• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Kycklingvingar till VM-festen

februari 22, 2015 by Johan Hedberg Leave a Comment

Så satt vi där, bänkade framför framför TV:n efter veckor av mental uppladdning. Samtalen kretsade kring Jönssons ångest över att inte kunna vara med, Northugs möjligheter till återkomst och om spåren skulle hålla i det på tok för varma vädret.

När kvalet i den klassiska sprinten var avklarat kände vi hungern komma krypande. Det behövdes fingerfood, sånt man kan ställa fram på bordet och plocka med när lusten faller på. Det behövdes också något gott att dricka till efter en dag i skidbacken (ja, vi var i Sälen några dagar).

Kycklingvingar är så förbaskat tacksamt för de går alltid att ha i frysen och de blir världens godaste bara de får hjälp av lite kryddor och såser. Eftersom det här är perioden då vi äter som mest amerikanska pannkakor fanns det en redig flaska lönnsirap i skafferiet. Den fick bli en bra grund.

Ibland friterar jag dem. Det är gott eftersom de blir riktigt krispiga runtom, men lite omständigt jämfört med hur vansinnigt snabbt det går att sprida ut dem i en form, ha på någon form av sås eller smaksättning och sen köra dem i ugnen tills de har fin färg. Somliga låter dem gå lite längre på 180 grader medan jag är den som nästan vill grilla dem och därför kör 225 grader runt 15-20 minuter.

Receptet nedan är duktigt smidigt och precis vad man hinner fokusera på mellan kval och final i de kommande tävlingarna. Samtidigt kan man göra det ännu enklare för sig genom att använda en färdig bbq-sås (eller göra en egen) eller kanske en teriyakisås och pensla dem med.

Vill man ha lite mer matighet kan man servera en cole slaw, sallad eller bakad potatis till.

Kycklingvingar lonnsirap glaze narbild recept

Jag gjorde en drink till som passar riktigt bra. Rom och whisky är riktigt bra polare och det här är lite som en whisky cola men med tillägg som gör den – och hata mig inte nu för att jag låter så gammal – lite mer modern.

Så här gjorde jag: Häll 4 cl Singleton Spey Cascade, 2 cl mörk rom (jag använde Captain Morgan Spiced Gold) och 5 droppar Angostura Bitter i en shaker eller stort glas. Hyvla av en bit apelsinskal (endast det yttersta), vrid det lite mellan fingrarna så oljan kommer fram och lägg ner även det. Häll i rejält med is och skaka allt. Sila av isen och häll upp i ett kylt glas. Fyll upp med väl kyld cola och toppa om man så önskar med apelsinskal och eventuellt mer is.

 

Kycklingvingar med lönnsirapglaze
Tid: 45 minuter 
Mängd: 4 portioner

  • 1 kg kycklingvingar
  • 2-3 dl lönnsirap
  • 1 dl farinsocker
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0.5 dl japansk soja
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 msk tomatpuré
  • 0.5 dl Singleton Spey Cascade
  • 1 salladslök (valfritt)
  1. Tina vingarna om de är frysta. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Torka av vingarna så de är torra på ytan. Skär av yttersta vingspetsen och dela vingen i två delar.
  3. Lägg dem i en form och tillaga i mitten av ugnen. När de fått färg och blivit krispiga i skinnet är de klara. Räkna med 15-20 minuter.
  4. Blanda lönnsirap och farinsocker i en kastrull.
  5. Pressa i vitlöken och blanda ner sirapen.
  6. Tillsätt soja, dijonsenap, svartpeppar, tomatpuré och whisky.
  7. Koka upp och låt sjuda på mellanvärme tills såsen tjocknat och blivit simmig.
  8. Lägg de varma kycklingvingarna i en skål, häll över såsen och skaka runt ordentligt tills de är helt täckta.
  9. Finhacka salladslöken, strö över och servera.

Disclaimer: Det här inlägget och receptet är framtaget på uppdrag av Singleton Spey Cascade. Jag får alltså betalt för att skriva det men innehållet är helt framtaget av mig. Om jag inte hade gillat produkten hade jag aldrig jobbat med den.

Filed Under: Kyckling, Whisky Tagged With: bbq, kycklingvingar, recept, singleton, whisky

Previous Post: « Svårt att hitta ett recept? Använd sökfunktionen!
Next Post: Sluta noja så förbannat kring bäst före-datum »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme