Så satt vi där, bänkade framför framför TV:n efter veckor av mental uppladdning. Samtalen kretsade kring Jönssons ångest över att inte kunna vara med, Northugs möjligheter till återkomst och om spåren skulle hålla i det på tok för varma vädret.

När kvalet i den klassiska sprinten var avklarat kände vi hungern komma krypande. Det behövdes fingerfood, sånt man kan ställa fram på bordet och plocka med när lusten faller på. Det behövdes också något gott att dricka till efter en dag i skidbacken (ja, vi var i Sälen några dagar).

Kycklingvingar är så förbaskat tacksamt för de går alltid att ha i frysen och de blir världens godaste bara de får hjälp av lite kryddor och såser. Eftersom det här är perioden då vi äter som mest amerikanska pannkakor fanns det en redig flaska lönnsirap i skafferiet. Den fick bli en bra grund.

Ibland friterar jag dem. Det är gott eftersom de blir riktigt krispiga runtom, men lite omständigt jämfört med hur vansinnigt snabbt det går att sprida ut dem i en form, ha på någon form av sås eller smaksättning och sen köra dem i ugnen tills de har fin färg. Somliga låter dem gå lite längre på 180 grader medan jag är den som nästan vill grilla dem och därför kör 225 grader runt 15-20 minuter.

Receptet nedan är duktigt smidigt och precis vad man hinner fokusera på mellan kval och final i de kommande tävlingarna. Samtidigt kan man göra det ännu enklare för sig genom att använda en färdig bbq-sås (eller göra en egen) eller kanske en teriyakisås och pensla dem med.

Vill man ha lite mer matighet kan man servera en cole slaw, sallad eller bakad potatis till.

Kycklingvingar lonnsirap glaze narbild recept

Jag gjorde en drink till som passar riktigt bra. Rom och whisky är riktigt bra polare och det här är lite som en whisky cola men med tillägg som gör den – och hata mig inte nu för att jag låter så gammal – lite mer modern.

Så här gjorde jag: Häll 4 cl Singleton Spey Cascade, 2 cl mörk rom (jag använde Captain Morgan Spiced Gold) och 5 droppar Angostura Bitter i en shaker eller stort glas. Hyvla av en bit apelsinskal (endast det yttersta), vrid det lite mellan fingrarna så oljan kommer fram och lägg ner även det. Häll i rejält med is och skaka allt. Sila av isen och häll upp i ett kylt glas. Fyll upp med väl kyld cola och toppa om man så önskar med apelsinskal och eventuellt mer is.

 

Kycklingvingar med lönnsirapglaze
Tid: 45 minuter 
Mängd: 4 portioner

  1. Tina vingarna om de är frysta. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Torka av vingarna så de är torra på ytan. Skär av yttersta vingspetsen och dela vingen i två delar.
  3. Lägg dem i en form och tillaga i mitten av ugnen. När de fått färg och blivit krispiga i skinnet är de klara. Räkna med 15-20 minuter.
  4. Blanda lönnsirap och farinsocker i en kastrull.
  5. Pressa i vitlöken och blanda ner sirapen.
  6. Tillsätt soja, dijonsenap, svartpeppar, tomatpuré och whisky.
  7. Koka upp och låt sjuda på mellanvärme tills såsen tjocknat och blivit simmig.
  8. Lägg de varma kycklingvingarna i en skål, häll över såsen och skaka runt ordentligt tills de är helt täckta.
  9. Finhacka salladslöken, strö över och servera.

Disclaimer: Det här inlägget och receptet är framtaget på uppdrag av Singleton Spey Cascade. Jag får alltså betalt för att skriva det men innehållet är helt framtaget av mig. Om jag inte hade gillat produkten hade jag aldrig jobbat med den.