eftersom jag tjatat om det så himla mycket tidigare.

Men vänta nu! Vilken sorts plommon ska man använda? Ärligt talat, det spelar ingen större roll. Det blir gott med alla men eftersom jag håller Viktoriaplommonen högst så får jag väl lägga min röst på dem. Det blir också en lite mer gul-vinröd marmelad med dem. Opal och andra mörka plommon ger en mer djuplila färg på slutprodukten.

Köpte du på tok för mycket plommon? Inte riktigt läge koka marmelad på allt och inte sugen på att äta upp dem nu direkt? Halvera dem, ta ur kärnan och lägg frukten i en glasburk. Täck med vodka. Låt stå i kylen 3-4 veckor. Sila av. Häll i lite sockerlag (1 del socker, 1 del vatten som kokats upp). Plommonlikör!

Andra alternativ om man har massor av plommon: Romtopf! 

Tips:
– I receptet står det att man ska koka dem mjuka. Det är så klart lite av en smakfråga exakt hur mjuka man vill ha dem. Lite tuggmotstånd är alltid trevligt men de får inte bli för köttiga. Man ska kunna pressa ut dem över en toast om så krävs.
– Knäck ett par av kärnorna och plocka ut nöten inuti. Lägg med dem i koket så får marmeladen en lite nötigare ton.
– Vill man går det så klart att utesluta citronen. Men jag tycker den ger en fräschör som behövs.

Plommonmarmelad
Tid: 1 timme  

  1. Skölj plommonen noga innan du delar och kärnar ur dem.
  2. Lägg frukten i en tjockbottnad kastrull och slå över vattnet.
  3. Tvätta citronen. Riv ner det allra yttersta skalet i kastrullen och pressa i saften.
  4. Koka tills plommonen är mjuka.
  5. Häll över sockret och koka upp under omrörning. Pensla insidan av kastrullen (se ovan).
  6. Koka på hög värme tills marmeladen är 106 grader varm. Eller lägg en klick på ett iskallt fat och dra med fingret genom klicken. Om den inte rinner ihop igen är marmeladen klar.
  7. Häll upp på väl rengjorda, varma burkar och skruva åt locket.